Gość Wintereq Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Witam, Niedawno kupiłem nową płytę Gigabyte K8NS 2.0 i Semprona 2800+. I po podkręceniu nastąpił problem. Procesor chodzi na 300x8, czyli 2.4 GHz na def. vcore, testowałem stabilność 3,5 godziny w Prime95 i SuperPI i wszystko rock stable. Niestety pojawił się problem z pamięciami, są to Kingstony 512 MB DDR400 CL3 na kościach Elpidy. Jeśli procesor chodzi na def. zegarze (1600 MHz) to pamięci w MemTest86 nie wykazują błędów, jednak jeżeli podkręcę procka (pamięci są ustawione po podkręceniu nadal na DDR400, te same timingi co daje producent) to pojawiają się błędy i to dość dużo. Podwyższyłem napięcie dla pamięci o +10%, potem o +20%, jednak nadal są błędy. Zmieniałem Command Rate na 1T i na 2T i również to nie pomogło. Z czego się ten problem bierze? Przecież przed i po podkręceniu pamięci chodzą na swoich defaultowych ustawieniach od producenta, więc skad te błędy? Komp się nie resetuje w Windzie, w grach, no może poza jednym wyjątkiem, jak uruchamiam wymagające gry, które zajmują dużo RAMu. Co z tym zrobić? Timingi to 3-3-3-8. Czy złagodzenie timingów pomogłoby? Zresztą już chyba gorszych o tych obecnych nie można ustawić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) Czy masz 2 x 512MB i dwustronne pamieci ? jesli tak to czytaj na forum juz tyle razy bylo........ na 333MHz ustaw bedzie smigac a jak chcesz 400 to czytaj ;) Polecam ten temat - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204975&st=0 na 333MHz stable a na 400 bedzie sypac bledami, jakby cos to pytaj ! pozdr. Edytowane 4 Lipca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 mam 1 kość dwustronną. Chcę na DDR400 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 mam 1 kość dwustronną. Chcę na DDR400 :P napewno to kosc ddr 400 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Na milion procent. Co to za pytanie? Nie mam kompa od wczoraj :D Jest to dwustronna pamięć Kingstona na kościach ELPIDY, wcześniej miałem na kościach Samsunga i były jednostronne, ale sypały błędami (jakieś 1,5 roku temu). Owszem, niby wszystko stabilne, ale nie w dużych grach czasami walnie resetem. Nie wiem co teraz zrobić, pamiętam jakiś czas temu, że w jednym z wątków znalazłem opis, w których slotach na K8NS AMD zaleca montowanie pamięci w odpowiednich ustawieniach itp. (chodziło o 1T i 2T). Procek u mnie idzie na o wiele wyżej, z tego co testowałem to płyta leci na 325 MHz dla HTT, ale co z tego, jak pamięci dziadowskie. W tym wątku co podałeś za wiele się nie dowiedziałem, jest jakiś schemat pamięci, ale ja mam na swoim Gigabycie 3 sloty, a nie 4. I są wszystkie purpurowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 OK ;] Napewno po O/C dzielnik ustawiasz tak ze pamieci chodz a na 400MHz ? Poza tym sypanie bledami memtestem moze tez wskazywac np na za duze O/C wlasnie kontrolera pamieci, sproboj np pojechac 9 x 270MHz i sprawdzic czy memki dalej beda sypac bledami, jesli tak to cos pomyslimy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Tak, ustawiam dzielnik by chodziły na DDR400. Sprawdzę, czy chula na tych ustawieniach, tyle, że nieco potem, ale się odezwę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 sproboj np pojechac 9 x 270MHzAle tak sie nie da ;) Spróbuj zmienić alphy, w temacie o sempronie masz to opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Załączyłem wycinek z programów. Jeśli możecie to sprawdźcie je, czy są poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Pierwsze co to zmień odrazu MAL i RP, obie wartosci w góre, odpowiednio 8 i 6 przynajmniej. Każdy kontroler jest inny, więc próbuj ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Zaraz to zrobię, ale mam pytanie. Porównywałem niektóre konfiguracje i jest opcja 32 byte Granularity. U mnie jest włączona, a u innych wyłączona. Za co ona odpowiada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Polecam Ci moją lekturę - FAQ podkręcania pamięci na K8 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Czytałem ją czytałem, jeszcze raz sprawdzę w poszukiwaniu tej opcji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam ponownie, Testowałem dzisiaj inne ustawienia, bowiem od czasu do czasu komp się wiesza z powodu pamięci, jeśli ustawię HTT na więcej niż 200 MHz i pamięci są na DDR400 to pojawiają się błędy w adresach. Natomiast na defaultowym 200 MHz i DDR400 dla pamięci błędów nie ma. Próbowałem kombinować z napięciem, nie pomogło, Command Rate na 2T, też nie pomogło. Jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? P.S: Ustawiłem HTT na 300, a pamięci na "DDR300" i mimo tego nadal są błędy, więc zapewne coś jest nie tak z ustawieniami dla nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...