G-Dave Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 W domu posiadam internet z kablówki i łączę sie za pomocą modemu Motorola S85100 (koncentryk idzie do modemu, a z modemu skrętka do karty sieciowej desktopa). Jednak ostatnio sprawiłem sobie laptopa z kartą Wi-Fi w standardzie IEEE 802.11b/g. Jako, że chciałbym mieć WiFi w domu (na laptopie), trzeba zakupić trochę sprzętu a w ogóle się na tym nie znam (oprócz kilkunastu tematów które przeczytałem wcześniej). Z tego co zrozumiałem muszę kupić router (z modemem czy bez, bo jeżeli ma wbudowany modem ADSL to czy jest tam wejście na koncentryk?, a jeżeli nie z modemem to jaki?) czy lepiej AP - mieszkanie w bloku więc nie wiem sam Reasumując: co muszę kupić dokładnie - cena nie gra roli ale zeby to nie kosztowało 1000zł (powiedzmy max 350zł) Licze na Waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 AP ze switchem, sa takie na allegro z 4 portowymi switchami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Ok troche poszperałem i znalazłem coś takiego: - http://allegro.pl/item109239116_linksys_wr...la_polska_.html - http://allegro.pl/item109250153_supercena_..._ap_router.html Tylko nie wiem czym się różni wersja z L i bez L. Czyli jakbym kupił AP to do niego podlączam kabel (RJ45) wychodzący z modemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 - Sory, że jeden post pod drugim, ale trochę mi się z tym spieszy. To który będzie lepszy (a może jeszcze jakiś inny) - Czy nie będzie żadnych kłopotów z providerem (nie chce zeby widzial ze rozdzielam sygnal) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 obojetne ktory kupisz jesli chodzi o ISP to patrz umowa a jesli zechce zobaczyc ze dzielisz lacze to nie ma na to sposobu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Ok troche poszperałem i znalazłem coś takiego: - http://allegro.pl/item109239116_linksys_wr...la_polska_.html - http://allegro.pl/item109250153_supercena_..._ap_router.html Tylko nie wiem czym się różni wersja z L i bez L. Czyli jakbym kupił AP to do niego podlączam kabel (RJ45) wychodzący z modemu? Zdecydowanie WRT54GL będzie lepszy, bo można wgrywać alternatywne oprogramowanie, które daje całą masę dodatkowych ustawień... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Tylko, że ja nie znam się na tego typu sprzęcie, a sieć będzie składala się tylko z laptopa i desktopa (może czasami przyjdzie jakiś kumpel z laptopem) i nie sądzę, żebym potrzebowal dodatkowych ustawień. Jednak skoro cena jest podobna to może wybiorę tego WRT54GL. Tylko czy konfiguracja będzie tak samo łatwa (tak wyczytałem) jak na WRT54G... ? Edytowane 17 Czerwca 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Tylko, że ja nie znam się na tego typu sprzęcie, a sieć będzie składala się tylko z laptopa i desktopa (może czasami przyjdzie jakiś kumpel z laptopem) i nie sądzę, żebym potrzebowal dodatkowych ustawień. Jednak skoro cena jest podobna to może wybiorę tego WRT54GL. Tylko czy konfiguracja będzie tak samo łatwa (tak wyczytałem) jak na WRT54G... ? Konfiguracja będzie praktycznie taka sama (w większości oprogramowania). Alternatywne oprogramowanie oprócz dodatkowych opcji sprawia, że router działa w niektórych przypadkach "szybciej" - lepiej kieruje ruchem sieciowym (chodzi mi tu głównie o QOS - priorytety ruchu ). Najlepiej wejdź na http://openlinksys.info/ i poczytaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Ok, widze, że jednak lepszym wyborem będzie WRT54GL - i taki już kupiłem :) Zobaczymy jak się będzie sprawował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 jeśli provider udziela dostępu do sieci poprzez adres MAC karty, to może być mały problem jeśli podłączysz router, który będzie miał inny adres, najlepiej przed kupnem routera, pożyczyć od kogoś kartę sieciową i spróbować się za jej pomocą podłączyć do sieci, jak się połączysz to kupuj router i szalej ;)jeśli jednak nie podłączysz sie to wyjściem z tej sytuacji jest skolowanie adresu karty sieciowej na router albo zrobić z desktopa "serwer" i połączyć go z notebookiem przez Wi-Fi urzywając trybu AdHoc i udostępnić połączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 jeśli provider udziela dostępu do sieci poprzez adres MAC karty, to może być mały problem jeśli podłączysz router, który będzie miał inny adres, najlepiej przed kupnem routera, pożyczyć od kogoś kartę sieciową i spróbować się za jej pomocą podłączyć do sieci, jak się połączysz to kupuj router i szalej ;)jeśli jednak nie podłączysz sie to wyjściem z tej sytuacji jest skolowanie adresu karty sieciowej na router albo zrobić z desktopa "serwer" i połączyć go z notebookiem przez Wi-Fi urzywając trybu AdHoc i udostępnić połączenie. Przecież w tej chwili każdy router ma funkcje clonowania MAC... Nie wiem czemu siejesz postrach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 uprzedzam tylko późniejsze pytania typu "dlaczego mi sieć nie działa" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Zapeszyłeś :-P W konfiguracji dochodzę do takiego momentu i szczerze to nie wiem co wybrać i jak to ewentualnie skonfigurować: Internet mam z Telpolu (kablówka) : http://www.telpol.net.pl/net/cennik-ind.html -- pakiet bronze Edytowane 20 Czerwca 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 jasli miales wczesniej podlaczony komp to sprawdz tam ustawienia sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Tylko że ja nie wiem czy mam stałe IP czy jakieś DHCP itd P.S. Gdzie te ustwienia moge znalezc bo teraz siedze na starej wersji kompa Edytowane 20 Czerwca 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 panel sterowania polaczenia sieciowe wybierasz uzywane prze ciebie PPM wlasciwosci protokol internetowy tcp/ip i juz masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 OK. Wszystko mam: uzyskaj automatycznie DHCP mam włączone. I co teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 tak ustaw w panelu rutera ( zobacz jeszcze MAC (start uruchom cmd getmac albo ipconfig /all ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Tylko które ustawić: DHCP, Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP, TELSTRA ?? Wziąłem getmac i wyskoczyło takie coś: Adres fizyczny Nazwa transportu =================== ========================================================== B2-B6-5D-DF-58-8E \Device\Tcpip_{A6B8210C-0FFF-4FCD-8022-484963206EE6} Wyłączono Rozłączono 00-01-29-FC-80-4B \Device\Tcpip_{524138EE-4A79-49D3-8B8C-B07AB01D020C} a w ipconfig: Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : brak Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Peer-to-Peer Routing IP włączony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Lista przeszukiwania sufiksów DNS : telpol.net.pl Karta Ethernet Połączenie lokalne 3: Sufiks DNS konkretnego połączenia : telpol.net.pl Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-01-29-FC-80-4B DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 83.242.84.76 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.248.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.242.80.1 Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 83.242.95.3 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.250 195.164.199.4 192.168.0.250 Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 127.0.0.1 Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 20 czerwca 2006 19:35:58 Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 20 czerwca 2006 20:25:58 Edytowane 20 Czerwca 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 MAC: 00-01-29-FC-80-4B i ustaw DHCP w panelu ruterka MAC: 00-01-29-FC-80-4B i ustaw DHCP w panelu ruterka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Hmm. Wybierajac DHCP mam takie opcje: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 puste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 OK zrobiłem wszystko tak jak napisales i nadal nie działa. Nie wiem co jest grane: ani na kompie ani na laptopie (chociaz tu probowal laczyc sie ale polaczenie bylo ograniczone (lub cos podobnego) Wie ktos moze co musze zrobic zeby zadzialalo? p.s. myslalem ze to bedzie prostsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 musze luknac do manuala za duzo tych ruterkow - jak nikt nie pomoze to dam znac jutro szukaj MACa w panelu ruterka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) W ogole nie moge sie polaczyc z internetem nawet na stacjonarnym (polaczony za pomoca Rj45). Jedyne co zauwazylem to ze w polaczeniach pojawia sie brama internetowa... :mur: Działaaa - w końcu :) Edytowane 20 Czerwca 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, Myślę nad zakupem routera wi-fi. Jednak te, które maja wbudowany modem adsl (w przyszłości się przyda) i port WAN tylko na rj11 są w moim poimowaniu lekko nie zrozumiałe ;) A co w momencie gdy internet dochodzi do mnie obecnie zwykłym kablem sieciwoym (rj45)? Czy wystarczy, to podłączyć tak jak w switchu- obojętnie które gniazdo i będzie działać? Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale liczę na pomoc ;) Pozdrawiam, narcyz Edytowane 20 Czerwca 2006 przez narcyz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, Myślę nad zakupem routera wi-fi. Jednak te, które maja wbudowany modem adsl (w przyszłości się przyda) i port WAN tylko na rj11 są w moim poimowaniu lekko nie zrozumiałe ;) A co w momencie gdy internet dochodzi do mnie obecnie zwykłym kablem sieciwoym (rj45)? Czy wystarczy, to podłączyć tak jak w switchu- obojętnie które gniazdo i będzie działać? Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale liczę na pomoc ;) Pozdrawiam, narcyz Niestety jak kupisz router pod ADSL (WAN RJ-11) to nie będzie on działał w sytuacji gdy będziesz miał "neta z kabla z RJ-45" . Wyjściem z sytuacj jest kupienie routera z RJ-45 na WANie, a w przyszłości jak będzie taka potrzeba (założysz Neostrade lub pochodzne łącze) dokupisz modem z RJ-11-RJ45 i zepniesz z routerm... Edytowane 20 Czerwca 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 :| Myślałem, że jest jakieś rozwiązanie, a tu niestety trzeba będzie dokupywać modem w razie potrzeby :| No cóz... jakoś trzeba to będzie przeżyć. W każdym razie dziękuje bardzo za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Ja jeszcze wróce do WRT54GL - wie ktoś jak można zabezpieczyć to cudo (WAP, WEP etc?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Ja jeszcze wróce do WRT54GL - wie ktoś jak można zabezpieczyć to cudo (WAP, WEP etc?) 1. Możesz włączyć szyfrowanie WEP (64, 128 bit), WPA lub WPA-PSK. Co jakiś czas zmieniać klucze WEP na nowe. 2. Utworzyć tablicę dostępu na podstawie MAC adresów kart sieciowych pracujących w sieci. 3. wyłączyć rozgłaszanie SSID. Można jeszcze pokusić się o postawienie serwera RADIUS, który by się zajmował wymianą kluczy cyfrowych drogą radiową, ale to inna bajka, bo wymaga dodatkowego komputera... Edytowane 22 Czerwca 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...