CriXu Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Witam Od dluzszego czasu mam dysk Seagate BARRACUDA 80GB 7200.7 8MB NCQ i zauwazylem ze ostatnio dziwnie pracuje, tzn. w momencie kiedy nic nie robie gra tylko sobie muzyka nagle dysk zaczyna pracowac jak bym cos kopiowal i po kilku chwilach przestaje, i troszke mnie to denerwuje poniewaz przy tym chalasuje... Posiadam 2 dyski na tej 80GB jest zainstalowany system i reszta oprogramowania a na drugim dysku sa gry, fimy i cala reszta (drugi dysk znajduje sie w podpisie)...Czy wie ktos czemu tak sie dzieje i czego to moze byc wina oraz jak temu zaradzic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Sprawdz SMART i dysk jakims programem (seatools) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Witam Od dluzszego czasu mam dysk Seagate BARRACUDA 80GB 7200.7 8MB NCQ i zauwazylem ze ostatnio dziwnie pracuje, tzn. w momencie kiedy nic nie robie gra tylko sobie muzyka nagle dysk zaczyna pracowac jak bym cos kopiowal i po kilku chwilach przestaje, .... dysk przeprowadza autodiagnostykę w czasie bezczynności (normalna funkcja będąc częścią SMART), podaj dane SMART z programu Everest żeby sprawdzić czy coś złego się nie dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 tak wiec wyglada to tak: KLIK! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Wyniki SMART są OK. Może masz włączone skanowanie antywirusowe w tle, albo windowsowe indeksowanie zawartości dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 z anty-virusa nie korrzystam a indeksowanie faktycznie wlaczone, czyli mam to wylaczyc???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Spróbuj wyłączyć i zobaczyć czy indeksowanie jest przczyną pracy dysku w bezczynności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 usługę indeksowania można wyłączyć następującym poleceniem: sc config CiSvc start= disabled pozostaje jeszcze defregmentacja w tle i to o czym pisałem czyli autodiagnostyka dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Witam Od dluzszego czasu mam dysk Seagate BARRACUDA 80GB 7200.7 8MB NCQ i zauwazylem ze ostatnio dziwnie pracuje, tzn. w momencie kiedy nic nie robie gra tylko sobie muzyka nagle dysk zaczyna pracowac jak bym cos kopiowal i po kilku chwilach przestaje, i troszke mnie to denerwuje poniewaz przy tym chalasuje... Posiadam 2 dyski na tej 80GB jest zainstalowany system i reszta oprogramowania a na drugim dysku sa gry, fimy i cala reszta (drugi dysk znajduje sie w podpisie)...Czy wie ktos czemu tak sie dzieje i czego to moze byc wina oraz jak temu zaradzic... u mnie 7200.7 2MB cyka tak od nowosci (to juz chyba ponad 2 lata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 u mnie 7200.7 2MB cyka tak od nowosci (to juz chyba ponad 2 lata)cykania itp... są całkowicie normalne (jeżeli nie blokuje możliwość odczytu/zapisu danych), nigdy nie jest tak ze dysk jest całkowicie nieużywany (podczas pracy systemu), bez przerwy są wykonywane jakieś operacje przez system, w przypadku @Szpakos również nie jest to błąd ale normalne działanie dysku/systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...