Skocz do zawartości
baban

Dwie Chłodnice I 3 Bloki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Do wydajnosci i wysokiej temp wody przyczynia się również twój kiepski blok na CPU. Z doświadczenia wiem, że im gorszy bloczek, tym wyższa temperatura cieczy w układzie. Może to wydawać się nielogiczne, ale sprawdziłem to w praktyce na kilku blokach.

To wydaje się bardzo nielogiczne. Przeciez wydajnosc bloku polega na szybkosci odbierania ciepła i oddawania go do wody. Jak blok jest wydajny to oddaje tego ciepła wiecej, raczej.

Nie powiem ze to nie prawda bo nie testowałem nigdy tego. Malała u mnie przy zmianie bloku na lepszy wyłącznie temp CPU. Chodzi mi o zmiane z 3któccowego noname na cos Ala POWERX bo wiem ze pomiedzy nowymi blokami cięzko odczuc jakąkolwiek róznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok który mam po pierwsze nie jest flowkillerem, a po drugie mi wystarcza, poniewaz o temperaturach juz mowilem. I znowu ktos zasugerowal 2x120cm - prosze czytac wszystkie posty w temacie, potem ewentualnie nabijac ;p NIE MAM MIEJSCA W SRODKU BUDY! a nie chce niczego ciac.

Blok na cpu i tak zamierzam zmienic, ale tylko dlatego, ze czapa z pleksi troche mi sie ukruszyla... ale blok jest przyzwoity.

Do wydajnosci i wysokiej temp wody przyczynia się również twój kiepski blok na CPU. Z doświadczenia wiem, że im gorszy bloczek, tym wyższa temperatura cieczy w układzie. Może to wydawać się nielogiczne, ale sprawdziłem to w praktyce na kilku blokach.

Rzeczywiście, wydaje się to nielogiczne. A nawet więcej - to jest nielogiczne ;x Po to najlepsze bloki mają ogromną powierzchnię oddawania ciepła (piny itp) żeby jak najefektywniej oddawać ciepło do wody - i tym samym ją nagrzewać. Różnice między blokami pod tym względem nie są znaczne, ponieważ woda to nie powietrze - jest bardziej lepka. Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, żebym miał chłodnicę (a raczej dwie) w środku budy :> Już kilka razy musiałem wozić kompa i ciężko było z tą chłodnicą. Jak wszystko będę mieć w środku komp stanie się bardziej mobilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam kable ;p a poza tym byloby mi ciężko umocować jakoś tę chłodnicę sztywno i mocno, żeby przy przenoszeniu nie walała się tam. Może w sumie jak mi przyślą w końcu dremela to bym się blachą pobawił ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie jesli powtorze to, co ktos mogl juz tu powiedziec. ALe przeczytalem tylko pierwszy post ( spieszylem sie ).

DO AUTORA:

Nie lacz zestawu TT z inna chlodnica !!!

Osobiscie przerabialem to kiedys i skutek byl taki, ze temperatury podskoczyly o 5-7 stopni. Okazalo sie ze wina byla chlodnica TT ktora swoim przekrojem jest calkowicie inne niz chlodnice ala bix etc.

Lepiej sprzedaj ta chlodnice i kup tak jak proponuja Ci przedmowcy i ja :) jakas chlodnice 2x120mm

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w przeciągu będe brać bude Antec'a Plusview II i Cooltek'a 2x120, ale BWU 121 zostanie, chyba takie chłodnice można łączyć- mam taką nadzieje.

Spokojnie :)

Chociaz ja mialem w ukladzie bix2 i cooltek single. I ten ostatni zamiast dzialac jak chlodnica, dzialal jak nagrzewnica. Temperatura w idle przy nim wynosila 37 stopni. Teraz mam tylko bix2, 3 bloki i temperatura jest w granicach 27-31.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie jesli powtorze to, co ktos mogl juz tu powiedziec. ALe przeczytalem tylko pierwszy post ( spieszylem sie ).

DO AUTORA:

Nie lacz zestawu TT z inna chlodnica !!!

Osobiscie przerabialem to kiedys i skutek byl taki, ze temperatury podskoczyly o 5-7 stopni. Okazalo sie ze wina byla chlodnica TT ktora swoim przekrojem jest calkowicie inne niz chlodnice ala bix etc.

Lepiej sprzedaj ta chlodnice i kup tak jak proponuja Ci przedmowcy i ja :) jakas chlodnice 2x120mm

O ile wiem, chłodnice chłodzą ciecz, to jakim cudem temperatura podskoczyła? To co że ma inny przekrój X_X Jak teraz dobrze chłodzi, to druga chłodnica może tylko pomóc. Przekrój kanalików to tak - mam firmowe wężyki TT id 6,4 więc nie powinno być problemu z przyspieszeniem cieczy. Inne chłodnice mają większy przekrój kanalików więc tam woda zwolni i zdoła się bardziej schłodzić. Tak w ogóle to kupuję drugą chłodnicę tylko dlatego, że chcę jeszcze NB chłodzić.

Po nocnym SP2004 cpu w stresie mial 42 na wykreconym procu (przed kreceniem dochodzilo tylko do 38C). Aby wrócić do ildowych 32C proc potrzebował ok 10 minut (po całej nocy SP2004), uważam że jak na TT to bardzo dobrze -> na chłodnicę wieją dwa wiatraki ustawione na 5V, zamierzam zrobić mały układ dzięki któremu będę mógł potencjometrycznie je regulować -> ustawię na więcej V byle nie było dużego szumu.

A zaryzykuję i kupię drugą chłodnicę - najwyżej potwierdzę tezę. Jakby co to opchnę TT i kupię drugą chłodnicę (tę samą co mam zamiar teraz kupić - jeszcze nie wiem czy cooltek, czy BIP ;p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przekombinujesz z tym WC. Kup jedna duza i bedzie spokoj. Teza wygloszona przeze mnie jest potwierdzona. Dlatego wiec, mozna uwazac to za praktyczna wskazowke.

Przy moim problemie borykali sie: Mate, Miazga82, Draak - wiec jesli chcesz zapytaj ich.

Szkoda kasy na taka zabawe ktora z gory jest przesadzona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi