Skocz do zawartości
Prestig

Wielki Problem Z Piii 1ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem prcka p3 1000mhz i przejsciowke ms6905 na plycie ms6163 pro, Plyta go rozpoznaje jako 750mhz, ustawiajac mnoznikiem 1000mhz laduje mi sie windows i koniec uruchamia sie ponownie.

Zanzaczam ze wentylator mam malutki bez radiatora z PI 166mhz, to moze za wysoka temp ?? ktorej nie moge odczytac bo wentylator niema termometru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila masz tylko radiator ? Czyli chłodznie pasywne ? I to radiator z Pentium 1 :D (ciekawe jak zamontowałeś to) ? Najpierw chłodznie potem zobaczymy co dalej. I ciekawe jak zmieniasz mnożnik, skoro ten proc ma zazwyczaj zablokowany mnożnik. A co do temperatury to proc powinien mieć temp letnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila masz tylko radiator ? Czyli chłodznie pasywne ? I to radiator z Pentium 1 :D (ciekawe jak zamontowałeś to) ? Najpierw chłodznie potem zobaczymy co dalej. I ciekawe jak zmieniasz mnożnik, skoro ten proc ma zazwyczaj zablokowany mnożnik. A co do temperatury to proc powinien mieć temp letnią.

Raczej ma sam zwyrtacz bez radiatorka czyli jeszcze gorzej ;)

Kupilem prcka p3 1000mhz i przejsciowke ms6905 na plycie ms6163 pro, Plyta go rozpoznaje jako 750mhz, ustawiajac mnoznikiem 1000mhz laduje mi sie windows i koniec uruchamia sie ponownie

Masz wersje inzynierska procka ze mozesz zmieniac mnoznik? I na samym wentylku watpie aby proc w ogole starnal lub aby na tyle dlugo dzialal aby windoza sie wlaczyla. No ale moze ;). Zalatw jakies normalne chlodzenie czyli radiator+wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce ladowac kasy w to zabardzo, wiec jutro na probe wloze go do lodowki i zobacze czy bedzie chodzilo, a pozniej cos zbuduje.

Pamietam jak podkrecalem swoja 500mhz i zaduzo ja podkrecilem to mi wyskakiwalo to samo "zrzut pamieci fizycznej" czy cos takiego - niebieski ekran i jakies tam sekundy lecialy. A nie jest to moze wina ramow bo 2 kosci mam 64 100mhz i jedna 256 133mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj albo sobie jaja robisz. Albo nie wiem. Zainwestuj w chłodzenie lub, zmniejsz taktowanie fsb do 66 mhz (i vcore) i puść go na ok 500 mhz. I może będzie chodził bez chłodzenia na pasywnym. A do lodówki nie wkładaj bo dysk dobijesz i lodówe możesz uszkodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem przedtem 500mhz to wiec niema sensu puszczac 1000 na 500. Lodowka tzn zamrazalnik tak jak w sklepach to raczej go nie uszkodze, a co od niskich temperatur mozna dysk uszkodzic ?? Bo moj 3 giga zamontowany na strychu wytrzymywal -20C i 40C i nadal sie sprawuje.

Z ramami juz probowalem wyciagnelem 100 mhz i zostawilem 133mhz ale nadal nic.

I chce kupywac jak bede mial pewnosc ze to bedzie dzialac, bo szkoda mi kasy inwestowc.

A i zauwazylem ze ja mam przejsciowke ms6905 v2.0, a koles z neta u ktorego to dzialalo mial ms6905 v2.1 Moze to jest powod, tylko ktos wie czym te przejsciowki sie roznia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tematu do końca nie znam, bo dopiero co do domu wróciłem, ale weź podaj może na jakim chipsecie masz swoją mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tematu do końca nie znam, bo dopiero co do domu wróciłem, ale weź podaj może na jakim chipsecie masz swoją mobo.

plyta jest na 443bx i ten procek powinien na niej smigac bez najmniejszego problemu - ja na takiej samej tualatina odpalalem

do autora tematu:

bez radiatora, to zaden procek nie bedzie chodzil - no chyba, ze polozysz mu na "leb" kawal suchego lodu

i tak dziwne, ze sie jeszcze nie spalil - na szczescie to intel - gdybys np. z athlonem xp taki numer odwalil, to tylko kupa smrodu by byla :)

cooler do tego proca kosztuje doslownie kilka zl, tylko trzeba uwazac, zeby za duzego nie kupic, bo moze wadzic o ramy lub radiator chipsetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to BX to pewnie dlatego mu wykrywa jako 750Mhz bo PIII 1000 ma mnożnik 7.5 w końcu. Ale z tym chłodzeniem to przegięcie, ja musiałem zmienić przesiadając się z PIII 600 na 1000 a tutaj klient ma z pierwszego Pentaka. UUUUUUUujjjjjjjj Hardcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyli wystarczy dac procek i nie ma bata zeby to dzialalo ??

Zmień chłodzenie i ustaw w biosie, jak się da, częstotliwość FSB na 133Mhz (jakoś mi się nie widzi żeby to miało dzielnik 4:1 ale skoro rosolini twierdzi że powinien mieć to poszukaj).

Jak Ci to nie wypali to szukaj pentaka na FSB 100Mhz albo jakiegoś Celka, może Tulipanka na modzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień chłodzenie i ustaw w biosie, jak się da, częstotliwość FSB na 133Mhz (jakoś mi się nie widzi żeby to miało dzielnik 4:1 ale skoro rosolini twierdzi że powinien mieć to poszukaj).

Jak Ci to nie wypali to szukaj pentaka na FSB 100Mhz albo jakiegoś Celka, może Tulipanka na modzie.

spokojna golwa - ma dzielnik 1/4 dla pci - ustawia sie automatycznie

maxymalnie udalo mi sie na tej plycie uzyskac fsb144 - wiecej grafika nie wyrobila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...