thermalfake Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Ostatnimi czasy chciałem sobie kupić jakiś nowszy monitorek i zastąpić wysłużoną 15'' crt monitorkiem ibm'a p275. Ale z racji tego że niespodziewanie zaskoczył mnie napływ większej gotówki postanowilem rozglądnąć się za czymś nowocześniejszym. I tu wybór padł na dziewiętnastki lcd. Poszperałem nieco po sieci i znalazłem interesującą iiyamę E481S-B3 na matrycy TN. Chciałbym aby użytkownicy tego monitorka wypowiedzieli sie w tym topicu na jego temat, jakie ma wady i zalety. Taki monitorek przede wszystkim ma mi służyć do zastosowań biurowo-multimedialnych. Czy czas reakcji wynoszący 8ms nie będzie nieco na wyrost podany (może gray-to-gray) i nie będzie widoczne smużenie przy grach fpp i fps. Monitorek ma też duży kontrast, małe kąty widzenia ale mi to nie przeszkadza. Jak wygląda sprawa z podświetlaniem na całym ekranie, ja wygląda sprawa z kolorami np czy czarny to faktycznie czarny czy tylko szary a biel to kolor żółty. Interesująca jest także 3 letnia gwarancja. Mam pytanie także jak sie to ma do wypalonych pikselków i subpikselków. Jeśli odradzacie mi ten model to jaka inna 19 wchodzi w gre, niekoniecznie iiyama ale za rozsądne pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 nie paquj sie w matryce TN za tą cene masz benq fp91GP na matrycy MVA - do multimediów i textówek zdecydowanie lepszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Najnowsza iiyama 5ms E1900 juz za 1150zł/1250zł: http://www.apollo.pl/store/30 http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&LNG=...04&CE=undefined Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 ale to nadal TN - Taki monitorek przede wszystkim ma mi służyć do zastosowań biurowo-multimedialnych. i upieram sie przy tym benq na MVA :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ceny iiyama E481S w apollo są drogie, ostatnio spadły i kształtują się w granicach 1100zł, na przykład lcd4you.pl Czas reakcji na poziomie 8ms to czysta demagogia wielu producentów ogłupia potencjalnych klientów nie podając uśrednionych czasów. Hmm jakby to powiedzieć stylistyka benq'a odrzuca mnie chociaż parametry jak za tą cenę ma najlepsze. Szukam przede wszystkim monitorka na dłuższy czas użytkowania i niezawodnego w działaniu. Jak dla mnie wystarczająca jest matryca TN, nie zależy mi na szerokich kątach. Ważniejsze jest odwzorowanie kolorów, smużenie i równomierne podświetlanie ekranu. Czy ktoś z użytkowników tego modelu chcialby się wypowiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ceny iiyama E481S w apollo są drogie, ostatnio spadły i kształtują się w granicach 1100zł, na przykład lcd4you.pl Czas reakcji na poziomie 8ms to czysta demagogia wielu producentów ogłupia potencjalnych klientów nie podając uśrednionych czasów. Jak reklamuje iiyama nowy model ma miec dopalacz, jesli tak jest (a nie widziałem E1900) to roznica w smuzeniu miedzy 8ms a 5ma GTG będzie spora. E481-3 najtaniej jest w krakowskim morele.net E1900 jeszcze nie dotarły do wielu sklepów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Jak dla mnie wystarczająca jest matryca TN, nie zależy mi na szerokich kątach. Ważniejsze jest odwzorowanie kolorów, smużenie i równomierne podświetlanie ekranu.tylko w smurzeniu TN są lepsze od *VA :) pozatym maja kiepskie odwzorowanie kolorów , konty naprawde maja znaczenie - przy takich np 130/150* spojrzysz minimalnie od góry i już masz zuełnie inne odcienie - na boki też traciś odrazu kontrast :) 130/150 to ne są realne konty :) pozatym w multimediach na tym benq nie zauważysz smurzenia - ew w szybszych grach jakieś niewielkie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...