LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Na czym polega kalibracja? A moze zamiast targać cały komputer wezmę dwa bloki wodne pompkę bloki przyłozymy do żelaska i będzię obciążenie :-) Hehe, hińcó ładnie wyjaśnił :) Z żelazkiem nie przejdzie, chyba, żebyśmy do jakiegoś zbiornika z wodą wrzucili ze 200-250W grzałkę, to tak. Ogólnie pół nocy pracowałem, o 5 skończyłem, buda jeszcze do odpicowania troszkę, agregat własciwie skończony i gotowy do nabicia. Fotki troszkę poźniej, teraz idę odespać. Pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Hehe, hińcó ładnie wyjaśnił :) Z żelazkiem nie przejdzie, chyba, żebyśmy do jakiegoś zbiornika z wodą wrzucili ze 200-250W grzałkę, to tak. Ogólnie pół nocy pracowałem, o 5 skończyłem, buda jeszcze do odpicowania troszkę, agregat własciwie skończony i gotowy do nabicia. Fotki troszkę poźniej, teraz idę odespać. Pozdrawiam Masz lutownice kolbową? Ja tak kombinowałem, tylko że miałem 100W :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Właśnie na taki pomysł wpadł mój kolega żeby z grzałka zrobić. Już wszystko mam przygotowane. Jest grzałka 300W, węże kupione, pompka gotowa i termometr jeszcze tylko muszę kupić glixol. Pozostało mi jeszcze tylko wytyczyć najkrótszą trasę do Skarżyska :-) 200km troche jest, ale wolę odebrać osobiście niż poźniej podpisywać protokół szkody w firmie kurierskiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 http://img155.imageshack.us/img155/4523/mapafv0.jpg kupic helikopter i na południowy zachód :D dobra eot Ta buda jest dużo za duża, nawet jak tez rez będzie miał z 10l ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Prawie wszystko skończone, tylko zapominam cały czas aparatu wziąć :D Agregat mrozi jak powinien, we wnętrzu puchy (czujka nie dotyka spirali) jest -40*C, nie chodzi to wszystko za głośno, to też ciekawie. Czekam aż szpachla przyschnie, dokończę elektrykę i malujemy. Dzisiaj wieczorem dam fotki, we wnętrzu naprawdę to calkiem niezle jest upakowane wszystko, moze 1-2cm moznabylo mniej szerokości zrobic, ale to max totalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Więc teraz ogrommnyy update ! Wszystko zrobione, buda itp, agregat działa i to mnie cieszy ;) Zostało tylko przylutowanie kabli do włącznika, roche elektryki jeszcze i tyle, nie mam cyny, jutro z rana sie z tym pomęczę zanim Jodlasty mnie nawiedzi popołudniu :) Więc parę fotek (z góry przepraszam za to, że są nieostre, aparat do puoy + beznadziejne oświetlenie w domu teraz pod wieczór ;) ): Ogólnie jestem zadowolony, nie chodzi głośno, pstrykasz i się włącza :) Jutro wykalibrujemy razem z Jodlastym i agregacik pojedzie z nim do domciu. Buda może nie jest idealna, widać szpachlę i to znacznie, ale pierwszy raz coś takiego robiłem, nastepne powinny być dużo lepsze (mam nadzieję). Gdzieniedzie widać, ze farby moze nie byc, ale to tak od flesza się zrobilo. Pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 czy ten "zasilacz" ma za zadaie tylko dostaczac pradu dla wiatraczkow czy cos jeszcze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Tylko dostarcza prad do wentyli. Luke >> 2 rzeczy ktore mi sie wogole nie podobaja: 1. Ten wentyl z boku - jak dla mnie to on tylko szum robi bo powietrza nie pompuje jak jedna strona lezy na boku budy. 2. Siatka przyklejona tasma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 czy ten "zasilacz" ma za zadaie tylko dostaczac pradu dla wiatraczkow czy cos jeszcze ? Huh, no zasilacz, Antec 250W :P tylko wentylki Tylko dostarcza prad do wentyli. Luke >> 2 rzeczy ktore mi sie wogole nie podobaja: 1. Ten wentyl z boku - jak dla mnie to on tylko szum robi bo powietrza nie pompuje jak jedna strona lezy na boku budy. 2. Siatka przyklejona tasma. Tzn. on ma troszkę przestrzeni, moze 1-2cm, nigdzie indziej nie mam pomysłu zeby go upchać, a coś musi wiać na kompresor bo nie jest zbyt chłodny. A co do siateczki i taśmy, kurcze, zauważyliście :P Ona trzyma się na distalu, a ta tasma dla bezpieczenstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 no to mogles chociaz jakas diode w charakterze kontrolki dodac no chyba za ja cos przeoczylem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Faktycznie, nie ma diodek i innych, ja sie wstydze tej budy, a robiąc dziurkę na diodę spiep****** bym tą budę jeszcze bardziej :D Termin gonił, umóiwliśmy sie na dziś z Jodlastym, ale nie zdązylem w nocy wszystkiego zrobić, wiec jutro wpada, a dziś wykończyłem co mogłem. W nastepnych chiilerkach (o ile będą) bedzie coraz lepiej Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 a buda jak?> stabilna? próbowałeś podnośić całość nie chwytając za podstawe ;> kleju na gorąco nie masz do tej siatki, trzyma u mnie jak cholera, nie chciało odejsc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Kleju niet, nie sprawilem sobie jeszcze ( a chcialem ;/). Buda stabilna, nie bede probowal nie trzymac jej za podstawę, przyszlego wlasciciela napewno o tym poinformuję :P Ogólnie tak fajnie, wszystko zabudowane, ale za duzo babrania z tym. Wolę "gołe" agregaty Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Luke >> wentylek od chlodzenia kompresora moglby trafic chocby w dziure nad PSU, swoja droga mam nadzieje ze zabezpieczysz jakos ta wtyczke od 220? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) EDIT: Opra sie coś sypie -jużworkują. No buda nie jest za piękna, ale to ma działać Tak orientacyjnie - jakie to głośne jest - do czego mógłbyś to przyrównać? Edytowane 15 Lipca 2006 przez DaRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Luke >> wentylek od chlodzenia kompresora moglby trafic chocby w dziure nad PSU, swoja droga mam nadzieje ze zabezpieczysz jakos ta wtyczke od 220? :blink: Tak, jutro z rana kończę elektrykę i ta wtyczka będzie zaizolowana także. Wentylek 120mm sie tam nie wpasuje, chyba ze jakis 80mm, ale nie posiadam. Daron, niemożliwe Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 to nie bedzie zamontowana jako przejscie przez płyte wiórową? :| ładnie mogłeś wyciąc wywiercić otwór włożyć przytwierdzić klejem na gorąco:P i by było :]]] ta dziura nad psu taz zostanie? nawet siatki nie dasz ? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 ta wtyczka to pol biedy na spodniej stronie zasilacza mozna znalezc ok 320V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Daron...hmmm, od delty na 12V puszczonej to jest cichsze huh. Stara lodowka, cos takiego. Hińcó, spoko, przyszły właściciel też mówi, to ma działać a nie wyglądać. Fakt, nie popisalem się zabardzo wykonaniem tej budy, ale środek działa dobrze :D Co do tego zasilacza, nikt tam nie będzie łapek wkładał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Co do tego zasilacza, nikt tam nie będzie łapek wkładał.a ja zaloze sie po pewnym czasie ciekawosc zwyciezy zdrowy rozsadek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Wlasciciel ma zdrowo ponad 18 latek, wierzę w niego i jego zdrowy rozsądek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Wiesz, przezorny zawsze ubezpieczony. Lubie krecic i bawic sie kompami, ale wolalbym przy tym nie zginac., wszelkie izolacje i zabezpieczenia stosuje sie przeciez po cos. Kaskady bez zaworku bezpieczenstwa (nie znam skrotu - chodzi mi o ten ktory przy zbyt duzym cisnieniu otwiera sie i wypuszcza gaz) w ludzi bys chyba nie puscil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) ale przecież nie bede obudowywał zasilacza :? Wszyscy strasznie czepiacie sie tych izolacji, a wyraźnie napisałem, ze jutro kończę elektrykę, wiec napewno zostanie to zrobione. Dziś nie mam siły, po nieprzespanej nocy i calutkim dniu przy tym nie mam siły poprostu tego tykać dziś. Edytowane 15 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Wiesz, przezorny zawsze ubezpieczony. Lubie krecic i bawic sie kompami, ale wolalbym przy tym nie zginac., wszelkie izolacje i zabezpieczenia stosuje sie przeciez po cos. Kaskady bez zaworku bezpieczenstwa (nie znam skrotu - chodzi mi o ten ktory przy zbyt duzym cisnieniu otwiera sie i wypuszcza gaz) w ludzi bys chyba nie puscil? Presostat ;) Luke mogles sie jeszcze postarac i na wyprowadzeniu rurek od obiegu wody wlutowac mufki, a nie gole rurki na weze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 ale przecież nie bede obudowywał zasilacza :? Wszyscy strasznie czepiacie sie tych izolacji, a wyraźnie napisałem, ze jutro kończę elektrykę, wiec napewno zostanie to zrobione. Dziś nie mam siły, po nieprzespanej nocy i calutkim dniu przy tym nie mam siły poprostu tego tykać dziś.Spox, wyspij sie :D Staramy sie tylko zwrocic uwage na to co nam sie nie podoba :D ryba dzieki za przypomnienie tego trudnego terminu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Presostat wyłącza sprężarkę gdy ciśnienie osiągnie określony wcześniej poziom. Zawór bezpieczeństwa/zawór upustowy to własnie zawór, który wypuszcza gaz z układu, gdy zostanie osiągnięte określone, potencjalnie niebepieczne ciśnienie. Wiec już wiesz o co Ent ci chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Presostat wyłącza sprężarkę gdy ciśnienie osiągnie określony wcześniej poziom. Zawór bezpieczeństwa/zawór upustowy to własnie zawór, który wypuszcza gaz z układu, gdy zostanie osiągnięte określone, potencjalnie niebepieczne ciśnienie. Wiec już wiesz o co Ent ci chodziło :) hmmm nie widzialem zeby ktos dawal do kaskady zawor upustowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Pierwsza lepsza z zaworem upustowym : http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=105549 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 No i co tam z Jodlastym wykombinowaliscie? :D Jakies finalne fotki, jakies tempy pod obciazeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Niestety LukeXE zastosował inny wymiennik ciepła niż w poprzedniej wersji która była przezentowana na forum. Popełnił mały błąd który teraz trzeba naprawić. Patrząc na zdjęcia można to zauważyć. Mam nadzieję, że do piątku uda mu się wyeliminować wszyskie problemy i już w sobotę odpalę układ u siebie w domku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...