Skocz do zawartości
DiJo

Php Lub Perl I Przepełnienie Stosu

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, czy w php i w perlu jest niebezpieczenstwo przepelnienia stosu, czy chroni przed tym kompilator? Szukałem troszke na googlach, ale nic na ten temat nie znalazłem (albo źle szukałem :rolleyes: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale to nie spowoduje nic poważnego.. CHYBA... raz próbowałem wysypać server w ten sposób i nic się nie stało...

Ale nie za bardoz rozumiem co chcesz zrobić.. Chcesz przepełnić stos świadomie czy program Ci się krzaczy i nie wiesz czego to wina? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale to nie spowoduje nic poważnego.. CHYBA... raz próbowałem wysypać server w ten sposób i nic się nie stało...

Ale nie za bardoz rozumiem co chcesz zrobić.. Chcesz przepełnić stos świadomie czy program Ci się krzaczy i nie wiesz czego to wina? :D

mam do napisania pewien algorytm razem z gui :) najłatwiej mi to zrobić w php, gui prawie nie musze robić. I tak wykombinowałem że funkcja sama siebie wywołuje, dla większych danych duuuzo razy :] w c++ (tak jak mnie uczono) moze to doprowadzić do przepełnienia stosu :) Pozatym zrobienie tego w php ma taką zalete, że obciążany jest czyiś serwer, a nie komp usera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekurencja jest latwa w implementacji, ale niewydajna i moze prowadzic wlasnie do stack overflow, wiec jesli algorytm ma dzialac dla kazdych danych wejsciowych to powinienes pomyslec nad napisaniem tego iteracyjnie.

Zreszta zalezy tez co to znaczy dla Ciebie, ze ma byc duzo wywolan.. kiedys sprawdzalem jak gleboko mozna sie zagniezdzic zanim wywali stack overflow i wyszlo mi jakies 130 tys. wywolan dla dwoch 4 bajtowych parametrow funkcji (one sa odkladane na stosie, wiec od nich duzo tutaj zalezy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do napisania pewien algorytm razem z gui :) najłatwiej mi to zrobić w php, gui prawie nie musze robić. I tak wykombinowałem że funkcja sama siebie wywołuje, dla większych danych duuuzo razy :] w c++ (tak jak mnie uczono) moze to doprowadzić do przepełnienia stosu :) Pozatym zrobienie tego w php ma taką zalete, że obciążany jest czyiś serwer, a nie komp usera ;)

php jest dużo wolniejsze niż np C++, Nawet jeśli obciążysz komuś server to wyniki dostaniesz i tak po czasie kiedy server je przemieli :) więc de facto bezproduktywnie czekasz aż jakas maszyna gdzies coś skończy liczyć... Oczywiście na lokalhoście w C++ zrobiłbyś to zapewne szybciej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi