Skocz do zawartości
Mr.Martin

Ups Ever & Zasilacz Z Aktywnym Pfc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy UPS ktory na wyjsciu (podczas pracy bateryjnej) ma napiecie w ksztalcie "Schodkowa aproksymacja sinusoidy" moze uszkodzic (spalic) zasilacz komputerowy z aktywnym PFC a zanim pociagnac inne elementy komputera ?

Bo jak wiadomo aby UPS dobrze wspolpracowal z zasilaczem komputerowym z aktywnym PFC to UPS musi na wyjsciu miec czysty ksztalt sinusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie wywróży, [...]

Dokładnie ... było na forum coś o problemach ze starszymi Everami i zasilaczami "active PFC", mnie też kiedyś nie udało się uruchomić kompa podłączonego do takiego (podobnego) UPS-a.

Problem będzie nie ze spaleniem zasilacza, tylko w ogóle z uruchomieniem - UPS będzie sygnalizował zwarcie, albo zasilacz się nie włączy. Jakiś mniej "firmowy" może się przy tej okazji spalić .... ale to już gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie wywróży, wszystko zależy od konkretnego modelu zasilacza i Upsa oczywiście.

Ale czy z elektronicznego punktu widzenia taki ksztalt sygnalu moze wplynac na nieprawidlowa prace zasilacza z aktywnym PFC co prowadzic moze do jego uszkodzenia?

UPS to EVER NET a zasilacz taki jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy z elektronicznego punktu widzenia taki ksztalt sygnalu moze wplynac na nieprawidlowa prace zasilacza z aktywnym PFC co prowadzic moze do jego uszkodzenia?

UPS to EVER NET a zasilacz taki jak w podpisie

nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie w 95% przeypadkach gdy zanika napieci to sygnalizuje zwarcie (przecizenie) i wylacza sie UPS

Ale dzisiaj troche mnie zaszokowal a mianowicie zaniklo napiecie na okolo 5 sekund, UPS przelaczyl sie na baterie i nie zasygnalizowal przeciazenia, podtrzymal kompa przez 5 sekund i jak pojawilo sie napiecie w sieci (po tyc 5 sek) to przelaczyl sie na prace sieciowa. Tylko ze gdy komp byl zasilany z baterii to zawiesil sie tzn palila sie non stop dioda dysku, reset na obudwie nie dzialal , musialem wylaczyc z gniazdka i ponownie wlaczyc. Takze w ciagu tej zawieszki kompa zegar mu sie zatrzymal bo po ponownym waczeniu komputera spoznial sie o te prawie 1 minuty ( czyli o czas w ktorym byl zawieszony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednym z zadań pfc jest niwelowanie zkłuceń aby nie dostawały się do sieci, problem w tym że układy nie są na tyle 'inteligentnę' aby przy zbyt dużych zniekształceniach sobie odpuścić i wyłączyć się bo i tak nic z tego nie wynika (pfc nie jest w stanie rozróżnić czy zniekształcenia pochodzą z sieci czy z zasilacza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na którymś radiatorku jest przymocowany moduł pfc (dodatkowa płytka), ona jest połączona 4 przewodami (2 wejściowe,2 wyjściowe), trzeba je odlutować, a w zamian zmostkować przerwy w obwodzie

jest jedna duza plytka (tzn dluga) przymocowana do radiatora, na tej plytce sa cewki , jakies uklad scalony i dwa tranzystory ktore sa przykrecone do radiatora. do tej plytki idzie 5 kabli z glownej plytki zasilacza - teraz wez zgadnij ktore to te 4 z tych 5 i jak je zmostkowac :( - masz moze jakis schemat jakiegos zasilacza na ktorym jest rozrysowane jak aktywne PFC jest podlaczone w zasilaczu)

Powiedz mniej wiecej albo mnie popraw - dwa przwody powinny byc gdzie na wejsciu 230V na plytke glowna - czy tak ? , dwa nastepne gdzies kolo transformatora, duzych tranzystorow mocy ? - czy tak ?

Zmostkowac przerwy tzn dwa wejsciowe przewody polaczyc z dwoma wyjsciowymi - czy tak ? (przez uklad PFC przechodzi napiecie i dopiero trafia na tranzystory ? - czyli PFC jest ukladem szeregowym a nie rownoleglym z liniami zasilajacymi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie mi się przypomniało jest 6 kabelków: jeden bardzo cienki biały a drugi czarny (nie za gruby) odpowiadają za zasilanie pfc, je tez trzeba odlurować, najlepiej to odkręć moduł pfc (bodaj 2 sruby od góry do radiatora i 3 śruby trzymają tranzystory i dużą diode) i odlutuj 4 idące do płytki przewody (dość grube)

w najbliższym czasie prześle fote jak to ma być zmostkowane

akurat mam chiefteca z dziabniętym pfc, czekał aż uda mi się skołować układ scalony a akurat w polsce tylko jeden sklep go "oferuje", na stronie pisze "dostawa: 4-6 tygodni" i tak już od półtora roku :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie mi się przypomniało jest 6 kabelków: jeden bardzo cienki biały a drugi czarny (nie za gruby) odpowiadają za zasilanie pfc, je tez trzeba odlurować, najlepiej to odkręć moduł pfc (bodaj 2 sruby od góry do radiatora i 3 śruby trzymają tranzystory i dużą diode) i odlutuj 4 idące do płytki przewody (dość grube)

w najbliższym czasie prześle fote jak to ma być zmostkowane

akurat mam chiefteca z dziabniętym pfc, czekał aż uda mi się skołować układ scalony a akurat w polsce tylko jeden sklep go "oferuje", na stronie pisze "dostawa: 4-6 tygodni" i tak już od półtora roku :>

dzieki za pamieć o mnie i moim problemie z odlaczeniem PFC - bylbym bardzo wdzieczny za ta fotke gdzie pokazane jest jak mozna to odlaczyc.

No niestety kiedys pokupowalo sie dosc mocne UPS a pote powychodzily PFC i UPS staly sie bezuzyteczne (mowa o tych z przed kilku lat ktore nie maja czystego sinusa). A tak mozna odlaczyc PFC i dalej cieszyc sie sprawnym UPSem a takze sprawnym zasilaczem ATX (bo wylaczenie PFC znaczaco nie wplywa na stabilne jego prace)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi