DirtZ Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 (edytowane) Witam :) Mam problem ;) Mamy dwie liczby zapisane w nastepujący sposób b=(a+c)/2 d=sqrt(a*b ) Która z nich jest większa? I jakie jest matematyczne uzasadnienie? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji :) Edytowane 19 Maja 2006 przez DirtZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 napisz na szybko program ktory bedzie ci podstawial liczby az do long long inta, potem pomysl o liczbach niewymiernych i po ustaleniu sie wyniku dorob dowod np indukcyjny czy cos, byleby pasowalo do danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 klasyczny sposób dopasowywania rozwiązania do wyniku :D - studia óczą :lol: ... na razie myślę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Jest takie tw. ze ktoras z tych srednich zawsze jest wieksza - w tym momencie nie pamietam, ktora ;) (bo jak widzisz, masz tutaj srednia arytmetyczna i geometryczna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Witam :) Mam problem ;) Mamy dwie liczby zapisane w nastepujący sposób b=(a+c)/2 d=sqrt(a*b ) Która z nich jest większa? I jakie jest matematyczne uzasadnienie? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji :) Mialem to kiedys na wykladzie - dzieki ciagom mozna bylo udowodnic, ze d => b dla a, c nalezacego do R. Natomiast tak na szybko na czuja: b moze byc liczna ujemna, natomiast d nie moze. Chyba, ze bierzesz pod uwage takze liczby zespolone ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Witam :) Mam problem ;) Mamy dwie liczby zapisane w nastepujący sposób b=(a+c)/2 d=sqrt(a*b ) Która z nich jest większa? I jakie jest matematyczne uzasadnienie? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji :) Przede wszystkim - czy zakladamy niezerowosc liczb? Jesli nie, to a = 0 lub c=0 i posprzatane ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 (edytowane) Z zaleznosci miedzy srednimi: Srednia geometryczna n liczb <= srednia arytmetyczna n liczb EDIT hmm chyba nie doczytalem dokladnie. Mysle.... Edytowane 19 Maja 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Antar1us Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 (edytowane) Lenistwo i prośby odrobienia zadań domowych - 10%. Edytowane 19 Maja 2006 przez Antar1us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Nic mądrzejszego wymyśleć nie mogłeś tak? Heh....nvm. To nie jest zadanie domowe. Tak, zkładamy ze wszystkie liczby są różne od 0. Errorx: spróbuje pójść tym tropem! :) dzięki :> jak cos wymysle odezwe sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Myślałem chwilke, ale ja jestem na zbyt małym stopniu wtajemniczenia ;) BTW. Jeśli mamy założenie że a,c!=0 to czy nie wypadałoby jeszcze zrobić założeń: (a>-c /\ -c<0) \/ (a<-c /\ -c>0) W przeciwnym wypadku nam wyjdzie ujemny pierwiastek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 ... i dlatego trzeba na poczatku zdecydowac czy ograniczamy sie do liczb rzeczywistych czy lecimy przez zespolone gdzie ujemny pierwiastek nie stanowi wiekszego problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Ludzie to jest banał nad czym tu się zastanawiać: b = (a+c)/2 d=sqrt (ab) d^2/b^2 = [a(a+c)/2] / [(a+c)^2 / 4] = 2*a(a+c)/(a+c)^2 = 2*a / (a+c) Wniosek jest prosty jeżeli c < a to d jest większa, a jeżeli c > a to b jest większa - jeżeli to liczby naturalne oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...