Skocz do zawartości
trzepaq

Czy Obniżać Napięcie Z 12v Na 9v

Rekomendowane odpowiedzi

mozesz na wejsciu masz stabilizator 7805 :) czyli defakto uklad jest zasilany z 5V

przepraszam pomylka nie zauwazylem jednego odczepu dla ukladu zasilnia tranzystora, najprostrzym rozwiazaniem jest uzycie 3diod spolaryzowanych w kierunku przewodzenia 12-3x~0.65=9

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz na wejsciu masz stabilizator 7805 :) czyli defakto uklad jest zasilany z 5V

przepraszam pomylka nie zauwazylem jednego odzepu dla ukladu zasilnia tranzystora, najprostrzym rozwiazaniem jest uzycie 3diod spolaryzowanych w kierunku przewodzenia 12-3x~0.65=9

Sorki, laik, możesz mi to wrysować w schemat i zaproponować konkretne diody pliz <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej bedzie zastosowac stablizator 7809 no chyba ze duzo pradu pobiera ten wykrywacz

Diody łaczysz normlanei jedna do drugiej ;) szeregowo, tylek diod pod akumulator a przod pod wykrywacz ;)

Laik ze mnie ale chetnie sie ucze :wink:

1. 3 diody (symbol?) szeregowo pod + aku i na wyjsciu mam 9V, dobrze rozumiem?

2. LM7809 -intryguje mnie więc troche szukam, obudowa TO220 czyli wyglada jak tranzystor, jak ustalic we/wy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musisz nic zmieniać.. podłącz 12V i będzie chodzić tak samo... Tranzystorowi to wsio ryba czy będzie 12 czy 9... będzie pracował w tym samym punkcie pracy.

Daj se spokój z diodami i tym bardziej ze stabilizatorami...

PS.

to chyba bedzie prostrze rozwiazanie nie wiedzialem ze jest 7809

napięcie stabilizacji stabilizatorów serii 78XX 79XX można zmieniać za pomocą diod zenera.. wpinając je w kierunku zaporowym między nóżkę ADJ a masę układu. Jeśli do 7805 dodasz diodę zenera 3v3 to będziesz miał stabilizowane napięcie na wyjściu 8V3. Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musisz nic zmieniać.. podłącz 12V i będzie chodzić tak samo... Tranzystorowi to wsio ryba czy będzie 12 czy 9... będzie pracował w tym samym punkcie pracy.

7805 tez przetrzyma? Pytam bo wyczytałem w specyfikacji, że na wejsciu to max 10V :blink:

Edytowane przez trzepaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, tam jest juz 7805, moglem jednak otworzyc ten schemat :D

Podpinaj bezposrednio pod akumulator bedzie smigac, nawet 15V mozesz mu dac :P tylko bedzie bardziej sie grzał :P

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pelzak

poprawione ;)

78xx wytrzymuja na wejsciu do 35V (40 tez mozna sprawdzalem ;) ) tylko ze wlasnie zmieni sie punkt pracy tranzystora, potencjal bazy t1 w stanie spoczynku podniesie sie z ok 4,5V przy 9V zasilania do ok 6V przy 12V ;] ( dalej wieksze napiecie sie odlozy na r3 co powoduje zwiekszenie pradu emitera t1 )jak sie myle to mnie poprawcie ;] bedzie mniej wiecej okej jesli one maja tylko dzialac jako klucze w przeciwnym wypadku to moze dojsc do zaburzenia pracy ukladu, pozatym obecnosc kondensatora c10 sugeruje prace w zakresie aktywnym zarowno dla t1 i t2

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pelzak

poprawione ;)

78xx wytrzymuja na wejsciu do 35V (40 tez mozna sprawdzalem ;) ) tylko ze wlasnie zmieni sie punkt pracy tranzystora, potencjal bazy t1 w stanie spoczynku podniesie sie z ok 4,5V przy 9V zasilania do ok 6V przy 12V ;] jak sie myle to mnie poprawcie ;] bedzie mniej wiecej okej jesli one maja tylko dzialac jako klucze w przeciwnym wypadku to moze dojsc do zaburzenia pracy ukladu

cos jakos tak :) i powyzej 35V pod obciazeniem to juz chlodzenia wodnego moze wymagac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator wystarczy, przykrecilem go do tylu amatora i zasilalem discmen'a i nic mu nie bylo ;) ale strasznie sial na wzmaka :|

Zostanmy juz przy 7809 - czlowiek sie cale zycie czegos uczy :D

To jak z kondensatorami?

przydaly by sie zeby scalak sie nie wzbudzil ;] przy zalaczaniu albo cos, wstaw jakies male 1u albo cos kolo tego ;] Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator wystarczy, przykrecilem go do tylu amatora i zasilalem discmen'a i nic mu nie bylo ;) ale strasznie sial na wzmaka :|

przydaly by sie zeby scalak sie nie wzbudzil ;] przy zalaczaniu albo cos, wstaw jakies male 1u albo cos kolo tego ;]

Jaki na WE/WY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PelzaK, 78XX i 79XX nei mają nóżki ADJ, tylko IN GND i OUT :P

To LM317 ma ADJ ;)

to nieprawdopodobne... nei każ mi pamiętać wszystkei anzwy końcówek każdego scalaka. Wystarczy że znam rozkłąd podstawowych bramek cmos i wzmacniaczy operacyjnych na pamięc :) A ADJ czy GND straszna mi róznica... skoro GND w przypadku gdy montujesz zenerka staje sie nie GND tylko ADJ... :)

78xx wytrzymuja na wejsciu do 35V (40 tez mozna sprawdzalem ;) ) tylko ze wlasnie zmieni sie punkt pracy tranzystora, potencjal bazy t1 w stanie spoczynku podniesie sie z ok 4,5V przy 9V zasilania do ok 6V przy 12V ;] ( dalej wieksze napiecie sie odlozy na r3 co powoduje zwiekszenie pradu emitera t1 )jak sie myle to mnie poprawcie ;] bedzie mniej wiecej okej jesli one maja tylko dzialac jako klucze w przeciwnym wypadku to moze dojsc do zaburzenia pracy ukladu, pozatym obecnosc kondensatora c10 sugeruje prace w zakresie aktywnym zarowno dla t1 i t2

punkt sie nie zmieni... bo łącznie z napięciem bazy rośnie także napięcie emitera w proporcjonalnym stopniu.. a nawet jeśli się zmieni to i tak będzie działać... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ube jest stałe.. ale zwróć uwagę, że gdy napiecie bazy* wzrośnie o 1,5V to napiecie nad R2 też wzrośnie.... więc i spadek na R2 wzrośnie proporcjonalnie...

To że Ube jest zazwyczaj koło 0.7 nie znaczy że za rezystorami tez będzie takie napięcie...

zresztą nie wierzysz.. to podłącz i zobacz że to działa, zarówno na 9 jak i na 12V .. a nawet jeśli punkt pracy się trochę zmieni to na pewno nie tyle żeby przestało to działać.

* względem masy

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ube jest stałe.. ale zwróć uwagę, że gdy napiecie bazy* wzrośnie o 1,5V to napiecie nad R2 też wzrośnie.... więc i spadek na R2 wzrośnie proporcjonalnie...

To że Ube jest zazwyczaj koło 0.7 nie znaczy że za rezystorami tez będzie takie napięcie...

zresztą nie wierzysz.. to podłącz i zobacz że to działa, zarówno na 9 jak i na 12V .. a nawet jeśli punkt pracy się trochę zmieni to na pewno nie tyle żeby przestało to działać.

* względem masy

no mniej wiecej sie zgadza tylko ze napiecie nad r2 wzrosnie o 3v a potencjal bazy podniesie o 1.5v, nie mowie ze nie bedzie dzialac tylko ze moga nastapic zaburzenia w pracy ukladu ;) tylko ze tak jak pisalem punkt pracy juz nie bedzie ten sam i moze sie zmniejszyc maxymalna dopuszczalna amplituda

@.:::PaStA:::.

bywa moj blad ;) to przez to slonce zawsze biednemu w monitor swieci ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo dzielnik ma za zadanie utrzymywać tam połowę napięcia zasilającego :). Z resztą nie wiem jak w przypadku tranzystorów bo nie zagłębiam się w rozpływ prądu i rozkłady napięć (to zadanie dla uczniów i studentów elektroniki :) ).. ale we wzmakach operacyjnych nic się nie zmieni jak podniesiesz napięcie a je częściej używam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi