Skocz do zawartości
Pietrro

Wc Na Pentium D Tudziez Przyszlosciowe Na Concore

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle o zakupie WC ale na poczatek mam kilka pytan.

1. Czy to aby napewno calkowicie bezpieczne? Czy cisnienie nie powoduje obluzowania wezy i po kilku miechach powstania pieknego akwarium w obudowie?

2. Jak z serwisowaniem tego ustrojstwa? Co ile trza wymieniac plyny ustrojowe?

3. Jak z glosnoscia tego? Niby woda ale pompka tez robi swoje

A tu glowna czesc pytania, jakie wc dla pentium D? W przyszlosci planuje zmienic procka na concore 4 rdzeniowego bo ma wyjsc pod koniec roku. Czy jest wc ktore bede mogl wstawic do swojego obecnego proca i ktore podola 4ro rdzeniowce?( nie chce co chwila zmieniac wc) Czy taki zestaw moglby odrazu chlodzic karte graf?

Moze dla niektorych to smieszne pytania ale nie mialem nigdy doczynienia z chlodzeniem wodnym wiec bede wdzieczny za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Banały, założę się, że nawet nie poszukałeś.

a)Bezpieczne jeśli zachowasz rozsądek

b)Jak dasz dobry płyn to nawet nie trzeba wymieniać... zresztą ja kranówę też mam tą samą od dawna :D

c)zależy indywidualnie od pompki, ale prawdopodobnie i tak Ci ją zasilacz zagłuszy.

Wydaje mi się, że dzisiejsze bloki na CPU z lepszych będą w stanie odebrać ciepło od czterech rdzeni. A czy mógłby chłodzić kartę graficzną to Ty sobie dude sam odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ad. 1: Jakby bylo takie ekstremalnie niebespieczne to chyba nie wiele osob by to miało.

ad. 3:. Borygo moze pracowa trzy lata. Jak kupisz tobre weze (innovatek, tygon) to tez 3 lata powinny wytrzymac :D Lecz zaloze sie ze jak zrobisz se wc to bedzie cie kordzic do majstrowania przy tym i ciaglej rozbudowy.

ad. 3:Zalezy jakich komponentow uzyjesz. Na chlodnicy tez musza byc wentylatory. Z tego co wiem to conroe grzeje sie minimalnie. Ale penium D dosc mocno. Dla conroe podejzewam, ze bez problemów styknie BIX na jeden cooler 120mm. Do tego fanderek z nowej seri i masz cisze. Popiardywac moze pompka, ale jak zainwestujesz w C.W.U./C.O. to raczej jej nie uslyszysz. Chyba ze masz wiecej kasy to laing DDC. za 250zl.

To byłoby na tyle. Lecz caly ten temat jest bez sensu. Wystarczylo poczytac kilka tematow na forum i zobaczyc FAQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka tematow wlasnie czytalem i tak mnie zamieszalo ze wole sam o istotne interesujace mnie kwestie zapytac zeby sie upewnic. Zreszta tyle teorii ile ludzi na forum a dobrze miec kilka opinii w jednym miejscu :) Co do bezpieczenstwa chodzi mi glownie o to ze wentylator nawet jak sie rozwali to conajwyzej bedzie mniej wydajnie pracowal badz glosniej, a jak bede mial przeciek to juz troche grozniejsza sprawa dlatego pytam o bezpieczenstwo bo zalezy mi na swoim blaszaku a ta kwestia jako jedyna daje argument na nie co do wc.

Jesli chodzi o 4 rdzenie chodzi mi glownie o nakladki, wlasnie czytalem tutaj ze przewaznie sa konstruowane na jeden rdzen, nie kazde wc nadaje sie na 2 core a co dopiero na 4 ktorych nie ma. Jednak kupujac wc chce kupic takie ktore bedzie inwestycja w przyszlosc a nie ktore pojdzie w odstawke po zmiane kompa, mam nadzieje ze rozumiecie moje watpliwosci.Jesli chodzi o kase to moge wydac na to ile trzeba w granicach rozsadku oczywiscie powiedzmy do 500 zl:] Co do wc grafy chodzi mi o to ze widzialem ze niektorzy maja jeden uklad do tego i tego bo ze osobne wc na grafe mozna dostac to wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym dla takich jak ty jest PORADNIK! masz w przyklejonych :) a poza tym masz lga, kentsfield też ma być pod lga więc w czym problem!? Bloczek spokojnie da rade, a mocowanie przecież to samo...

nastepnym razem beda % - by aerial

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi