krogoth111 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) Mam P5WD2 Dwa dyski oraz nagrywarkę Jak coś kopiuję z CD albo wypalam płytę wszystko się tnie. Nawet myszka płynnie nie chodzi. Co zrobić? EDIT: Wiem co jest nie tak. Nagrywarka chodzi w trybie PIO. Zaznaczyłem DMA jeśli dostępne ale nadal działa PIO :( Jak to zmienić? Edytowane 26 Czerwca 2006 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Chyba nie ten dzial forum :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Chyba :P Wybaczcie ale nie spałem cała noc i nad ranem nie rozpoznawałem działów... Tak czy siak DMA dla DVD mi nie działa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 A masz w BIOSIE dla danego portu ATA włączone DMA czy PIO? Sprawdź! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Jest właczone DMA :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 U mnie się zmieniło po przesiadce z Codegena na Fortrona ... hue hue hue polecam pokombinować ... PIO się włacza jak jest zbyt duża ilość błedów odczyt/zapis danego nośnika więc coś masz nie tak albo z zasilaniem (sprawdź czy molex siedzi dobrze) albo z taśmami (zbyt długie albo ciachnięte) w sumie to niefajna sprawa jak ci przy kopiowaniu żyłuje procka na 80 - 100% :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Zaraz bede sprawdzał. Koszmar jest nawet mysz mi się tnie jak coś ściągam z Cideczki... EDIT: Albo Windows albo płyta. Zmieniłem kabel. - NIC Zmieniałem zasilacz. - NIC Podłączyłem inną DVD. - NIC Podłączyłem HDD pod ten kanał. - DZIAŁAJĄ PIO!!! Podłączyłem spowrotem pod ITE. - Działają UDMA. Jutro jadę z płytą do serwisu. EDIT 2: DZIAŁA! :P:P:P Włączyłem S-ATA + P-ATA i jest UDMA :D Jak włączę tylko P-ATA to robi się PIO... Dziwne to trochę bo ja nie mam S-ATA w komputerze. Jeszcze nie mam :D Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 krótka piłka z mojej strony: stery do płyty nie wyrabiają bo je lamersko zainstalowałeś :D miałem tak samo do wywalenia wszystkich sterów do ATA i po załadowaniu nowych ... po wrzuceniu Fortka działa ok :D tyle, że u mnie to kwestia chXXXXXgo chipsetu, do którego sterów nawet rodzima firma nie pokazała na stronce (mowa o SiS'ie):P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 A co do tego mają stery skoro sprawę naprawiło ustawienie w biosie tryby SATA + PATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ja tylko piszę co u mnie działało źle ... ale to było spowodowane lamerskim zainstalowaniem sterów, które zresztą dostałem do płyty na jakimś wypalanym cedeku :P .... po zainstalowaniu jakichś z niewiadomego źródła w necie odpaliło dobrze ... dopiero po zmianie zasilatorni :D jak widzisz wiele jest do sprawdzenia w czym życzę powodzenia :D dobrej nocki i miłego sprawdzania co i jak ... a wiele tego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Resztę nocki poswiecam na sprawdzanie jak gładkie nogi ma Agata :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...