Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Witam! Wczoraj przyszła paczka z ramami: http://www.allegro.pl/item105372577_g_skil..._gwarancja.html Mam płyte Gigabyta GA-K8N Ultra-9 i Proca A64 3000+ Po zamontowaniu ramów i ustawieniu FSB 250MhZ wszystko było ok. Ustawiłem FSB na 267MhZ (tak procek chodził ze starymi ramami tylko one pracowały na 400MhZ asynchronicznie) niby wszystko było dobrze do czasu uruchomienia 3dmarka 2006. Gdy miał zacząć się pierwszy test - czerny ekran, pozostaje tylko reset. Po retarcie odpaliłem SP2004 - już po paru minutach pojawił się błąd :angry: Ustawiłem timingi w A64Tweaker na takie jakie są na pierwszym screenie pod aukcją. Na takich ustawieniach i napięciu 2.7V doszłem bez błędów (40min SP2004) do 260FSB, po daniu 5MhZ wyżej następował reset :mur: Dzisiaj rano wyjołem jedną kostke ramu i zaczołem testy. Ku mojemu zdziwieniu na napięciu 2.60V uzyskałem bez problemu 267MhZ :blink: Dlaczego więc jak są swie kostki nie chce działać? :mur: Bardzo proszę o pomoc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Oc g.skill'i to loteria, czasem niektóre nie chcą pójść wyżej jak 255mhz. Ale w tym wypadku nie wyrabia kontroler ramu na procku i sama płyta. Zawsze tak jest, że jak włożysz jedną kość z duala to pare megaherzów więcej się wyciśnie. Więc na pewno będziesz miał te 280mhz ale na porządnej płycie do oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Czyli jest możliwe osiągnięcie na tych pamięciach w dualu te 280MhZ (tak jak gość na aukcji gwarantuje)?? Tylko mam za słabą płyte? :cry: A gdybym wymienił na DFI Lan Party? Zależy mi na synchronicznej pracy na FSB 267MhZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 na dfi pujda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Podbij napiecie na procku powinno pomoc bez zmiany plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Ale procek działał stabilnie na napięciu 1.425V przy FSB 267MhZ to dlaczego mam podbijać napięcie? (tak działał na starych ramach) A może dać nawiew na chipset płyty? jest bardzo gorący (chłodzenie pasywne) Pomoże to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 sprobuj,alczkolwiek zmienisz plyte i bedzie dzialalo, jaka masz temp. na nb? jesli single dziala a dual nie to albo masz cos zle poustawiane albo poprostu plyta nie daje rady z tymi pamieciami ja tez musialem ze swoimi troszke walczyc z 2godzinki zanim wbilem sie na ranking 2*1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) Ale procek działał stabilnie na napięciu 1.425V przy FSB 267MhZ to dlaczego mam podbijać napięcie? (tak działał na starych ramach) A może dać nawiew na chipset płyty? jest bardzo gorący (chłodzenie pasywne) Pomoże to?Byc moze kontroler nie wyrabia i procek potrzebuje wiecej voltow, sprobowac nie zaszkodzi. Edytowane 27 Maja 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Nie mam jak sprawdzić jaka jest temp. na chipsecie. Płyta nie posiada czujnika. Ale na dotyk to spokojnie ponad 40 stopni może mieć. Jak dotkne palcem to parzy. Jeszcze mam pytanie do jakich gniazd włożyć te ramy? Do niebieskich czy do pomarańczowych? Teraz włożyłem obie do pomarańczowych i chodzą na FSB 260 (sprawdzam właśnie SP2004 czy nie ma błędów) Ale zonk! Wczoraj nie chciało działać a dzisiaj chodzi!! Obie pamięci i FSB 267MhZ! Narazie leci SP2004 20min. Tylko kolejna nie miła niespodzianka. Wczoraj na takich ustawieniach włączyłem odrazu 3dmarka 2006 i był czarny ekran.... a dzisiaj najpierw uruchomiłem SP2004. Nie pokoi mnie jedno.... Everest pokazuje że na lini 12V jest 12.10V. Mam odłączoną nagrywarke i nagrywarke DVD (oba napędy) Może wczoraj 3dmark 2006 nie włączył się nie przez to że jest płyta słaba tylko przez zasilacz? :unsure: Grafa dość sporo żre prądu i napewno napięcie było mniejsze niż 12V? :rolleyes: Jeśli to wina zasilacza to jaki powinienem nabyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 jak masz zasiłkę w granicach 400W nie no-name to powinno wystarczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Jeśli to wina zasilacza to jaki powinienem nabyć?Najlepsza na jaka Cie stac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Mam Chiefteca 420W i Radka X1900XT na starych ramach i na podkręconym procku (FSB 267)wyglądało to tak. (most wanted na pasku) http://img50.imageshack.us/my.php?image=everstress0qo.jpg więc nie za ciekawie co nie? W idlee miałem tak: http://img50.imageshack.us/my.php?image=everidle6dr.jpg - 12.22V..... Teraz w idlee mam 12.10V bez podłączonych napędów. Jaki zasilacz byście mi polecilili? Tylko nie jakiś za 600zł :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) Mam Chiefteca 420W i Radka X1900XT na starych ramach i na podkręconym procku (FSB 267)wyglądało to tak. (most wanted na pasku) http://img50.imageshack.us/my.php?image=everstress0qo.jpg więc nie za ciekawie co nie? W idlee miałem tak: http://img50.imageshack.us/my.php?image=everidle6dr.jpg - 12.22V..... Teraz w idlee mam 12.10V bez podłączonych napędów. Jaki zasilacz byście mi polecilili? Tylko nie jakiś za 600zł :lol2:Seasonic s12 Ten szef juz sie dusi ma chyba tylko 18A na 12V. Albo ten HuntKey Edytowane 27 Maja 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 yyyyyy mam zasiłke 420W.....i mam zmienić na Huntkeya co ma 400W??????? :blink: Myślałem o jakimś Chieftecu albo Hiperze 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 yyyyyy mam zasiłke 420W.....i mam zmienić na Huntkeya co ma 400W??????? :blink: Myślałem o jakimś Chieftecu albo Hiperze 500WNie tylko Waty sa wazne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Mierzenie napięć programami jest wskazane... Napięcia mierzymy MIERNIKIEM. Ale zmiana na tego huntkeya była by wskazana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 nie przesadzajmy mi taki chief 420 trzyma jak skala napiecia na 7800GT 1.5v 500/1200, ponad 2.9ghz opteron 144 1.55v dfi , 2delty2x120 + jakis inny wentyl 120 hdd dvd itp - dopiero jak uruchomie prime+ mark 2005 to lekko zaczynaja napiecia sie wachac -wszystko oczywiscie mierzone miernikiem i tylko linia 12v i 5v - takie obciazenie dalem do testow specjalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Mam nadzieje ze moje gskille nie beda robily takich problemow - wlasnie je zamowilem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) UCCC nie lubią wysokich napięć zasilania. Jeżeli są problemy na 2.6V to spróbować na 2.55. Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało. Ponadto pamięci te są niezwykle czułe na parametr: DRAM Drive strength oraz DRAM Data Drive strength, przynajmniej tak się one nazywają u DFI. Zaleca się: level7/level3 czasami lepiej działa 5/2. A na przykład u mnie 7/1. Auto ustawia je beznadziejnie. Stabilność zależy też w dość dziwny i mało przewidywalny sposób od Tref. Pamiętajcie, że nie wszystkie parametry można ustawić z systemu czy to A64Tweakerem czy A64Info!!! Nie wiem jednak czy Gigabyte umożliwia w biosie zabawę z alfami w tym zakresie. Przedmiotowe G.Skille biorą bardzo mało prądu, są ledwie ciepłe nawet przy ekstremalnym przekręceniu. Jeżeli więc z poprzednimi pamięciami było ok, to zasilacz choć bardzo ważny w sensie ogólnym tutaj nie musi byc źródłem problemu. Edytowane 28 Maja 2006 przez Piotrek_PP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) Oc g.skill'i to loteria, czasem niektóre nie chcą pójść wyżej jak 255mhz. Ale w tym wypadku nie wyrabia kontroler ramu na procku i sama płyta. Zawsze tak jest, że jak włożysz jedną kość z duala to pare megaherzów więcej się wyciśnie. Więc na pewno będziesz miał te 280mhz ale na porządnej płycie do oc. Nie spotkałem jeszcze uzytkownika któremu te pamieci nie poszly na min 265 mhz a swoja drogą Skuters nie morzesz bezmyslnie przepisywac timingiów z testów na allegro tylko sam sie tym wszystkim pobawic a gwarantuje że pamieci powinny ci iśc wyzej niz teraz :D Pokombinuj głównie z Max async latency i Read Preamble bo te timingi głównie wpływaja na stabilność pamieci Edytowane 29 Maja 2006 przez Kosiarz_1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 to malo jeszcze widziales ja sam widzialem takie co nie robily stabilnie powyzej 255 , i jeszcze jeden z uzytkownikow mial takie ktore rowniez 255 nie pokonaly na 3-4-4-8 , pozniej zmienil memki na inne i zrobil ponad 280 wiec to na pewno nie wina ustawien biosu mobo itp trafiaja sie poprostu hz padaczki i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 A więc sobie poradziłem Poszukałem starego wentylatora chyba od jakiegoś celerona ale niestety strasznie buczy. W piwnicy znalazłem trochę smaru i po rozebraniu wentylatora nasmarowałem go. Wczoraj chodził cały dzień na szafce żeby się "wysmarował" Troszkę mu to pomogło ale do testów starczy. Postanowiłem zamontować go na chipset na płycie. Pozostał problem jak go przymocować, nie chciałem mocować go na śruby do radiatora bo gdyby nie zdało to egzaminu to niepotrzebnie bym sobie go "pocharatał". Umocowałem więc go na gumkę zahaczoną o sloty ramu i o kabel sata. Jakimś cudem się trzyma ZDJ1 - http://img124.imageshack.us/my.php?image=chip14xm.jpg ZDJ2 - http://img124.imageshack.us/my.php?image=chip23wx.jpg Wentylator podłączyłem to regulatora obrotów z przodu obudowy. Ustawiłem obroty na minimalne i zacząłem testy. FSB ustawione na 267MhZ i odpalam SP2004. Niestety blędy pojawiły się po 14minutach (bez wentylatora po 5\10sekundach) Ustawiłem więc obroty wentylatora na połowę........I co? Działa!!! Chodzi już ponad 2godz. full stable SP2004 - http://img221.imageshack.us/my.php?image=12hstable6tf.jpg Zminimalizowałem SP2004 i odpaliłem 3DMarka 05 a następnie 06 Wszystko przeszło pomyślnie Chyba jednak obejdzie się bez zmiany płyty głównej. Muszę tylko kupić nowy wiatraczek. Teraz moje pytanie macie jakiś pomysł jak go zamontować na stałe? Czy ta gumka na dłuższy czas to dobry pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Yyy mi sie wydaje czy w Gigabyte aby kości działały w dualu wkłada się je jedne w pomarańczowe a drugie niebieskie .. :blink: ? Przynajmniej ja tak mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Jak włoże je tak jak mówisz to komp się nie uruchamia (piszczy). Działają w dualu tylko razem w niebieskich albo w pomarańczowych gniazdach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Yyy mi sie wydaje czy w Gigabyte aby kości działały w dualu wkłada się je jedne w pomarańczowe a drugie niebieskie .. :blink: ? Przynajmniej ja tak mam.źle ci się wydaje. W gigabyte nForce4 wkłada się pamięci w sloty o tych samych kolorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Sorry moj blad. Ja tez wkladam w takie same kolory tyle ze ja mam tak : pom-nieb-pom-nieb ;) i siedza w pomaranczowych ;) Jeszcze raz sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuters Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...