Skocz do zawartości
Martinii

Wc By Martinii Rev 1.2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstepie zaznaczam, ze to stan przejsciowy - niech nikogo nie razi Ninja na CPU.

Wszystko zaczelo sie od denerwujacej mnie temperatury NB. Po Waszych podpowiedziach postanowilem zbudowac WC. Jego tworzenie trwalo dlugo - zbieranie informacji, pomyslow, oczekiwanie na BIX2 z Niemiec, ukruszenie rdzenia NB blokiem = plyta miesiac w serwisie, padniecie grafiki = miesiac w serwiesie, brak czasu... Ale w koncu powstalo.

Jesli chodzi o umiejscowienie chlodnicy (BIX2), to zalozenie bylo takie, ze nie chce ciac budy - umieszczenie w topie odpadalo. Projekty byly trzy:

:arrow: 1

Dołączona grafika

:arrow: 2a

Dołączona grafika

:arrow: 2b

Dołączona grafika

Po przymiarkach, poradach i dyskusjach wybralem wariant 2b. Mial on wygladac tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

WC rev 1.0 powstalo w oparciu o weze Cristallo.... Po tygodniu rozebralem uklad i wywalilem weze, gdyz zalamaly sie pozadnie w 2 miejscach. Zdecydowalem sie na weze Innovateka. Uklad mial dzialac i byc efektywny. Nie zalezalo mi na barwnikach, katodach, swieceniu w UV itp. Dlatego weze przezroczyste. Zalezalo mi natomiast na prostocie, estetyce i przejrzystosci ukladu (chcialem osiagnac cos a'la Dem lub Malik).

Zatem podsumowujac:

GPU - CUBE Pro (Misiu15go)

NB - NB DFI PRO rev.2 (Misiu15go)

Pompa - Cooltek CPS-750 Mk.II

Chlodnica - BIX2 + 2xFander 120mm

Weze 8/10 - Innovatek (95%), Cellfast (4%), Cristallo (1%)

Odpowietrznik - trojnik z wezykiem i AirTrap

Wszystko na zlaczkach SM10 1/4"

Chlodziwo - woda demineralizowana + Petrygo 50:50

A tak wyglada to w rzeczywistosci:

:arrow: Calosc

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:arrow: Wskaznik przeplywu

Mialem go w domu, a jako poczatkujacemu przydalo sie widziec, ze w ukladzie jest rzeczywiscie ruch chlodziwa. Postanowilem go wykorzystac.

Dołączona grafika

:arrow: Pompka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:arrow: Odpowietrzanie

AirTrapa mogloby nie byc. Jednak chcialem sie zabezpieczyc przed kurzem, ktory moglby dostac sie do ukladu i 3-latkiem ktory grasuje u mnie w domu ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:arrow: Chlodnica

Dołączona grafika

Patrzac na zdjecie ponizej, moznaby powiedziec, ze te sruby utrzymujace chlodnice (ktore widac od wewnatrz obudowy) moglyby byc krotsze. Jednak celowo je takie zostawilem, zebym mial zapas regulacji w razie gdyby wentyle nie dluchaly chlodnym powietrzem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:arrow: Bloczki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:arrow: Panel

Calosc sterowana jest z panelu wlasnej roboty. Nie jest moze piekny, ale sam go zrobilem od poczatku do konca i malym nakladem finansowym.

Dołączona grafika

Ogolnie jestem zadowolony. Frajda przy budowaniu tego ukladu, cisza, temperatury niskie (NB 30/35, GPU: 32/39). Czy chlodnica jest odpowietrzona? Tak. I jest kontrolnie odpowietrzana okolo raz na tydzien tak jak przy napelnianiu ukladu - cala buda stawiana jest na stoliku nocnym, chlodnice zdejmuje z mocowania, opuszczam do dolu odwracajac ja do gory nogami.

Plany na przyszlosc (lipiec): bloczek na CPU FlowPin, pompa c.w.u.

Pozdrawiam

PS. Mlode pokolenie sie uczy :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

nom ładne naprawde ;] brawo ;]

ja szczerze wybrałbym wariant 1 tylko wyciął jedną ściankę (tą bardziej wewnętrzną) i chłodnice włożyl w miejsce na dyski a dysk w miejsce na stacje na jakis gumkach, ale jak mialo byc bez ciecia to jest ok choc szczerze pomysl heat'a mi sie bardziej podobo

ogolnie ladnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć dobrze przemyślany kibel, wszystko wygląda schludnie tylko dziwię się ze nie wolałeś sprzedać NINJE i kupic jakis blok na CPU ;)

Pomyśl o tym przy następnym rev.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

eeee, bez bloku na cpu?? to mogłes kupic mała chłodnice i zamontowac w środku budy.

EDIT: Widze ze planujesz zakup bloku na CPU. Wiec dobrze. A co to za radiator na procku? Przypomina AC Freezera ale cos jakis wiekszy?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii

Mając na uwadze takie zamontowanie chłodnicy (króćce na dole) nie miałeś problemów z odpowietrzeniem chłodnicy? W chłodnicy nie ma powietrza?

Jak te wentylatorki "wieją"? Zasysają powietrze od strony obudowy i przepuszczają je przez chłodnice? Czy zasysają przez chłodnicę i wdmuciach!ą na obudowę?

Bo jeśli to pierwsze to po pewnym czasie możesz mieć to: :lol:

Dołączona grafika

A ciężko doczyścić bo wentylatory przeszkadzają

Dołączona grafika

Ja z tego właśnie powodu przeniosłem wentylatory na drugą stronę chłodnicy. Ty możesz je odwrócić o 180 st. żeby dmuchały w drugą stronę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii

Mając na uwadze takie zamontowanie chłodnicy (króćce na dole) nie miałeś problemów z odpowietrzeniem chłodnicy? W chłodnicy nie ma powietrza?

[...]

Czy chlodnica jest odpowietrzona? Tak. I jest kontrolnie odpowietrzana okolo raz na tydzien tak jak przy napelnianiu ukladu - cala buda stawiana jest na stoliku nocnym, chlodnice zdejmuje z mocowania, opuszczam do dolu odwracajac ja do gory nogami.

[...]

Jak te wentylatorki "wieją"? Zasysają powietrze od strony obudowy i przepuszczają je przez chłodnice? Czy zasysają przez chłodnicę i wdmuciach!ą na obudowę?

Bo jeśli to pierwsze to po pewnym czasie możesz mieć to: :lol:

Dołączona grafika

A ciężko doczyścić bo wentylatory przeszkadzają

Dołączona grafika

Ja z tego właśnie powodu przeniosłem wentylatory na drugą stronę chłodnicy. Ty możesz je odwrócić o 180 st. żeby dmuchały w drugą stronę

Wiem, pamietam Twoj topic i to co przedstawialy zdjecia - jak kazdemu chyba utkwily w glowie. Jednak zrobilem tak samo - wentyle dmuchaja na chlodnice. Trudno, bede kontrolowal i czyscil co jakis czas (sprezonym powietrzem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada niezle. Patent na chlodnice niemal identyczny jak u Adyn'a. Mnie zaciekawalila ta oslona na chlodnicy - co to dokladnie jest?

Imo minusem jest zablokowanie slotow PCI (poza ta waska karta ktora tam wcisnales). Blok misia na gpu mimo ze dosc plaski to przez mocowanie blokuje 1 slot PCI, a gdyby karta byla na gornym PCIE to blokowalby 2gi slot. Trzebaby jakies krotsze te sroby i sprezynki.

Oczywiscie jesli nie potrzebujesz tych PCI w pelni to nie ma o czym mowic. Ale jak ktos chce karte tv i jakas lepsza dzwiekowke to juz sa problemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oslona chlodnicy to kratka do otworu wentylacyjnego, przycieta i pomalowana. Kupilem ja w Castoramie.

Bloczek na GPU mozna zmontowac tak, ze sprezynki dac z drugiej strony karty. Takie rozwiazanie widzialem u kogos. Jednak tak jak piszesz - na razie slotow PCI nie uzywam (oprocz kontrolera PLT, ktory i tak niebawem wyleci), wiec jest ok ;)

a mnie zastanawia trojnik za wylotem pompki ...

troche dziwne rozwiazanie ....

imho tracisz na tym na przeplywie .. (chyba ze aitrap jest zatkany)

jakbys go nie mial bylo by gorzej

W 95% czasu jest zatkany.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoją chłodnicę czyszczę odkurzaczem :)/ Wkładam ssawkę wąską do szczelin i wysysa wszystko aż miło :)

Przy tak zamocowanych wentylatorach zasłaniających tę "plantację szarej bawełny" ;) Jest to bardzo trudne ....

Odkurzałem. Aż odkręciłem wentyle i się bardzo zdziwiłem tym co zobaczyłem a co widać na zdjęciu powyżej .....

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No układzik całkiem spoko, ale ja bym wybrał opcje numer 1 montażu chłodnicy. Jakoś tak bardziej mi sie podobają kible z wszystkim upchniętym do środka.

No i ten trójnik w trochę dziwnym miejscu założony.

Poza tym to trudno znaleźć jakieś niedociągnięcia. Układ prosty ale trochę nie praktyczny :/ ... ta chłodniczka, zajęte sloty pci

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licznik? :)

Ciezko by bylo na oko podac przeplyw patrzac jak sie kreci to smigielko.

Swoja droga fajny design, odpady radioaktywne :wink:

tak, tak, widzialem brak kabelka...;]

dlatego raczej przemawia to za wskaźnikiem przepływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miazga Sloty PCI na razie nie sa mi potrzebne. Gdyby chlodnica byla w srodku budy byloby 'na niej' cieplej, nie sadzisz? Tak jak juz mowilem do monowania bloku na GPU mozna dac sprezynki od tylu karty, wtedy byloby ok. Jednak na razie takie rozwiazanie jest zbedne. Uklad nie praktyczny? Nie rozumiem.......

@ oskarro Tak, 3 sruby. Nie obawiam sie - mocowanie sprawdzane dosc pozadznie. Sruby to pret fi=5mm pociety na rowne kawalki. To nie licznik a wskaznik. Chcialem po prostu widziec, ze woda w ukladzie krazy.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny kibelek . Troszke dziwnie wyglada brak bloku na CPU no ale przeciez nie mozna uznac tego za wade... :wink: (a widze , ze juz w planach bardzo wydajna konstrukcja na cpu wiec wszsytko ok)

Chlodnica poza obudowa oczywiscie na plus . Juz dawno temu zastosowalem taki patent i jak dla mnie jest to bardzo fajna opcja :wink: Raz , ze nie nagrzewa ja niepotrzebnie cieplo z obudowy a dwa , ze mam do niej caly czas dostep wiec i z czyszczeniem z kurzu nie ma problemow [; Chociaz ostatnio zaczal sie moja interesowac kotek , ale raz mu wkrecilo w wentyle ogon i na razie jest spokoj :lol:

PS. Tak sie zastanawiam czy ten grill z tylu BIE2 nie przeszkadza troche w przeplywie powietrza ? Tak w ogole to skoro wentyle pompuja powietrze przez chlodnice to po co on tam jest ? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uklad nie praktyczny? Nie rozumiem.......

Chodzi głównie o tą chłodnice. Mi by ona tak przeszkadzała, np. podczas transportu. Od czasu do czasu zdarzy sie, że trzeba komputer gdzieś przewieźć i taki klocek z tyłu może być kłopotliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wąż pomiedzy gpu a nb musi uniemozliwiac jakiekolwiek manewry wyjecia karty graficznej czy czasowego jej zastapienia czyms... wyglada ladnie bo jest minimum (absolutne) :) węża no ale malo praktyczne.

gj bardzo fajnie

a co mają dać te żaluzje na bix'ie? czy to tylko dla wyglądu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy dojdzie bloczek na CPU polaczenie bedzie pompka->NB->CPU->(dluuugi waz)GPU->chlodnica. Takze problem bedzie wyeliminowany. To raz. Dwa - nie planuje zadnych manewrow zwiazanych z k. graficzna.

Oslona chlodnicy to praktyczna sprawa. Te blaszki laczace kanaly sa niemalze jak folia miedziana. Mocne dotkiecie, stukniecie czyms/o cos i juz jest wgniecenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

gdybys od drógiej strony przykrecił coolery zeby ciągneły powietrze z chłodnicy to bys nie musiał zakładac zadnych osłon. O i by mniej sie kurzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis powstalo rev 2 mojego WC. Na CPU nowy bloczek Misia15go + CLP. Poszedlem ogladac druga polowe meczu,

10 st. mniej niz na Ninji. Podoba mi sie :)

A mowilem ze CLP to oplacalny wydatek :wink:

Wprawdzie kumuluje sie tu sila wc + clp, ale sama pasta ma duzy udzial w tych roznicach temp.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche więcej szczegółów (czyt. zdj)

Porobie fotki w weekend.

A mowilem ze CLP to oplacalny wydatek :wink:

Wprawdzie kumuluje sie tu sila wc + clp, ale sama pasta ma duzy udzial w tych roznicach temp.

I naklada sie ja pieknie! 2 kroplami posmarowalem wszystkie 3 bloki i to co pod nimi i jeszcze na pedzelku mi zostalo.

Dzis przed wyjsciem do pracy zapuscilem SP2004 - tylko 25min, ale temp. 31/32 stopnie :) I to na chlodnicy tylko jeden Fander (bo przy majstrowaniu i przerabianiu budy zahaczylem wiertlem o kabel drugiego Fandera i poszarpal sie troszke ;) ).

Na razie tyle. Wszystkie szczegoly w weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi