florky312 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Wgrałem sobie bios od platinum, ale wrocilem do starego... Niestety ale nie udalo mi sie podkręcić powyżej 244 htt... :-( Syf... Tylko to słowo mi przychodzi na myśl teraz...Szkoda,że nic to nie dało.Może wina leży po stronie procka,bo w sumie ja mam athlon64 3000+. I tu tkwi różnica. Wcześniej pisałeś,że system przechodzi testy z htt 260.To użyj programu ClockGen i ustaw sobie htt na tej wartości i daj opcję by uruchamiał te ustawienia przy starcie windy. Kto wie,może dasz radę "dociągnąć" procka jeszcze wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luxior Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Wgralem bios 1,45. Niestety nic to nie zmieniło, nadal max fsb jakie mogę uzyskać to 246... :/ Jeśli wejde do biosu i ustawie na 260, to spokojnie winda sie laduje, sp2004 idzie bezbłędnie, memtest to samo, superpi także. Ale jak wyłącze komputer to pozniej mam komunikat, ze system zostal zbyt bardzo podkręcony... Ten komunikat nie pojawia sie właśnie przy max htt=246 i system normalnie startuje... Nie wiem co jest grane, bo normalnie to przy htt 260 by mi winda wstała. Wkurza mnie to, że jak chce ustawić htt na 260, to muszę za każdym razem wchodzić do biosu i zmieniać z 246 na 260... Głupia płyta :/ Grr... Przypuszczam, że wina leży w przegrzewającym się chipsecie, trzebaby na niego założyć jakiś wentylator, albo coś... Możecie mi coś zaproponować tak do 50 zł żeby zmniejszyć temperaturę chipsetu? Bo ten fabryczny radiator najwidoczniej nie spełnia swojego założenie... Pozdrawiam Hmm, mam tak samo. Niezależnie od wersji biosu max fsb to 246 (sempron 3000+ 1600MHz). Powyżej płyta wstaje, ale po wyłączeniu kompa i powtórnym włączeniu już się nie uruchamia. Aby ustawić na więcej muszę to robić Clockgen-em spod windy. I co dziwne, gdy mam ustawione pamięci na 533 (przy fsb 200) to fsb mogę ustawić max na ~262MHz, a gdy by SPD (667 przy 200MHz) to wtedy max fsb 275 i więcej. Tylko, że wtedy pamiątki chodzą blisko 900MHz :D (TwinMos 667MHz CL5). Nie sądzę, że małe OC w biosie to wina gorącego mostka: po pierwsze od razu po uruchomieniu jest on jeszcze chłodny, po drugie przykręciłem do niego wiatraczek 40x40 i temp w normie a fsb 246 dalej max. ------------ A czy korzystał ktoś z nTune 5.05.18.00. U mnie na K9N neo-f program wskazuje szynę PCI-E na 2500MHz A przy strojeniu wartość ta jeszcze wzrasta :lol: I kilka opcji z menu nTune nie mogę uruchomić - problem z Data Execution Protection. Po skonfigurowaniu DEP-a dla programu nTune opcja w menu nadal nie uruchamia się. Podobnie jest z kilkoma innymi programami (m.in. SS Antydialer). Muszę wyłączyć ochronę DEP dla tych programów i dla niektórych pomaga a inne nadal się nie uruchamiają. Czy spotkał się ktoś z takim problemem i zna rozwiązanie. A może przyczyna leży w sprzęcie (walnięta lub niekompatybilna pamięć ?). To zdarza się rownież na niepodkręconym sprzęcie, świeżo po instalacji windy, nawet jeszcze bez zainstalowanych sterów. Ogólnie sam system jest stabilny - zero zwiech, niebieskich ekranów. A może wina proca AMD - czy jeszcze zdarzają się problemy z tymi procami, że niektóre programy/gry wymagały jakichś patchy bądź wogóle nie chodziły. Czy to już jest zaszłość i dzisiaj nic takiego nie występuje. Edytowane 18 Listopada 2006 przez Luxior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Core 2 Duo Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Może wina leży po stronie procka.Może zasilacz za słaby. Jaki masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luxior Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Może zasilacz za słaby. Jaki masz? Może, ale nie sądzę. Dlaczego spod BIOS-u max fsb to 246 a w windzie > 270 MHz. Gdy ustawię startowo pamięci na 667 to pójdzie więcej niż przy ustawionych na 533. A zasilacz LOgic 350W. Ale jak znajdę czas to Chiftec'a 360W wypróbuję. No jeszcze mam dostęp do Tracera 500W, ale ... A jak macie podłączone zasilanie do płyty ? Złącze na 24 piny, czy na 20pin + złacze 4 pin ? Ja to drugie - moze tu jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Condor Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Tez myslalem ze to wina podlaczenia atx bo mam 20-pin ale zrobilem te 4 piny z molexa i nic nie dalo max fsb 278-280.Mnie sie wydaje ze to juz wina proca w koncu robi ponad 2.5Ghz na 1.4V i papu chce wiecej.Wczesniej mialem sempa na 939 i dopiero na 1.55V robil tyle.Aha przelotka 20-24pin nic nie zmienia bo rozdziela sygnal a z molexa jest bezposrednio. Edytowane 21 Listopada 2006 przez bobrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) Pochwalę się nowym spostrzeżeniem... W clockgenie udało mi się osiągnąć fsb 313, co przy sempronie 2800+ daje 2508 Mhz... Leci właśnie sp2004 a za chwilę memtest... Wszystko jak narazie stabilnie. Jak tylko znajdę czas, to zapodam screeny :) W biosie nadal max htt to 246... Ciekawa sprawa, jak wszystko pójdzie ok (testy) to zostanę przy programowym podkręcaniu :D Bo jak widzę, w moim przypadku to akurat efekt jest fantastyczny. :) Pozdrawiam Godzina w sp2004 bez błędów, tak samo mem test... :D Zaczyna mi się podobać ta płyta :] Edytowane 23 Listopada 2006 przez JAnek87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) moglbys do tego podac jakie masz pozostale ustawienia w biosie ? (pamieci, ht, spready, napiecia... no wszystko) u mnie ani w biosie ani przy pomocy clockgena nie moge przekroczyc granicy 270 FSB. A moze ja sie mecze a tu procek juz sie skonczyl ? :/ Nie moge sie doczekac z zmodowanego/nowego biosu do tej plyty. Edytowane 24 Listopada 2006 przez Neon69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Ht na 2x, bo widać na screenie, pamieci na 200, disabled cpu spread spectrum, pcie spectrum oraz sata też na disabled. Napiecia na memkach 1,85 V. No to byłoby chyba na tyle, P.S. Udało mi się osiągnać 2,6 GHz, wczoraj w nocy i bez problemow system działał a sp2004 i memtest oraz super pi 16M nie wywalały błędów... :D :D Edytowane 24 Listopada 2006 przez JAnek87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 U mnie to jest cyrk z ta plyta ;/ Mam teraz FSB na 260 w biosie co daje 2,3ghz a pamieci na auto czyli w biosie pisze ze na 333mhz a w cpzu ze dzialaja tez na 390 czyli 780 ; o I najlepsze ze jak ustawie pamieci w biosie na 200 albo 233 czyli duzo mniejsze takty to max na ile wstanie plyte to fsb 230-40; / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 mam to samo fsb 260 / mem na 333 w biosie w cpuz 1.38 sa na 390 procek rowniez a64 3000+ bios 1.49 ( 1.4 beta 9-- jak kto woli) moim zdaniem problem jest nie grzejacy sie chipset nawet nie procek tylko cos z plyta jest nie ten tego zwlaszcza jesli idzie o wspolprace z athlonami 3000+ podobno w 3200 nie ma tego problemu nie blokuje sie fsb- skokowo ( raz poleci raz nie chce -- trza wbic o 50 wiecej i moze potem zaskoczy juz ) -- mialme tak samo 250 max bylo --- dalem na 300 zaskoczylo chwilowo ale testy lipa 3d marki wiec zapodalem 260 i stoi sztywno a nie chcialo --- widocznie sa losowe serie zwalone tych chipsetow i maja problemy ze wspolpraca z prockami zwlaszcza serii athlon x2 na nich idzie rewelacyjnie i sie rewelacyjnie kreci -- testowane na x2 4200 m x2 4400 na mojej plycie i piknie hula fsb 350 idzie od reki na x 2 i wiecej bez problemowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) mam pytanie,moja płytka to K9N Neo ,ma 3 sloty pci,jeden zajęty przez sieciówke,do drugiego zamierzam wsadzić karte TV,więc zostanie ostatni slocik,Czy do pomarańczowego gniazda pci można wsadzić Karte muzyczną ??? Pytam sie bo z opisu tego slotu pci na stronie producenta nie wiadomo zbyt wiele : one orange slot which supports 2 master for MSI special PCI function card (ex. wireless LAN and bluetooth combo card.). Bo nie chce żeby była sytuacja w stylu problemy z przerwaniami itp itd ... heh Następne pytanie,mam można powiedzieć wysokiej klasy wzmacniacz (JVC SUPER A KLASS),do tego planuje kupić kolumny Tonsil Zeus(Ci co je znają to wiedzą że tuba wysokotonowa jest na tyle głośna i dokładna że każdy szum wychwyci....) W związku z tym czy jest szansa że jak kupie karte muzyczną Sound Blaster X-Fi Xtreme Music że nie będzie słychać żadnych szumów po odkręceniu gałki na Max ??? Bo zintegrowana dźwiękówka sieje sporo szumów po odkręceniu gałki,i nie są to szumy wzmacniacza bo po wypięciu Kabla z komputera jest błoga cisza nawet po przylożeniu ucha do głośnika ! Edytowane 25 Listopada 2006 przez badboy88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafix85 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) mam pytanie,moja płytka to K9N Neo ,ma 3 sloty pci,jeden zajęty przez sieciówke,do drugiego zamierzam wsadzić karte TV,więc zostanie ostatni slocik,Czy do pomarańczowego gniazda pci można wsadzić Karte muzyczną ??? Pytam sie bo z opisu tego slotu pci na stronie producenta nie wiadomo zbyt wiele : one orange slot which supports 2 master for MSI special PCI function card (ex. wireless LAN and bluetooth combo card.). Bo nie chce żeby była sytuacja w stylu problemy z przerwaniami itp itd ... heh Tu masz manuala 2403404[/snapback] Następne pytanie,mam można powiedzieć wysokiej klasy wzmacniacz (JVC SUPER A KLASS),do tego planuje kupić kolumny Tonsil Zeus(Ci co je znają to wiedzą że tuba wysokotonowa jest na tyle głośna i dokładna że każdy szum wychwyci....) W związku z tym czy jest szansa że jak kupie karte muzyczną Sound Blaster X-Fi Xtreme Music że nie będzie słychać żadnych szumów po odkręceniu gałki na Max ??? Bo zintegrowana dźwiękówka sieje sporo szumów po odkręceniu gałki,i nie są to szumy wzmacniacza bo po wypięciu Kabla z komputera jest błoga cisza nawet po przylożeniu ucha do głośnika ! Nigdy nie wyeliminujesz szumów ! Ja mam SB Audigy LS i Logitechy Z-2300, gdy podkręcę głośność w kompie i w głośnikach na maxa mam też szumy. Wytłumaczenie tego zjawiska jest bardzo proste, otaczają nas fale elektromagnetyczne (w jednych miejscach są silniejsze np. komputer, a w innych słabsze), które w przewodach, układach wytwarzają minimalne (znikome) napięcia, które po dużym wzmocnieniu dają szumy w głośnikach. Edytowane 25 Listopada 2006 przez Rafix85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 no w instrukcji nie pisze nic więcej niż to co napisałem...pytanie do wszystkich czy do pomarańczowego slotu moge wsadzić zwykłą karte sieciową/tv/muzyczną ?? ponawiam : Następne pytanie,mam można powiedzieć wysokiej klasy wzmacniacz (JVC SUPER A KLASS),do tego planuje kupić kolumny Tonsil Zeus(Ci co je znają to wiedzą że tuba wysokotonowa jest na tyle głośna i dokładna że każdy szum wychwyci....) W związku z tym czy jest szansa że jak kupie karte muzyczną Sound Blaster X-Fi Xtreme Music że nie będzie słychać żadnych szumów po odkręceniu gałki na Max ??? Bo zintegrowana dźwiękówka sieje sporo szumów po odkręceniu gałki,i nie są to szumy wzmacniacza bo po wypięciu Kabla z komputera jest błoga cisza nawet po przylożeniu ucha do głośnika ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reikeb Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Siemanko mam pytanie posiadam wlasnie plyta glowna msi neo-f i mam problem z mikrofonem,tzn jak gadam przez ts to prawie wogule mnie nie slychac i jest taki huk,echo czy cos nie wiem jak to opisac co moez byc nie tak???Prosze o pomoc i z gory wielkie dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 wchodzisz na ikonke realteka na pasku zadań koło zegarka i tam masz opcje mikrofonu eleminuj efekt echa i wzmocnij mikrofon czy jakoś tak :P:) a kto mi odpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reikeb Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 I jak to zaznacze to powinno cos dac??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 po co sie pytasz ? spróbuj po prostu to zobaczysz,nic nie uszkodzisz nie bój sie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reikeb Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Wiema ze nie uszkodze :) lipa niec to nie dziala po staremu.HEPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 inny mikrofon sprawdź :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Wie ktoś, czy MSI K9N Neo-F ma 24-pinowe złącze ATX? Mam zasilacz Chieftec 360W i nie wiem, czy nie będę musiał dokupować przelotki 24-20 pin. Niech ktoś szybko odpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Wie ktoś, czy MSI K9N Neo-F ma 24-pinowe złącze ATX? Mam zasilacz Chieftec 360W i nie wiem, czy nie będę musiał dokupować przelotki 24-20 pin. Niech ktoś szybko odpowie. Teraz wszystkie płyty mają 24pin, wiec na pewno ma. Możesz jeszcze sprawdzić na zdjęciu tej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Będę musiał zamówić zatem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Condor Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) Będę musiał zamówić zatem :/Pytanie tylko po co jak 20 pin wchodzi i działa bez problemu a przelotka sklepowa jak pisałem wyżej nic nie zmienia.Jak tak lubisz kupować to kup lepszą zasiłke na przyszłość :D Edytowane 30 Listopada 2006 przez bobrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Chieftec 360W od Sirtecha chyba nie jest zły... jeden z lepszych jak na tamte czasy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 no wlasnie "na tamte czasy" on mial mocna 5v a teraz sie liczy bardziej 12v; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reikeb Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Nio i jak wiecie co moze byc nie tak z tym ts-em,sprawdzalem na innym mikrofonie i tez jest echo.POMOCY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reikeb Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Mam jeszcze jedno pytanie co do tej plyty glownej jak wchodze w strat->programy-->akcesoria--->rozrywka---->regulecja glosnosci biore opcje wlasciwosci nagrywania i ok to pokazuja mi sie waski od regulacji nagrywania i mam taki problem ze sa tak jakby nie aktywne czyli ze nie moeg ich regulowac tylko stoja po srodku i nic wiecej co moze byc nie tak,prubowalem przeinstalowac sterowniki i to nic nie dalo a potrzebuje to przestawic do team speak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam, udało mi się wykręcić w clockgenie semprona z 1,6@2,7 GHz :) Ale na więcej nie pozwalają mi moje pamięci... Po podkręceniu i tak pracują na dużo wyższych zegarach, mimo najniższego dzielnika pamięci... Coś myślę, że mój proc poszedłby jeszcze wyżej, ale nie mam jak sprawdzić tego, a Ramy drogie :/ nie to co 5 mięsiecy temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam, udało mi się wykręcić w clockgenie semprona z 1,6@2,7 GHz :) Ale na więcej nie pozwalają mi moje pamięci... Po podkręceniu i tak pracują na dużo wyższych zegarach, mimo najniższego dzielnika pamięci... Coś myślę, że mój proc poszedłby jeszcze wyżej, ale nie mam jak sprawdzić tego, a Ramy drogie :/ nie to co 5 mięsiecy temu. Ram jest już tani, 350zł za 1gb Goodramow 667. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Ram jest już tani, 350zł za 1gb Goodramow 667.Pokaż gdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...