Skocz do zawartości
Gość

Zakladanie Wlasnej Firmy:>

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej materi:D

czy da sie zrobic tak zeby zarejestrowac firme, zatrudnic sie w niej oplacac zus za siebie itd. tylko poto zeby wpuszczac zobie w koszty paliwo, kupowac w hurtowniach itd?

czy skarbowy sie nie przyczepi?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo widze ze kombinujesz tak jak ja :] Tez jestem ciekawa czy tak mozna ;]

moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej materi:D

czy da sie zrobic tak zeby zarejestrowac firme, zatrudnic sie w niej oplacac zus za siebie itd. tylko poto zeby wpuszczac zobie w koszty paliwo, kupowac w hurtowniach itd?

czy skarbowy sie nie przyczepi?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oplacac zus za siebie

Oplacanie zusu za wlasciciela to koszt okolo 1k zl* miesiecznie, nie wiem czy gra jest warta swieczki.

*najprawdopodobniej nie wiem ile jest dokladnie na pewno wiecej niz 700zl.

Pozatym, jezeli bedziesz oplacal skladki wszystko bedzie OK.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby wrzucać sobie coś w koszta trzeba mieć przychód- bo urząd skarbowy nie zwróci Ci FIZYCZNIE pieniędzy- o swoje koszta pomniejszysz tylko vat/podatek dochodowy od sprzedaży (czy innej działalności) który musisz zapłacić skarbówce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

Dokładnie... taki kraj :mur: Dla drobnego przedsiębiorczego człowieka jedynie szara strefa zostaje... :-|

Jesli dobrze zrozumialem intencje autora watku, to nie chodzilo o przedsiebiorczosc, ale o przekrety i kominowanie, jednym slowem matactwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... taki kraj :mur: Dla drobnego przedsiębiorczego człowieka jedynie szara strefa zostaje... :-|

100 000zl rocznie to chyba nie jest jakas super wielka ilosc. musial bym jakos przerzucic przez firme jakies 50 geforceow 7900 gtx 512mb :> no nic czyli jednak musze wymyslec jakis biznes...

@sialala to nie przekrety tylko wykorzystywanie dzur :P

sie zapytam jeszcze

czy firma moze sie zajmowac obracaniem zlotem? znaczy sie kupowal bym jakas ilosc zlota przechowywal je przez jakis czas, a pozniej sprzedal tak zeby wyjsc na plus. takie cos juz jest ok?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie zapytam jeszcze

czy firma moze sie zajmowac obracaniem zlotem? znaczy sie kupowal bym jakas ilosc zlota przechowywal je przez jakis czas, a pozniej sprzedal tak zeby wyjsc na plus. takie cos juz jest ok?:>

Tak, na tym polega prowadzenie kazdego prawie sklepu B)

Moj ojciec ma hurtownie wędkarska. zasada jest taka, ze kupujesz w ciemno, nie wiesz czy zejdzie jak nie trafisz towar lezy latami. Nie ma tak dobrze jak ostatnio ze zlotem sprzet z wiekiem tanieje.

@sialala to nie przekrety tylko wykorzystywanie dzur icon_razz.gif

Wykorzystanie dziur to synonim przekretu. Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee tam a hackerzy to przekrety?:>

ze zlotem to czesto jest tak ze kupisz rano a sprzedasz wieczorem i masz przebitke zedu 4-5$ na uncji:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

ee tam a hackerzy to przekrety?:>

ze zlotem to czesto jest tak ze kupisz rano a sprzedasz wieczorem i masz przebitke zedu 4-5$ na uncji:P

Albo jestes w plecy $30. Poza tym zabawa w jubilera czy handlarza zlotem to raczej nie dla dzieci. Chyba, ze masz wtyki w mafii. I nie tej z gier, ale takiej prawdziwej, mowiacej po rosyjsku.

Czy wy jestescie powazni? Czy tak sobie pieprzycie zeby popieprzyc bez sensu?

Masz pomysl: zaloz firme, osiagaj z tego tytulu zyski, koszta bedziesz sobie mogl na firme robic. Wszystko na ten temat. Ale licz sie ze US bedzie Cie kontrolowac, ZUS bedzie siedziec na karku, a kontrahenci nie beda placic w terminie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polisz realiti ;)

imo wykorzystywanie dziur nie jest naganne, ktos je zostawił, nie jest to nagianie prawa a tylko z niego korzystanie, ot co.

poza tym w pl zeby funkcjnowac jako firma trzeba się kołysać i robić uniki -> jak wszędzie - żeby być konkurencyjnym, proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oplacanie zusu za wlasciciela to koszt okolo 1k zl* miesiecznie, nie wiem czy gra jest warta swieczki.

*najprawdopodobniej nie wiem ile jest dokladnie na pewno wiecej niz 700zl.

Pozatym, jezeli bedziesz oplacal skladki wszystko bedzie OK.

No nie do końca.

Sam niedawno założyłem działalność gosp i obecnie płacę ok 270zł ZUSu miesięcznie.

Jeśli będzie to twoja pierwsza działalność to załapiesz się na "promocyjne" składki. :wink:

Tzn przez pierszwe 2 lata będziesz płacił własnie 250-300zł na miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100 000zl rocznie to chyba nie jest jakas super wielka ilosc. musial bym jakos przerzucic przez firme jakies 50 geforceow 7900 gtx 512mb :> no nic czyli jednak musze wymyslec jakis biznes...

@sialala to nie przekrety tylko wykorzystywanie dzur :P

sie zapytam jeszcze

Jak wpadniesz na jakiś genialny pomysł daj znać bo ja też nie potrafi sobie zorganizować pracy :) Nawet moja 16 letnia siostra potrafiła sobie coś znaleźć no a ja ? Chyba lepiej mi idzie zbieranie ludzi do roboty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi