Skocz do zawartości
SanChin

Mrugająca Katoda (wcześniej: Katoda Jako Hdd Led)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam zrobić modzika swojej obudowy, i od pewnego czassu gnębi mnie pewna kwestia, czy da redę katodę podłączyć zamiest HDD LED?? wiem że zasilanie musi mieś z zasilacza itd, chodzi mi dokładniej o to żeby katoda mrugała tak jak w/w LED, jest jeszcze kwestia tego typu czy katoda wytrzyma takie "mruganie co chwilę"

a teraz po co mi to potrzebne. w obudowie chcę zamontować okienko, 2 katody niebieskiego koloru, i jedną białą. na oknie miałby być wygrawerowany piorun, a biała katoda mruganiem przypominała by rozładowania elektryczne... jak wy to widzicie?? ma takie rozwiązanie jakiś sens??

z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez SanChin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wortigern.

pomysl nie glupi, takie samo cos chce wykorzystac w swoim modzie, tylko ze u mnie na front panelu bedzie wyciety plomien ktory bedzie sie "jarał" na czerwono gdy hdd bedzie myslal.

PS. tez nie wiem jak to zrobic dokladnie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm może dałoby się wykorzystać przekaźnik... tylko trudno będzie znaleźć odpowiedni. Katodę raczej bym odradzał - lepiej wykorzystać kilka LED'ów od dołu plexi - efekt będzie podobny a buda nie będzie przynajmniej świecić jak latarnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puma[JFK]: w sumie sumie to masz rację z tym świeceniem, bo jak by nie patrzeć to HDD LED napieprza trochę często ;) zwłaszcza przy kopiowaniu plików...

a może, znacie jakiś sposób, żeby katoda mrugała co jakiś - najlepiej losowo i nie częściej niż raz na minutę - czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko się da.. są przecież katody mrugające w rytm muzyki... Ale osobiście polecałbym zrobienie to na diodach... Do hddled podłączysz tranzystorek (najlepiej przez transoptor coby mieć gwarancje ze nie uszkodzisz mobo) i do niego diody białe... czy jaki tam sobie chcesz. Diody na pewno się nie spalą od mrugania... Jak będą za słabe to można walnąć diodę 1W... to powinno przebić katody niebieskie. Z resztą musiałbyś to sprawdzić najepir bo może sie okazać że piorunik będzie ledwie widoczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie zamyśliłem :? podczas zapalania katody wystepuje tam bardzo duże napięcie ?

Czyli jakby ona miała tak mrygać to przeciez zasilacz byłby nieźle obciążony ... ( tak mi sie zdaje chyba ? :lol2: )

Może jakiegoś oddzielnego kita zakupic z ledami mrygającymi w rytm muzyki i poprostu jako sygnał zapuścic te impulsy z mobo ? A samego kita zasilic z zasilacza, by było napewno bezpieczniej ale zabawy i gimnastyki tez by przytym było sporo, noi napewno za gotowego kita sciagna wiecej złociszów :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie zbieram potrzebne "materiały" i narzędzia... mam już obudowę, ale nie będę się niczym chwalił dopuki czegoś konkretnego nie zacznę robić... bo więcej serca włożę w opis tego co bym chciał zrobić, niż w samą robotę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jedna dioda dodatkowo podpięta pod płytę (a dokładniej power led rozbity na dwie) to bezpieczna ilość?

u mnie dźwigała mobo przez ponad pół roku dwie niebieskie s. jasne. Po tym czasie zdobyłem latarkę -brelok, a że świeciła na czerwono i nie podobał mi się ten kolor, to odciąłem leda z kompa :lol:

Teraz ta jedna diodka świeci już ponad 2 lata i żadnych ubocznych skutków nie doświadczyłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee kombinujecie z modulami diekoczułymi a to prostacko podpiać prze 2 tranystorki + pare rezystorków.

Koszt max 2 zł :P

jak bedzie czas namaluje wam shemacik jak z mobo hddled wyciagnac a na wyjsciu bedzie 12V do katody tylko pytanie ile pradu ciagnie typowo taki inventer z katoda.

to policze i wam namaszkece taki schemacik;P

pozdrowienia

Darkstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie zamyśliłem :? podczas zapalania katody wystepuje tam bardzo duże napięcie ?

Czyli jakby ona miała tak mrygać to przeciez zasilacz byłby nieźle obciążony ... ( tak mi sie zdaje chyba ? :lol2: )

Może jakiegoś oddzielnego kita zakupic z ledami mrygającymi w rytm muzyki i poprostu jako sygnał zapuścic te impulsy z mobo ? A samego kita zasilic z zasilacza, by było napewno bezpieczniej ale zabawy i gimnastyki tez by przytym było sporo, noi napewno za gotowego kita sciagna wiecej złociszów :-P

duże napiecię nie przekłada się na dużą obciążalność.. zasilacz może tego nawet nie poczuć...

Taki kit reagujący na muzyke reaguje na muzyke a nie na impulsy z mobo :). Jak ktoś napisał.. 1 tranzystorek, 2 rezystorki i po krzyku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, a taka mrugająca katoda też dodaje pewnego skila :D

a ja jak już pisałem, zdecyduję się jednak na ten moduł dzwiękoczuły, ewentualnie jak darkstorm coś ładnego wymodzi to się pobawię w małego elektronika ;)

może troszkę źle zatytuowałem ten temat... bo powinno być raczej "mrugająca losowo katoda", napisałem katoda jako HDD LED, bo wydawało mi się na początku takie rozwiązanie najlepszym, ale w końcu Puma przekonał mnie, że takie częste mruganie może stac się iryujące... jednak jeśli ta katoda mrugnie raz na minutę, albo i rzadziej to będę zadowolony :lol2:

Edytowane przez SanChin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SanChin od wstawiania mrygajacej katody do pełnowartościowego moda, jest długa droga :P A Ty sie mnie pytasz po co sie moduje.... wiadomo po co :P

Tylko takie mrygające kolorowidełka to nie dla mnie.... ktoś lubi poziomki a ktoś nie :lol2:

Jednak nie ukrywam, że chciałbym zobaczyć efekt końcowy i ocenić to jak zaobacze :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby wyglądał schemat, jeżeli chciałbym walnąć po 5 diod LED na HDD i Powera? Oczywiście podłączając to do Płyty głównej :] (po cichu zamierzam się do przerabiania obudowy typu "Panda" i mam parę pomysłów :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi