szymon-1987 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Witam Ostatnio zakupilem GFa 6800Gs Extreme od Palita no i zaczely sie schody bo nie wiem jaka zasilke do tego kupic. Poczatkowo zamierzalem kupic jakiegos chiefteca 400w ale na jakims forum przeczytalem pewną wypowiedz. Oto cytat: "Ostrzeżenie dla kupujących nowe zasilacze specjalnie pod nowe karty a posiadających płyty główne bez gniazda AGP 4 Pin (takie płyty przeważnie zasilają procesor napięciem linii +5V). Podłączenie nowego zasilacza wykonanego zgodnie z normą powyżej ATX v1.1 może spowodować przeciążenie linii +12V bez względu na moc zasilacza. Jak ktoś już wymienił radzę sprawdzić bezpośrednio w biosie w Speedfanie bądź Everestcie (a najlepiej to miernikiem bo wiadomo jak to bywa z programami :)) jakie ma napięcie na tej linii jeżeli w stresie jest powyżej 12.6 to jest źle, jeżeli w iddle to jest bardzo źle. Więc jeśli ktoś ma taką płytę radzę podłączać starszy typ zasilacza (ATX12V v1.0~1), a najlepiej to wymienić płytę na nowszą." No i teraz moje pytanie do specjalistow: To jaki ja mam kupic zasilacz do mojego konfigu? Jakies sugestie? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Witam Ostatnio zakupilem GFa 6800Gs Extreme od Palita no i zaczely sie schody bo nie wiem jaka zasilke do tego kupic. Poczatkowo zamierzalem kupic jakiegos chiefteca 400w ale na jakims forum przeczytalem pewną wypowiedz. Oto cytat: "Ostrzeżenie dla kupujących nowe zasilacze specjalnie pod nowe karty a posiadających płyty główne bez gniazda AGP 4 Pin (takie płyty przeważnie zasilają procesor napięciem linii +5V). Podłączenie nowego zasilacza wykonanego zgodnie z normą powyżej ATX v1.1 może spowodować przeciążenie linii +12V bez względu na moc zasilacza. Jak ktoś już wymienił radzę sprawdzić bezpośrednio w biosie w Speedfanie bądź Everestcie (a najlepiej to miernikiem bo wiadomo jak to bywa z programami :)) jakie ma napięcie na tej linii jeżeli w stresie jest powyżej 12.6 to jest źle, jeżeli w iddle to jest bardzo źle. Więc jeśli ktoś ma taką płytę radzę podłączać starszy typ zasilacza (ATX12V v1.0~1), a najlepiej to wymienić płytę na nowszą." No i teraz moje pytanie do specjalistow: To jaki ja mam kupic zasilacz do mojego konfigu? Jakies sugestie? Pozdro Spokojnie wytarczy Modecom Feel 350 W za 65-70 zł :D Oczywiście jak masz więcej kaski to mozesz kupic lepszą zasiłkę. Wszystko zależy do jakiej kwoty mialby byc to sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-1987 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Spokojnie wytarczy Modecom Feel 350 W za 65-70 zł :D Oczywiście jak masz więcej kaski to mozesz kupic lepszą zasiłkę. Wszystko zależy do jakiej kwoty mialby byc to sprzęt. Czyli ten Modecom 350W uciągnie 6800GS??? To pewnie go zakupie. :) A moze lepiej kupic cos o wiekszej mocy?? Na zasilke jestem w stanie wylozyc tak ok. 150- 200zl.:) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Lepiej kup Fortrona, a modecoma tylko nie feela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Fortron albo Delta.... ta sama cena a pewniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 jak masz tyle kaski kup huntkey hk 400ap albo 350ap w proline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Możeszkupić chiefteca 420/380W uciagnie bez problemów. A ten chieftec ma podówjną linie 12V i jest całkiem fajny. http://www.allegro.pl/item108560828_ozir_p...4_20pin_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-1987 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 A co sądzicie o tym: http://www.allegro.pl/item106460205_fortro...od_freego_.html Zasilacz wyglada ok no i troche kasy zostaje w kieszeni :) POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Według testów wypada bardzo dobrze. Opłaca się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 A co sądzicie o tym: http://www.allegro.pl/item106460205_fortro...od_freego_.html Zasilacz wyglada ok no i troche kasy zostaje w kieszeni :) POZDRO testy jakie są pokazywane na ukcji nie są najnowszej młodości konfigi są bardzo przestarzałe zasilacze Fortron są mocne, stare ale do twojego kompa 100% wystarczą zauważ tylko że dostaniesz sprzęt z demobilu (leżak magazynowy) i gwarę 12 MSC. Ja radziłbym ci kupic nową zasiłkę np. Modecom MC 350 W http://bachcomp.pl/index.php?action=item&i...revdisplay=list Lub dołóz kilka zł i kup to http://bachcomp.pl/index.php?action=item&i...revdisplay=list Naprawdę dobra zasiłka. Zasilacze to nówiki i pewna gwara 24 MSC. Pozdro. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 testy jakie są pokazywane na ukcji nie są najnowszej młodości zauważ tylko że dostaniesz sprzęt z demobilu (leżak magazynowy) i gwarę 12 MSC. Ja radziłbym ci kupic nową zasiłkę np. Modecom MC 350 W http://bachcomp.pl/index.php?action=item&i...revdisplay=list Zasilacze to nówiki i pewna gwara 24 MSC. No ja wole miec 12miechow gwary i porzadnego fortrona niz takiego modecoma co niczym sie nie wyroznia a takie modecomy zeby pociagly naprawde mocne konfigi to trzeba je selekcjonować a fortrony robią to z palcem w du.pie mowimy o mocnych konfigach typu 2x7900gt dwa jajca itd przy czyms takim to taki modecom dlugo nie pozyje natomiast forton to inna sprawa sam mam fortrona 300wat i ciągnie tak że nie moge narzekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...