Torwald Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Grzebalem troche na forum ale jakos nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi na dreczace mnie pytanie: na co zmienic w/w chlodzenie ? CPU: Duron 1,6@1,8-2,0GHz Abit NF7-S (ma otwory wokol socketa) Wybor padl na -> Scythe Katana CU (okazyjnie kupiona na allegro) Cena: 88zl GPU: Radeon 9800SE@PRO Wybor padl na -> Evercool Turbo2 Cena: ok. 85zl Mam nadzieje ze to dobry wybor... Edytowane 16 Lipca 2006 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Ja mam na cpu takiego pentaka i cichy to on jest ale na min. obrotach. Evercoola polecam :D i czy masz otwory wokół socketu, bo jak tak to znajdzie sie cos lepszego. Edytowane 14 Lipca 2006 przez mastertoudi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 A nie lepiej zastanowic sie nad coolerem na kilka platform? ~100 :arrow: Thermaltake SilentTower 102 za 109pln w 4maxie jest i gdybym chcial zmieniac chlodzenie cpu to w niego bym celowal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 To fakt, tyle ze ja narazie (i w najblizszej przyszlosci) nie planuje zmieniac platformy ;] To co mam starczy mi jeszcze na dlugo, a do wydania mam niewiele kasy, wiec pchac ja w cos co mi sie specjalnie nie przyda, nie ma sensu. Gdyby jeszcze ten TT kosztowal z 20zl mniej... No chyba ze dopadne TT i np. Evercool'a w jakiejs promocji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 freezer nie pasi na soc.A ale to bardzo dobry cooler. moze lepiej scythe katana Cu albo ten co Orgiusz pokazał, ja miałem go kupic ale niestety brak otworów mnie zmusił do kupna pentagrama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Damn, jakos nie zauwazylem tego wczesniej... :/ Katana i TT sa OK, ale to juz wiecej niz 100zl, a musze jeszcze zmienic chlodzenie na GPU... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) katana Al kosztuje z 80 zł a tu masz Tower 102 za mniej niz 100zł i na to chyba bym sie zdecydował, na razie zamontował jakis no-name wiatrak na 5v. Bedzie cichy i wystarczy na twój sprzęt. Zmienisz proca to kupisz sobie porządny wiatrak czyt. Fander Edytowane 14 Lipca 2006 przez mastertoudi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 OK, ale czy Katana AL bedzie przynajmniej tak samo wydajna jak TT SilentBoost ? Nie chce rezygnowac z wydajnosci na rzecz ciszy (i odwrotnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Katane chwali duzo osób a silentboosta raczej nie, w sumie to konstrukcja starego typu, teraz wszystkie wydajne coolery są typu tower i oparte na heat-pipe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Wiem ze SB to stara konstrukcja, ma juz swoje lata. Pytanie tylko jak ma sie wydajnosc aluminiowej katany do sporej ilosci miedzi SB ? Bo to ze katana CU jest wydajniejsza, nie mam watpliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Sama konstrukcja typu tower i zastosowanie hp co dobrze rozprowadza ciepło po radiatorze. Spójrz na chłodznie thermalright , przy ich wadze nie powinny byc wydajne, a jednak są lepsze niz kilogramowe potwory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 W sprawie chlodzeniagrafiki juz zdecydowalem: Evercool Turbo 2 (troche go przerobie i bedzie odpowiadalo moim potrzebom...) Sprawa chlodzenia CPU nadal pozostaje otwarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Dozbieraj troszke na katane Cu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Jakbys zgadl ;] Wyrwalem na allegro katane CU, praktycznie nowke (z testow dla Dzikie.net) za 88zl Tak wiec cooler na CPU juz jest, na GPU pewnie tez dzisiaj zamowie. Dzieki za opinie i pomoc, jak dotra coolery to zdam relacje z wydajnosci. Edytowane 16 Lipca 2006 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Według mnie najlepszy zakup jaki mogłes zrobic, gratuluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Bardziej cieszylbym sie z TT Sonic Tower, ale nie wiem czy znalazlbym taki cooler za 90zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Dzisiaj dotarla do mnie Scythe Katana... Jest cichsza od TT Silentboost, ale szalow w temperaturach nie ma. W stresie ok. 45-46*C, wczesniej bylo 2-3*C wiecej. W Idle teraz mam ok. 41*C, wczesniej bylo podobnie. Moze to wina CS, bo podstawka Katany nie styka sie rowno z cala jego powierzchnia, czesciowo opiera sie bezposrednio na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 A moze kwestia mazidla pomiedzy coolerem a prockiem? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Mazidlo jest to samo od lat, czyli Ceramique. Narazie nie planuje zmieniac pasty, chyba ze gdzies przy okazji kupie AS5. Pobawie sie jeszcze ze zdjeciem CS, ale mam przed tym psychiczne opory ;] Zawiesic 0.6kg bez zadnego zabezpieczenia na socket A... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 poczekaj troszke tak z dzien albo dwa aby pasta sie ze tak nazwe przyjeła bo ja zauważyłem ze po jakis 10godzinach as5 mi spadaja temperatury o jakies 3-4C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...