Skocz do zawartości
varsity

Fortron, Brak Pinu, Napiecie 12v- 13,38v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem na tej aukcji FORTRON ATX 350 W FSP MDN ( R ). I chodzi o to, że w złączu ATX Connector 20pin, jest brak jednego pinu (kabalek chyba z kolorem białym powinien być w tym miejscu, przynajmniej tak miałem w innych zasilaczach), jak na zdjęciu poniżej, czy to normalne?

Zdjęcie jest z aukcji

Dołączona grafika

No i druga sprawa napiecię na lini 12V wacha się od 13,25-13,38V to chyba też nie za dobrze, czy ma to coś wspólnego z tym, że moja płyta zaslana jest z lini 5V?

Pozostałe napięcia:

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.71 V

+2.5 V 2.51 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 4.78 V

+12 V 13.31 V

Mój config:

Athlon XP 1800

ECS K7VTA3v3

Radeon 9200 128MB/128bit

2x256 Kingston

200 GB maxtor

Nagrywarka DVD

nagrywarka CD-RW.

Kupiłem ten zasilacz pod sprzęt który już mam w domu dziś będe go montował

ASROCK 939Dual-Sata2

Athlon64 Venice 3000+

GALAXY 7300GT 128MB DDR3

reszta jak wyżej.

Czy po zmianie sprzętu napięcie na lini 12V poprawi się? Czy powinienem odesłac ten zasilacz bo trafiłem na jakis felerny egzemplarz.

Dzięki, POzdrawiam

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napięć to wyniki z programu, zmierzę miernikiem. Chodź w przciągu miesiąca miałem 3 rózne zasilacze w kompie jakiegoś TRACER-a, FORTRON FSP400-60PFN, no i tego jak wyżej i we wszystkich napiecia które pokazywał mi everest i bios były OK. a w tym nie bardzo, czy może to mieć związek z tym, że ta linia 12V, w tym zasilaczu ma 25A i nie jest w ogóle obciążona, w poprzednich linia 12V miała po 15A.

Jeżeli po pomiarze miernikiem okaże się jednak, że na lini 12V napięcie wynosi okolo 13,3V, to mogę bezpiecznie podpiąć pod ten zasilacz nowy sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mierzyłeś napięcie programem, to na 99% jest przekłamane. Sprawdź miernikiem przed podłączeniem do nowszego kompa ;)

EDIT: Jeżeli po ppomiarze miernikiem pokaże 13,3V to nawet nie próbuj podłączać. Nie mieści się w normie 11,4 - 12,6V

Edytowane przez _Quba_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mierzyłeś napięcie programem, to na 99% jest przekłamane. Sprawdź miernikiem przed podłączeniem do nowszego kompa ;)

EDIT: Jeżeli po ppomiarze miernikiem pokaże 13,3V to nawet nie próbuj podłączać. Nie mieści się w normie 11,4 - 12,6V

dla 12 tolerancja jest chyba 10% a nie 5% ;]

brakujacy pin to moze byc jakies ujemne zasilanie np -12 albo -5 i mobo z niego nie korzysta polecam lekture normy atx ;]

http://www.formfactors.org/developer/specs/atx2_2.pdf

moja wina na 12 jest 5% tolerancji ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz w nim dobrą baterię i jest odpowiednio przygotowany to znaczy, że ten zasilacz to jakiś wadliwy model. Twój sprzęt nie obciąża maksymalnie zasiłki, więc tutaj jest tolerancja 11,4-12,6, a on mając 12,85 w IDLE dyskwalfikuje go jako bezpieczny zasilacz.

Edytowane przez _Quba_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka jest sprawna, tylko Twoje mobo zasila procka z 5v, a ta zasiłka jest do konfigów które zasilają procka z 12v, w tym problem :-|

No własnie o tym wzpomniałem w pierwszym poście, bo nie pamiętam gdzie ale też cos podobnego gdzieś wyczytałem.

Mam nowy sprzęt który czeka, na wlożenie go do kompa, którego płyta zasila procek z lini 12V.

ASROCK 939Dual-Sata2

Athlon64 Venice 3000+

GALAXY 7300GT 128MB DDR3

Dlatego spytałem czy to napiecie na lini 12V ustabilizuje się po włożeniu nowego sprzętu i czy włożenie nowych podzespołów bedzie bezpieczne.

A pytam bo nie chciałbym już na początku czegoś spalić.

Dla porównania zmierzyłem teraz napiecia na starym zas. TRACER MGB 400ATX, 5V-30A, 12V-15A.

i wynosza one:

5v- 5.05V

12V - 12,4V w stresie 12,6V

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie o tym wzpomniałem w pierwszym poście, bo nie pamiętam gdzie ale też cos podobnego gdzieś wyczytałem.

Mam nowy sprzęt który czeka, na wlożenie go do kompa, którego płyta zasila procek z lini 12V.

ASROCK 939Dual-Sata2

Athlon64 Venice 3000+

GALAXY 7300GT 128MB DDR3

Dlatego spytałem czy to napiecie na lini 12V ustabilizuje się po włożeniu nowego sprzętu i czy włożenie nowych podzespołów bedzie bezpieczne.

A pytam bo nie chciałbym już na początku czegoś spalić.

Dla porównania zmierzyłem teraz napiecia na starym zas. TRACER MGB 400ATX, 5V-30A, 12V-15A.

i wynosza one:

5v- 5.05V

12V - 12,4V w stresie 12,6V

Nie doczytałem :oops:

Fortron powinien dać sobie rade bezproblemowo z Twoim nowym sprzętem a tego Tracera nawet tam nie podłączaj

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. W końcu udało mi się wszystko podłączyc jak trzeba chodz nie obył sie bez problemów.

Co do napięć to sytuacja po włozeniu nowego sprzętu poprawiła się :).

5V -- 5.05V

-12V -- 12.15V zarówno w spoczynku jak i w stresie podczas testu Prime95 priorytet 10.

Natomiast bardzo dziwne są napięcia minus, bo raczej napięcie na lini 12V nie powinno byc tak niskie, co o tym sądzicie?

-12V wynosi 3,6V

-5V wynosi 4,4V

odczyt z everestu, bo nie wiem jak je zmierzyć miernikiem

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi