Skocz do zawartości
KyCoL

Jak sciagnac "zielonego" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o radiator na mostku polnocnym plyty ST6.

Znacie jakis bezpieczny sposob na niego?

Wiem, wiem ze trzeba od dolu wypchnac zaczepy, ale boje sie uzyc jakichs metalowych narzedzi poniewaz moze mi "zjechac" i po plycie :(

PS Musze go sciagnac i chlapnac pasty bo mostek mi sie grzeje do 42 C 8O i to moze byc jedna (byc moze nawet jedyna) przyczyna ze system nie jest stabilny na celku 1.2@1.6

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go zdjąłem ale jest to ryzykowna operacja męczyłem sie męczyłem i łup penceta poszła i piękna 4 cm rysa na ścieżkach :!: ale płyta działa :D sposobu nie ma musisz użyć narzędzi a w razie czego ponieść konsekwencje nieuwagi......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko dalem sobie rade :)

zeszlifowalem troche dremlem jedna czesc zaczepu i wyskoczylo :>

moim oczon ukazal sie sam mostek, bez jakiiegokolwiek plastra przewodzacego o pascie nawet nie wspomne. zauwazylem tez ze radiator jest zaj* krzywy pod spodem. wyszlifowalem go zapastowalem ( co prawda pasta TITAN'a, ale zawsze cos) i efekt jest taki ze mam 7 stopni mniej na northbridge'u :D 8) .

zaraz sie biore za testy, a raczej jeden test.. :)

test stabilnosci na 1.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolo, od ktorego kupilem grafe podal mi sposob na odlepianie radiatorkow od pamieci - powinno byc tak samo z koscmi na plycie:

W/g niego trzeba schlodzic sprzet (lodowka, moze nawet zamrazalnik) i potem po prostu podwazyc - ponoc ida jak zloto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o radiator na mostku polnocnym plyty ST6.

Znacie jakis bezpieczny sposob na niego?  

Wiem, wiem ze trzeba od dolu wypchnac zaczepy, ale boje sie uzyc jakichs metalowych narzedzi poniewaz moze mi "zjechac" i po plycie :(

PS Musze go sciagnac i chlapnac pasty bo mostek mi sie grzeje do 42 C  8O i to moze byc jedna (byc moze nawet jedyna) przyczyna ze system nie jest stabilny na celku 1.2@1.6  

dzieki za pomoc

Chyba takie same są przy karcie graficznej - tam wystarczy ścisnąć zaczep z drugiej strony. Ale mówiesz, że to może być przyczyna, że celek nie idzie na 1.6GHz - bo ja mam takiego samego, ale na ASUS TUSL2-C i też nie chodzi. Jeżeli to prawda, to zaraz kupuję coolerka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba takie same są przy karcie graficznej - tam wystarczy ścisnąć zaczep z drugiej strony. Ale mówiesz, że to może być przyczyna, że celek nie idzie na 1.6GHz - bo ja mam takiego samego, ale na ASUS TUSL2-C i też nie chodzi. Jeżeli to prawda, to zaraz kupuję coolerka.

a jaka masz temp na chipsecie ?

przyczyna moze byc, ale wcale nie musi.

bo procek mi chodzil na 1.6 w miare stabilnie ;)

to znaczy winsyf sie wgrywa, UD dziala w tle wszystko cacy, ale jak odpale np IE lub jakis inny prog to mi sie wysypuje (program zostal zakoncziny.. ble ble..) i zauwazylem ze wlasnie w tym momencie temp chipsetu podskakuje o jakies 2 stopnie (do 44 8O ) stad moje podejrzenia ze to moze byc northbridge.

no ale prawdziwosc mojej hipotezy sprawdze dopiero jutro bo spadl mi drut z nozek proca i nie moge ustawic wyzszego napiecia jak 1.675 :(

proc potrzebuje 1.7 do "stabilnej" pracy.

a dzis nie mialem czasu zeby go powiesic.

o efektach poinformuje, choc wcale nie musza byc powalajace ;) :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka masz temp na chipsecie ?

przyczyna moze byc, ale wcale nie musi.

bo procek mi chodzil na 1.6 w miare stabilnie ;)

to znaczy winsyf sie wgrywa, UD dziala w tle wszystko cacy, ale jak odpale np IE lub jakis inny prog to mi sie wysypuje (program zostal zakoncziny.. ble ble..) i zauwazylem ze wlasnie w tym momencie temp chipsetu podskakuje o jakies 2 stopnie (do 44 8O ) stad moje podejrzenia ze to moze byc northbridge.

no ale prawdziwosc mojej hipotezy sprawdze dopiero jutro bo spadl mi drut z nozek proca i nie moge ustawic wyzszego napiecia jak 1.675 :(

proc potrzebuje 1.7 do "stabilnej" pracy.

a dzis nie mialem czasu zeby go powiesic.

o efektach poinformuje, choc wcale nie musza byc powalajace ;) :oops:

Procek wstawał na 1.6GHz na 1.7V (w Biosie), ale winda się nie wgrywała - to samo na 1.8V i 1.9V (też połączyłem nóżki) - więc wydaje mi się to dziwne (temp procka to max 50st - a teraz jak mam wodne to jest trochę lepiej, tylko muszę skombinować jakieś wiatraczki na chłodnicę).

Czy to wina chipsetu? Bo na pewno nie czego innego, bo dysk ustawiłem na ATA 33, a wszystko chodziło poprzednio na płycie, która nie miała dzielnika 133:133:33, tylko 100:100:33 z prockiem P3 933.

To mnie właśnie zastanawia, bo powinien chodzić jeśli nie na 1.7V to już na pewno na 1.9V, a tu nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chipset to poważna sprawa. Przyznam że ten temat mnie zainteresował. Jakby nie patrzeć: Skok ze 100MHz na 166 (jak to niektórzy robią z Duronami) to wzrost prędkości o 66%. Dla porównania, to tak jakbym swojego durnia 750MHz puścił ot tak sobie na 1245MHz przy tym samym chłodzeniu i napięciu zasilania. A ręczę że prędzej Microsoft zbankrutuje, niż ten procesor na takim zegarze zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chipset to poważna sprawa. Przyznam że ten temat mnie zainteresował. Jakby nie patrzeć: Skok ze 100MHz na 166 (jak to niektórzy robią z Duronami) to wzrost prędkości o 66%. Dla porównania, to tak jakbym swojego durnia 750MHz puścił ot tak sobie na 1245MHz przy tym samym chłodzeniu i napięciu zasilania. A ręczę że prędzej Microsoft zbankrutuje, niż ten procesor na takim zegarze zadziała.

Speed Volts Code Motherboard Notes ID

1596 2.50 CHROM ORB, ASUS A7V133 w/ RAID, 2 Case Fans, 133FS 2317

1500 2.90 Extremely Cool !!!!!!!!!!!!! 12519

1414 2.11 Swiftech MC462-A Blue Orb Chipset cooler, FANS !! 2567

1343 2.32 AKCA A7V133 VOLT MOD FSB158 *8.5 6814

1200 1.85 abit kt7raid+golden orb 8099

A z takich o niższym napięciu to jest ten

1100 1.75 noisecontrol cooler 10596

Więc ten proc skoro ktoś go zdołał puścić na 1596(!!! :twisted: )to widać że wg twoich przewidywań Ms zbankrutuje! :twisted:

Co prawda napięcie już nie to i chłodzenie inne ale robi wrażenie(i to jakie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek wstawał na 1.6GHz na 1.7V (w Biosie), ale winda się nie wgrywała - to samo na 1.8V i 1.9V (też połączyłem nóżki) - więc wydaje mi się to dziwne (temp procka to max 50st - a teraz jak mam wodne to jest trochę lepiej, tylko muszę skombinować jakieś wiatraczki na chłodnicę).

Czy to wina chipsetu? Bo na pewno nie czego innego, bo dysk ustawiłem na ATA 33, a wszystko chodziło poprzednio na płycie, która nie miała dzielnika 133:133:33, tylko 100:100:33 z prockiem P3 933.

To mnie właśnie zastanawia, bo powinien chodzić jeśli nie na 1.7V to już na pewno na 1.9V, a tu nic.

Dziwna sprawa z tymi celkami :-/

Chlodzenie chipsetu nie pomoglo... dalej jest tak jak bylo z tym ze:

Windows sie uruchamia do momentu jak ma wgrac explorera. Pozniej ma zastoj, i wywala blad programu ( to chyba exporer ) i koniec.

Co ciekawe komp sie nie zawiesza, myszka mozna ruszac itp.

temperatura procka nie przekracza 45C chipsetu 38C...

Moze to wina wingrozy, jakies zabezpieczenie przed za wyskoim fsb(mam 2000). Ciekawe co by bylo jakby sie zainstalowalo od nowa system na podkreconym do 1.6. Warto sprobowac.

To jest jeszcze bardziej zastanawiajace, ze na wodzie ci nie chce isc na 1.6, moze zla partia? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to wina wingrozy, jakies zabezpieczenie przed za wyskoim fsb(mam 2000). Ciekawe co by bylo jakby sie zainstalowalo od nowa system na podkreconym do 1.6. Warto sprobowac.

To jest jeszcze bardziej zastanawiajace, ze na wodzie ci nie chce isc na 1.6, moze zla partia? :?

Może rzeczywiście winda nie pozwala, bo na 1,9V powinno chodzić - i chodzi, tylko winda w ogóle nie wstaje. Do tego mam dzielnik 133:133:33, więc wina może leżeć tylko po stronie procka, ew płyty głównej.

A na wodnym mi nie idzie, bo chłodnica jest bez wiatraczków. Niedługo kupie małą zamrażarkę (jak znajdę w komisie) i wtedy na 100% pójdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ten proc skoro ktoś go zdołał puścić na 1596(!!!  )to widać że wg twoich przewidywań Ms zbankrutuje!

No tak, ale ja kolego zaznaczyłem wyraźnie Przy tym samym napięciu i chłodzeniu. Ale jakby nie patrzeć wizja bankructwa M-softu wydaje mi się nawet sympatyczna (widzę Billa przechadzającego się bez butów po Bronxie i oglądających się za nim czarnuchów którzy kiedyś go widzieli w telewizji pod krawatem, bogatego itd.. :D :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amoze ktos pamieta starego poczciwego BX-a

ten to dopiero na FSB 100 i wiecej..... grzal sie ze nie szlo go prawie dotknac , u mnie na 83 FSB mam tylko sam zwykly firmowy radiatorek + pasta i dobry przewiew w obudowie , i wcale nie jest mu za zimno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amoze ktos pamieta starego poczciwego BX-a 

ten to dopiero na FSB 100 i wiecej..... grzal sie ze nie szlo go prawie dotknac , u mnie na 83 FSB mam tylko sam zwykly firmowy radiatorek + pasta i dobry przewiew w obudowie , i wcale nie jest mu za zimno

Komu się grzał, to się grzał. Mój AOpen AX6B chodził na FSB 133MHz i wcale się nie grzał. chodził idealnie.

A ja mam chyba pecha do procków, bo miałem BOXowego P3 933 i Celerona 1.2 ale o/c tylko 933@1015, 1.2@1.5.

Celerona już próbowałem puścić na napięciu 1.9V, ale na 1.6GHz nie pójdzie. Co dziwne nie ruszy nawet na 1.55GHz - winda się wykłada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takie zaczepy zazwyczaj obcinam (male cazki lub obcinacz do paznokci:)) a potam mocuje go za pomoca malych sroobek.

Jak bede mial dobra paste to wtedy tam zajrze, to jakos mysle ze powinno sie odpinac ;) A jak nie to zobacze czy da sie srobkami przykrecic, bo samo odciecie to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktos moze zdejmowal radiatorek na MSIK7T266Pro2 ? Sa tam takie 2 plastikowe zaczepy [ http://baza.telbit.com.pl/~xon/msi.jpg ]wstepnie probowalem cos z nimi zrobic ale sie nie udalo ale w sumie to byla chwila bo musialem szybko kompa zlozyc spowrotem.[/url]

ja zejmowałem, bierzesz płyte od tylca (kładziesz ją gniazdami do dołu) bierzesz paznokcia i mocno sciskasz tego gnoja co trzyma chipa. powinien wyskoczyć jak polecą obydwa to chipset i tak sie trzyma na jakiejś paści - mocno pociągnąć i po sprawie, ale z umiarem - nie oidpowiadam za zniszczenia płyty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...