adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) otoz to chcialem zdiagnozowac moje kompa wydajnosciowo everestem trial costam i wlanczam wyskakuje info o trialu wciskam ok i ....... :evil: wentyle on obnizyj ponizej minimum i krzyczal prog od plyty glownej to biore reset i cos chyba w rejestrze windowsa poprzestawial bo zegara proca skacze. wiec wchodze do biosu i jest ok instaluje szybko linuxa i tez ok (na szczescie ) :) chyba musze windowsa przeinstalowac :sad: pytanie czy to moze byc tak ze tylko pod windowsem "skacze" proc? nieraz byly ale o 2 MHz a teraz 80MHz :) i czy reinstalka pomoze? napewno sie nie przegrzal bo w chwili incydentu mial 50* C pomozcie Edytowane 11 Czerwca 2006 przez adamzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 zainstaluj np. cpu-z albo wcpuid i zobacz co się dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) zainstaluj np. cpu-z albo wcpuid i zobacz co się dzieje mam core center i tam widze i on mnie powiadomil gdyby nie on to bym nie wiedzial... boje sie wlanczac windowsa bo strach o proca :mur: zachcialo mi sie everesta co robic? :evil: Edytowane 11 Czerwca 2006 przez adamzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Everest jest tylko programem diagnostycznym. Nic ci w sprzecie nie namiesza. Moze poprostu twoja plyta szaleje Napisz jaki masz sprzet. Dokladnie proc, mobo, pamieci, zasilacz, grafika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Everest jest tylko programem diagnostycznym. Nic ci w sprzecie nie namiesza. Moze poprostu twoja plyta szaleje Napisz jaki masz sprzet. Dokladnie proc, mobo, pamieci, zasilacz, grafika Modecom 300wat MSI 865pe neo2 radeon 9200 Kingstom 256 MB CL3 + 512MB goodram CL2.5 i p4 2.4 i te ekcesy zaczely sie po wlonczeniu tego progsa: EVEREST Ultimate Edition 2006 2.81 Build 590 beta najpierw stepping wentyli do 400 po restarcie skoki zegara proca o nawet 16 na jednym mnozniku normalnie mam 12 * 201 = 2412 - 6 na ram = 2406 MHz i windowsem tak jest pod linuxem stabilny jak skala co robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Przeinstalowac windowsa I napisz mi co to ma znaczyc: "normalnie mam 12 * 201 = 2412 - 6 na ram = 2406 MHz" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Przeinstalowac windowsa I napisz mi co to ma znaczyc: "normalnie mam 12 * 201 = 2412 - 6 na ram = 2406 MHz" mam 12 mnoznikow fbs 201 i 6 cykli odchodzi na obsluguje ram :) ale czym takie skoki moga byc spowodowane? i jeszcze dodam ze i w gore i w dol skacze co chwila :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Masz mnozik 12 i fsb 200 ten 201 to naturalne przeklamanie. TO nie Amd64 aby proc kontrolowal pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Masz mnozik 12 i fsb 200 ten 201 to naturalne przeklamanie. TO nie Amd64 aby proc kontrolowal pamieci ale jak dozylem w listopadzie tego good rama ubulo 4 cykle ps. cos ten everest mi zmieszal :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Nic ci nie zmieszal bo nie ma takiej mozliwosci. On tylko podaje informacje a nie miesza w systemie. Moga ci poprostu szalej mierniki i czujniki. Co do cykli to jak niby mialy ubyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Nic ci nie zmieszal bo nie ma takiej mozliwosci. On tylko podaje informacje a nie miesza w systemie. Moga ci poprostu szalej mierniki i czujniki. Co do cykli to jak niby mialy ubyc?? juz ok ale nasuwa sie nowe pytanie czy proc moze sam zwiekszyc fbs gdy chwilowy potrzebuje wiecej mocy, bo wtedy byl troche "zmeczony" ? :blink: a co do ramu to po dodaniu 512MB ubylo 4MHz proca wczesniej mial 2410 moze nie zwrociles na to uwagi ale tak chyba jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 To ze czestotliwosc minimalnie sie zwieksza i zmiejsza to norma. Mi jeszcze zaden proc nigdy nie podawal w 100% idealnej czestotliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 To ze czestotliwosc minimalnie sie zwieksza i zmiejsza to norma. Mi jeszcze zaden proc nigdy nie podawal w 100% idealnej czestotliwosci. ale pokazac o 150 MHz przez 1s to normalne? skakalo mi ale o 10 teraz ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 pamiętaj ze zmiana częstotliwości podstawowej o 1MHz to wzrost taktowania procesora o wartość mnożnika może masz włączony w BIOS technologię DOT (Dynamic Overclocking Technology) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 pamiętaj ze zmiana częstotliwości podstawowej o 1MHz to wzrost taktowania procesora o wartość mnożnika może masz włączony w BIOS technologię DOT (Dynamic Overclocking Technology) moze, ale dlaczego tyle wentyle przystanely, na plycie i procu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 no na pewno to nie rozsadzi tobie procesora ani regulatora PLL :D ,pewnie sterownik CoreCell wchodzi w jakąś interakcje ze sterownikiem programu Everest, bo oba wymagają sterownika żeby pobierać potrzebne informacje o sprzęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 no na pewno to nie rozsadzi tobie procesora ani regulatora PLL :D ,pewnie sterownik CoreCell wchodzi w jakąś interakcje ze sterownikiem programu Everest, bo oba wymagają sterownika żeby pobierać potrzebne informacje o sprzęcie teraz sobie uswiadomilem ze mam inteligetna plyte glowna jak przeczytalem o DOT :lol: maksymalnie moze 10% o/c i to samo przestawia opoznienia ramu? miernik obrotow wentyla na plycie pokazuje 0 a po resecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja tylko chce dodać, że przy uruchamianiu tego programu Core Center (jeśli to ten o którym myśle, taki na stronie MSI tak?) wyłącza się na chwilę wentyl na procku (podczas uruchamiania :) Przynajmniej tak jest u mnie :) Może to przez to? A skok szybkości procka mógł być spowodowany właśnie tym Dynamic Overclocking o 10% jeśli masz to włączone w biosie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja tylko chce dodać, że przy uruchamianiu tego programu Core Center (jeśli to ten o którym myśle, taki na stronie MSI tak?) wyłącza się na chwilę wentyl na procku (podczas uruchamiania :) Przynajmniej tak jest u mnie :) Może to przez to? A skok szybkości procka mógł być spowodowany właśnie tym Dynamic Overclocking o 10% jeśli masz to włączone w biosie :wink: moze po prostu mierniki jeszcze nu\ie pokazuje Tobie przy starcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Nie, jak klikam na uruchomienie programu to słychać wyraźne, że wentyl przestaje się kręcić, a po uruchomieniu słychać jak sie rozpędza od nowa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Nie, jak klikam na uruchomienie programu to słychać wyraźne, że wentyl przestaje się kręcić, a po uruchomieniu słychać jak sie rozpędza od nowa :wink: ja te nie zauważyłem, ciekawe mi nieraz nb coolera pokazuje obroty 0 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 ale jak dozylem w listopadzie tego good rama ubulo 4 cyklemieszasz cykle z czestotliwoscia, nic w przyrodzie nie ginie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 mieszasz cykle z czestotliwoscia, nic w przyrodzie nie ginie :lol: no mowie ze ubylo 4MHz na rzecz obslugi ramu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 adamzi ile masz lat? Tak z ciekawosci pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) no to zle mowisz ;) nie ma czegos takiego jak "oddawanie" czestotliwosci na rzecz ramu :lol: podlacze sie do pytania jonathan'a i dodam jeszcze jedno pytanie, kto ci takich glupot naopowiadal ? ;) Edytowane 12 Czerwca 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzi Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 no to zle mowisz ;) nie ma czegos takiego jak "oddawanie" czestotliwosci na rzecz ramu :lol: nie bede nie spieral ale .... taka rzecz obsersowalem i sam sie dziwiłem :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Cykle i czestotliwosc to co innego. Zwiekszasz czestotliwosc i musisz zwiekszyc cl (cykle) aby zachowac stabilnosc. Ale to juz przy ostrym OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...