Skocz do zawartości
krogoth111

Problem Na Nowej Mb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam P5WD2

Dwa dyski oraz nagrywarkę

Jak coś kopiuję z CD albo wypalam płytę wszystko się tnie.

Nawet myszka płynnie nie chodzi.

Co zrobić?

EDIT:

Wiem co jest nie tak.

Nagrywarka chodzi w trybie PIO.

Zaznaczyłem DMA jeśli dostępne ale nadal działa PIO :(

Jak to zmienić?

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie się zmieniło po przesiadce z Codegena na Fortrona ... hue hue hue polecam pokombinować ... PIO się włacza jak jest zbyt duża ilość błedów odczyt/zapis danego nośnika więc coś masz nie tak albo z zasilaniem (sprawdź czy molex siedzi dobrze) albo z taśmami (zbyt długie albo ciachnięte) w sumie to niefajna sprawa jak ci przy kopiowaniu żyłuje procka na 80 - 100% :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz bede sprawdzał.

Koszmar jest nawet mysz mi się tnie jak coś ściągam z Cideczki...

EDIT:

Albo Windows albo płyta.

Zmieniłem kabel. - NIC

Zmieniałem zasilacz. - NIC

Podłączyłem inną DVD. - NIC

Podłączyłem HDD pod ten kanał. - DZIAŁAJĄ PIO!!!

Podłączyłem spowrotem pod ITE. - Działają UDMA.

Jutro jadę z płytą do serwisu.

EDIT 2:

DZIAŁA! :P:P:P

Włączyłem S-ATA + P-ATA i jest UDMA :D

Jak włączę tylko P-ATA to robi się PIO... Dziwne to trochę bo ja nie mam S-ATA w komputerze. Jeszcze nie mam :D

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótka piłka z mojej strony: stery do płyty nie wyrabiają bo je lamersko zainstalowałeś :D miałem tak samo do wywalenia wszystkich sterów do ATA i po załadowaniu nowych ... po wrzuceniu Fortka działa ok :D tyle, że u mnie to kwestia chXXXXXgo chipsetu, do którego sterów nawet rodzima firma nie pokazała na stronce (mowa o SiS'ie):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko piszę co u mnie działało źle ... ale to było spowodowane lamerskim zainstalowaniem sterów, które zresztą dostałem do płyty na jakimś wypalanym cedeku :P .... po zainstalowaniu jakichś z niewiadomego źródła w necie odpaliło dobrze ... dopiero po zmianie zasilatorni :D jak widzisz wiele jest do sprawdzenia w czym życzę powodzenia :D dobrej nocki i miłego sprawdzania co i jak ... a wiele tego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi