Witkacy Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Witam, Mam problem z CoreCenter. Podnosi mi alarm gdyżwskazywania napięcia 3.3V są koło 2.70-2.90, waha się ciągle ta wartość okropnie, i podczas tych wahań LCD traci ostrość, widać skoki ostrości raz ostre i za chwile zabrudza, wciąż ustawiam Autokorekte obrazu. Mierzyłem miernikiem napięciai są okej, nawet nieco zawyżone dla 3.3V ma 3.4V, wskazania dla 12V ma 12.2V, dla 5V ma 5.12V. Miernik jest za 30zł, cyfrowy czyli z tych tańszych. Pytanie: - problem z kartą graficzną - nie wyrabia na wysokich rozdzielczściach LCD (19 cali), procesor kart sie przegrzewa ? - problem ze sterownikami karty graf ? - problem z czymś innym ? Tagan ma pół roku,i patrzac na Miernik jest z nim wszystko w porządku. Proszę o pomoc, radę. Mój sprzęt: - Tagan 380W - AMD Sempron 2800+ - płyta gł. MSI K8N Neo3 - 512 DDR/400/2.5 Kingston - GeForce 2 MX AGP - SBLive - LCD 19 cali - chłodzenie wodne, wiatrak od procesora odłączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 wszystko jest w porządku , napięcia masz ok wskazań za pomocą programów nie bierz pod uwagę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witkacy Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 o rany... jednak było coś nie tak z napięciami na płycie głównej. W książce od plyty wyczytałem że chipset nVidia jest bardzo czuły na ESD (Electrostatic Discharge) który odczuwa zmiany szczególnie przy wyciąganiu i wkładaniu pamięci RAM (a to właśnie wczoaj zrobiłem, wsadziłem nowe RAMy), i aby zachować bezpieczeństwo należy nie tylko wyjąć wtyczkę z kontaktu ale też WYJĄĆ KABLE Z PLYTY GŁÓWNEJ, i o to ostatnia deska ratunku była, wyłączyłem komputer, wyjąłem kable z płyty i wuala ;). Wskazania w CoreCenter powróciły do normy, obraz LCD jest OK, a komputer się nie wiesza bo doszło do tego już że przy każdym wylączeniu komputera miał poblemy z odpaleniem. Nigdy bym nie pomyślał że zwykłe wyjęcie i włożenie RAM może spowodować takie problemy z płytą główna. Widocznie coś z elektrostatyką, jak ktoś ma materiały na ten temat to niech rzuci linka. :-) Może źle uziemiony zasilacz ?, uziemienie mam do obudowy PC przykręcone. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 tylko pytanie czy masz uziemienie w gniazdku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 wyjąłem kable z płyty i wuala ;) Ptoblem może tkwić w słabym styku na złączu ATX. Wyjmując i wkładając wtyczkę styk uległ poprawie. Jak widać pomiary programowe nie zawsze są o kant d... potłuc. Nalezy je tylko odpowiednio interpretować i wyciągać z nich wnioski. Oczywiście miernik to podstawa jeśli chcemy rozmawiać o wartościach napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witkacy Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) hmmm, moja radość trwała krótko, po całym dniu działania PC, pod wieczór obniżyło mu programowe wskazania napięć (miernik wskazuje jednak ze zasilacz działa OK - czyli wypuszcza dobre napięcia). Z 3.34V spadało do 2.80V przez mniej niż minutę. Więc wyłączyłem gada, wyjąłem z płyty głównej kable zasilające ponownie uruchomiłem no ijest znowu OK wszystko, ważna sprawa to monitor myślę, przy każdym obiżeniu napięć monitor szfankuje, może to karta graf ? Albo płyta główna i wtedy odbija sięto na słabym zasileniu karty graf... Edytowane 24 Czerwca 2006 przez Witkacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...