Skocz do zawartości
janus

PIII czy Celeron???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie male pytanko nie mam za duzo siana a chcialbym minimalnie sobie kompa zmodernizowac mam PIII 1Ghz plyte Abit St6-R 256 ramu i zastanawialem sie czy oplacalo by mi sie wydajnosciowo zmienic na celerona 1.2 czy 1.4 wiem ogolnie ze celerony sa slabsze od pentiumów jednak ten celeron jest w technologi 0.13 wiec moze jest jakas "oplacalna" róznica. Aha jesli bardziej mi sie opalaca celeron to prosze podpowiedzieć jaki (oczywiscie go jeszcze podkrece).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbys kupil tego tualatina 1.2 i podkrecil go dosc dobrze to skok wydajnosci napewno bylaby zauwazalna. roznica ta bedzie oplacalna w wydajnosci ale jesli milabys na to wydawac jakas wieksza kase to naprawde nie ma sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak obsluzy no to luzik. czlowiek wg mnie wymiana jest nieoplacalna. celorony jednak nie doganialy pIII. spoko, ja bym nie wymienial... lepiej ram, albo nie wiem... jaka masz grafe?? Moze graficzke wymienic jak cos slabiutkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P3T z 512KB cache sa piekielnie drogie.

Celeron Tualatin ma tylesamo cachu co P3 Coppermine.

jedyne co nowy celeron ma gorsze to fsb 100 zamiast 133 w petrzy

ale te celerony sie super kreca..

wiec ja nadal polecam zakup celerona. zwelaszcza ze nic nie doplacasz. a jak bys mial kupic ram to musisz miec kase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty na razie nie chce wymienic mam gf3 ti 200 gainwarda swietnie sie kreci moge ja przetaktowac wyzej niz ti 500. Tak ogolnie to sie zastanawiam nat wymiana sprzetu ale nie mam aż tyle siana. Mam z 500 zl + to co bym za obecny sprzed dostal wiec chyba nie wystarczy na jakąś w miare wymiane. Nie wiem zastanawialem sie zeby troszke siana dolozyć (nie wiem pożyczyc czy jak ) i zmienic na jakiegos celerona 2.0 albo P4 1.6A slyszalem ze sie dobrze kreca jesli mozna o jakąs porade to jaka jest w dobra plyta do krecenia P4 czy celeronów po w miare przystepnej cenie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu!! To to juz wogule beznadzieja. jak wymieniac cala platfoprem i sie znow w intel pchac?? juz lepiej cos amd. Za proca 250zl, plyta pod SDR i DDR 350zl jakis shuttle i oc bedzie. czyli za sprzedasz tego co masz kupisz spokojnie tatmto rqzem z tym 500zl, wiec no problem. Nawet ci na DDR'y starczy, a w przyszlosci jakiegos proca lepszego kupisz i jest przyszlosciowa platforma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scibi masz rację weż lepiej wpakuj kasę w Amd. Za ten swój sprzęt powinienś dostać jakieś 300-400 zł (mobo + procek) i kup np. Antka 1700 xp 0,13 B0 (260-280 zł) do tego 256 Ddramu 333 Mhz (240 zł) no i mobo jakiegoś Gigabyta MSI lub Epoxa i wyjdziesz na tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od bardzo długiego czasu :twisted: !

Jak nie wierzysz to http://www.sirius.pl/product.php?action=in...fo&id=140&sid=1 a jak jeszcze nie wierzysz to zapraszam na www.intel.com czy jakos tak !!!

PS: Wpierw sie myśli potem mówi lub pisze ale spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyte + proca + ram sprzedasz spokojnie za 600zł!(300proc+200plyta+100ram) - Takie sa ceny na allegro! a proc chodzi nawet po 400zł!

wiec masz 1100zł na nowy sprzet!

za to napewno cos zlozysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska nie doceniaja tualatinow. Chyba, ze dostaniesz gdzies tanio P III T (512 kB cache) to juz wogole wypas.

Tak szybciutko zerknalem na baze wynikow 3dmarka - najwiekszy wynik z P III 1Ghz (coper) to jakies 8k (na ti4600), a z celeronem tulipanem 1660Mhz ponad 11,5k (na ti4200).

Teraz pytanie na ile krecisz tego P III. Bo jak sie kreci wysoko (okolo 1333Mhz) to juz roznicy nie bedzie tak wielkiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska nie doceniaja tualatinow. Chyba, ze dostaniesz gdzies tanio P III T (512 kB cache) to juz wogole wypas.

Tak szybciutko zerknalem na baze wynikow 3dmarka - najwiekszy wynik z P III 1Ghz (coper) to jakies 8k (na ti4600), a z celeronem tulipanem 1660Mhz ponad 11,5k (na ti4200).

Teraz pytanie na ile krecisz tego P III. Bo jak sie kreci wysoko (okolo 1333Mhz) to juz roznicy nie bedzie tak wielkiej.

8k to ja mam, jak nie krece ti4200 na p!!! 1ghz barzo lajtowo podkreconym (ecs :?)

fakt, ze jesli puscisz celerona t na fsb 133 lub wiecej, to to samo co p!!!.

a 12k jest, ale na r300: http://service.futuremark.com/compare?2k1=4566024

pozdrawiam, link z tematu na forum nvision: http://www.nvidia.pl/forum/index.php?act=S...f=4&t=85&st=120

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten PIII chodzi dokladnie na 1.17 Ghz wiecej nie da rady, próbowalem jeden plus ze sie malo grzeje ale nie chcialem sie bawic z napieciami moze wiecej by poszedl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...