Nonamer Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Mam zamiar kupić obudowę - powinna spełniać 2 warunki: dobre ac [wc na razie całkowicie odpada] i cisza [w miarę - maniakiem nie jestem] - po długich i wyczerpujących przegladaniach różnych stron stwierdziłem, że wybieram między chieftec lbx [wersja miditower] a antec p180b - i tutaj zaczyna się mój problem: nie jestem przekonany co do wyższości obudów typu semi-btx [czy jak to tam niektórzy nazywają] jak antec p180 nad tradycyjnymi obudowami atx; czy faktycznie umieszczenie zasilacza na dole, w oddzielnej przegrodzie znacząco poprawia temperaturę i przepływ powietrza przy procesorze i karcie graficznej - jest to warte swojej ceny ? może ktoś zna jakieś linki do testów porównawczych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Umieszczenie zasilacza na dole to głupi pomysł, nawet Lian Li z tego zrezygnował. Prosty powód - ciepłe powietrze naturalnie unosi się do góry - więc to u góry powinien być zasilacz który poprawi wentylację. Samo odwrócenie mobo - dobry pomysł, ale tylko przy grzejących się kartach graficznych. @po chwili kontemplacji ;D sama idea jest nie do konca przemyslania, z procesorem sa wieksze problemy niz z karta graficzna... wiec imho klasyczny schemat wygrywa :lol2: Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Rozwiazaniem moze byc jedna z obudow wymienionych w tym: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202678 temacie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Kolega Sarkazz troche sie pogubil... Zdecydowanie polecam Anteca P180, zaraz powiem dlaczego... Klasyczny uklad ATX ma swoje zalety i wady (gdyby ich nie bylo, nie bylby zmieniany). Glowna zaleta jest jego prostota, klasyczne ulozenie elementow i kompatybilnosc ze sprzetem, mam tu na mysli zasilacze z krotkimi kablami, itp. Jezeli chodzi o obieg powietrza w ATX wyglada on nastepujaco... Zimne powietrze zassane z przodu obudowy (jezeli jest wiatrak) wedruje do grafiki, nagrzewa sie, wedruje do procka i pamieci, przez northbridge, znowu jest nagrzewane, aby ostatecznie trafic do zasilacza... Jak wiadomo efektywnosc zasilacza i jego maxymalna moc jest podawana do temp. 50*C Takze majac nowoczesne podzespoly lubiace sie mocno nagrzewac to zasilacz dostaje po du..e. I to jest wada ATX, odprowadzenie ciepla... Teraz jezeli juz wiemy z grubsza jak to wyglada to nasze spojrzenie na obudowe P180 jest juz zdecydowanie inne... Zasilacz jest w specjalnej komorze odzielonej od plyty i reszty komponentow, najlepiej jezeli mialby 2 wentylatory (ew jeden) w systemie push-pull (z 12 cm wiatrakiem nie bedzie sie najlepiej sprawdzac w tej budzie). Montujemy zasilacz, dysk twardy, wiatrak 12 w tej dolnej zatoce i jest zimno i cicho, zasilacz nie dostaje goracego powietrza, dysk jest chlodzony i jest git. Zasilacz musi miec dlugie kable, zeby mozna je bylo ladnie poukladac w budzie, ale wszystkie nowe takowe maja... Takze polecam P180, wersja B to tylko inny kolor ;) Buda ta jest polecana przez SPCR wiec cos to o niej swiadczy... klik Test 1 podzespoly maxymalnie wyciszone kosztem wydajnosci Test 2 maxymalna wydajnosc z zachowaniem ciszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Też się zastanawiam między LBX a Tripplecone.Co jest lepsze ?? Czy ten standard BTX jest lepszy niż ATX ?? Czy temperatura i przewiew będą lepsze niż w przypadku LBX ?? Co <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonamer Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Takze polecam P180, wersja B to tylko inny kolor ;) Buda ta jest polecana przez SPCR wiec cos to o niej swiadczy... klik Test 1 podzespoly maxymalnie wyciszone kosztem wydajnosci Test 2 maxymalna wydajnosc z zachowaniem ciszy Dzięki Wersja P180B nie ma też air duct na grafikę [co jest na +]. Czytałem ta recenzję - przekonała mnie i wezmę Anteca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Co do tego Antec'a P180: Co jesli ktos ma w PSU cooler 120? Jak sie go umiesci naturalnie bedzie mial mala przestrzen na zassanie powietrza do schlodzenia. Osobna przegroda na PSU nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem i do tego w tym przypadku jest na samym dole gdzie najlepiej byloby umiescic cooler CPU (stosunkowo chlodno) tak jak to jest w Newance Triplecone czy Sharkoon Silvation badz Thermaltake Xaser Circle i AeroCool Spiral Galaxies. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...