SanChin Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, zamierzam zrobić modzika swojej obudowy, i od pewnego czassu gnębi mnie pewna kwestia, czy da redę katodę podłączyć zamiest HDD LED?? wiem że zasilanie musi mieś z zasilacza itd, chodzi mi dokładniej o to żeby katoda mrugała tak jak w/w LED, jest jeszcze kwestia tego typu czy katoda wytrzyma takie "mruganie co chwilę" a teraz po co mi to potrzebne. w obudowie chcę zamontować okienko, 2 katody niebieskiego koloru, i jedną białą. na oknie miałby być wygrawerowany piorun, a biała katoda mruganiem przypominała by rozładowania elektryczne... jak wy to widzicie?? ma takie rozwiązanie jakiś sens?? z góry dzięki za pomoc Edytowane 18 Czerwca 2006 przez SanChin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern. Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 pomysl nie glupi, takie samo cos chce wykorzystac w swoim modzie, tylko ze u mnie na front panelu bedzie wyciety plomien ktory bedzie sie "jarał" na czerwono gdy hdd bedzie myslal. PS. tez nie wiem jak to zrobic dokladnie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Hmmm może dałoby się wykorzystać przekaźnik... tylko trudno będzie znaleźć odpowiedni. Katodę raczej bym odradzał - lepiej wykorzystać kilka LED'ów od dołu plexi - efekt będzie podobny a buda nie będzie przynajmniej świecić jak latarnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Puma[JFK]: w sumie sumie to masz rację z tym świeceniem, bo jak by nie patrzeć to HDD LED napieprza trochę często ;) zwłaszcza przy kopiowaniu plików... a może, znacie jakiś sposób, żeby katoda mrugała co jakiś - najlepiej losowo i nie częściej niż raz na minutę - czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 bravo, podlaczcie garsc diod do mobo i bedzie widziec jak na waszych oczach plyta opuszcza nasz swiat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 wszystko się da.. są przecież katody mrugające w rytm muzyki... Ale osobiście polecałbym zrobienie to na diodach... Do hddled podłączysz tranzystorek (najlepiej przez transoptor coby mieć gwarancje ze nie uszkodzisz mobo) i do niego diody białe... czy jaki tam sobie chcesz. Diody na pewno się nie spalą od mrugania... Jak będą za słabe to można walnąć diodę 1W... to powinno przebić katody niebieskie. Z resztą musiałbyś to sprawdzić najepir bo może sie okazać że piorunik będzie ledwie widoczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 bravo, podlaczcie garsc diod do mobo i bedzie widziec jak na waszych oczach plyta opuszcza nasz swiatA czy jedna dioda dodatkowo podpięta pod płytę (a dokładniej power led rozbity na dwie) to bezpieczna ilość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 powinno byc ok ale nic nie gwarantuje. ale jesli bedzie to niebieski LED to nie wiem, niebieskie diody maja wiekszy pobor mocy niz pozostale (o ile cos mi sie nie pomylilo). obciazysz za bardzo mobo i moze sie zjarac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxen Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Troche sie zamyśliłem :? podczas zapalania katody wystepuje tam bardzo duże napięcie ? Czyli jakby ona miała tak mrygać to przeciez zasilacz byłby nieźle obciążony ... ( tak mi sie zdaje chyba ? :lol2: ) Może jakiegoś oddzielnego kita zakupic z ledami mrygającymi w rytm muzyki i poprostu jako sygnał zapuścic te impulsy z mobo ? A samego kita zasilic z zasilacza, by było napewno bezpieczniej ale zabawy i gimnastyki tez by przytym było sporo, noi napewno za gotowego kita sciagna wiecej złociszów :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=438 polecono mi coś takiego, więc problem rozwiązany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 czekamy na efekty prac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 narazie zbieram potrzebne "materiały" i narzędzia... mam już obudowę, ale nie będę się niczym chwalił dopuki czegoś konkretnego nie zacznę robić... bo więcej serca włożę w opis tego co bym chciał zrobić, niż w samą robotę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 A czy jedna dioda dodatkowo podpięta pod płytę (a dokładniej power led rozbity na dwie) to bezpieczna ilość?u mnie dźwigała mobo przez ponad pół roku dwie niebieskie s. jasne. Po tym czasie zdobyłem latarkę -brelok, a że świeciła na czerwono i nie podobał mi się ten kolor, to odciąłem leda z kompa :lol: Teraz ta jedna diodka świeci już ponad 2 lata i żadnych ubocznych skutków nie doświadczyłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkstorm Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Eee kombinujecie z modulami diekoczułymi a to prostacko podpiać prze 2 tranystorki + pare rezystorków. Koszt max 2 zł :P jak bedzie czas namaluje wam shemacik jak z mobo hddled wyciagnac a na wyjsciu bedzie 12V do katody tylko pytanie ile pradu ciagnie typowo taki inventer z katoda. to policze i wam namaszkece taki schemacik;P pozdrowienia Darkstorm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Troche sie zamyśliłem :? podczas zapalania katody wystepuje tam bardzo duże napięcie ? Czyli jakby ona miała tak mrygać to przeciez zasilacz byłby nieźle obciążony ... ( tak mi sie zdaje chyba ? :lol2: ) Może jakiegoś oddzielnego kita zakupic z ledami mrygającymi w rytm muzyki i poprostu jako sygnał zapuścic te impulsy z mobo ? A samego kita zasilic z zasilacza, by było napewno bezpieczniej ale zabawy i gimnastyki tez by przytym było sporo, noi napewno za gotowego kita sciagna wiecej złociszów :-P duże napiecię nie przekłada się na dużą obciążalność.. zasilacz może tego nawet nie poczuć... Taki kit reagujący na muzyke reaguje na muzyke a nie na impulsy z mobo :). Jak ktoś napisał.. 1 tranzystorek, 2 rezystorki i po krzyku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 ale podpiecie do hdd katody to jest bezsens troszke jak masz dużo ramu to nic nie bedzie doczytywać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxen Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 @Pelzak Dziękuje za sprostowanie :D Dla mnie to i tak takie mryganie przy kopiowaniu to jak mrygające lampki na choince, z czasem bym dostał epilepsji jakby w nocy tak mi mrygało co chwila :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 jest jeszcze takie cos jak wylacznik :P wystarzy wmontowac i w nocy nie swieci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxen Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Ale mi chodzi o sam ogół. Z czasem zacznie to wogule przeszkadzac, przyda sie to tylko dla zaimponowania innym :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 maxen: a po co moduje się obudowy?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 maxen: a po co moduje się obudowy?? ;)DLA SKILU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) no, a taka mrugająca katoda też dodaje pewnego skila :D a ja jak już pisałem, zdecyduję się jednak na ten moduł dzwiękoczuły, ewentualnie jak darkstorm coś ładnego wymodzi to się pobawię w małego elektronika ;) może troszkę źle zatytuowałem ten temat... bo powinno być raczej "mrugająca losowo katoda", napisałem katoda jako HDD LED, bo wydawało mi się na początku takie rozwiązanie najlepszym, ale w końcu Puma przekonał mnie, że takie częste mruganie może stac się iryujące... jednak jeśli ta katoda mrugnie raz na minutę, albo i rzadziej to będę zadowolony :lol2: Edytowane 18 Czerwca 2006 przez SanChin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxen Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 @SanChin od wstawiania mrygajacej katody do pełnowartościowego moda, jest długa droga :P A Ty sie mnie pytasz po co sie moduje.... wiadomo po co :P Tylko takie mrygające kolorowidełka to nie dla mnie.... ktoś lubi poziomki a ktoś nie :lol2: Jednak nie ukrywam, że chciałbym zobaczyć efekt końcowy i ocenić to jak zaobacze :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Maxen: Katodę będę wstawiał na samym końcu modyfikacji (albo, jeśli będzie zbędna to jej tam nie będzie). Zapytałem bo wpadło mi to do głowy, i byłem ciekaw czy pomysł jest realny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 jakby wyglądał schemat, jeżeli chciałbym walnąć po 5 diod LED na HDD i Powera? Oczywiście podłączając to do Płyty głównej :] (po cichu zamierzam się do przerabiania obudowy typu "Panda" i mam parę pomysłów :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 najbezpieczniej z tranzystorem... Tylko trzeba by sprawdzić jakie napięcie idzie na te diody z mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 a schemat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...