LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam Projekt Just4Chill poszedl w zapomnienie, narodzil się Jodlasty Unit, który bedzie wymiatał jak trzeba :) Specyfikacja: Kompresor -- Danfoss NL11F Skraplacz -- 1,9kW (zero problemow z przegrzewaniem itp) Parownik -- 40cm rurki 35mm, a w niej spirala z rurki 8mm. Kapilara -- 2m 0,8mm. Gaz -- R507 Zero obudów i innych szajsów, sprężareczka chodzi cichuuteńko, słychać dość mocno szum powietrza wytwarzany przez skraplacz, ale zrobi się niedługo regulacje obrotów. Póki co tyle, jutro wykalibruje pod WC`etem którego mam w domku, i unit leci do właściciela. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) No i to jest to! Gut choice Jodlasty :) Btw. fajnie pod kątem skraplacz jest :P Brak zaworka high side? ;> Edytowane 27 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 No i to jest to! Gut choice Jodlasty :) Btw. fajnie pod kątem skraplacz jest :P Brak zaworka high side? ;> Dzieki ;) Skraplacz pod katem, dzieki temu unit ma 30cm szerokości. Brak zaworka, a po co mi ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Czy będzie GUT okaże się w praniu. Ale myślę że bedzie dobrze sie sprawował. Podoba mi sie to co zrobił Łukasz. W końcu jest to cichy układzik, taki jaki miał być na początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Mały update Testuje własnie bez obciązenia chillerek, parę fotek na zachęte :) 7 minut zajmuje schłodzenie 2 litrów cieczy z 28*C do 0*C, teraz utrzymuje się na -7,5*C temp cieczy (borygo + woda). Bloczek już pod grubą warstwą szronu, pompa CO także :) Do 15 zrobie testy pod obciążeniem I jeszcze pare : Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 borygo + woda to nie za dobre polaczenie do wfc, nawet do testow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) nie mam nic innego pod ręką Bawie sie teraz pod obciążeniem, 2600Mhz 2,150Vcore AXP T-bred, -4,5*C temp cieczy jak biegam po windowsie, czytam forum, slucham muzy itp itd. -3,2*C temp cieczy przy SP2004 Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Jaka jest budowa wymiennika? BTW słabo z temp :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 borygo + woda to nie za dobre polaczenie do wfc, nawet do testow ;) Dlaczego Co proponujesz wlac samo borygo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Budowa wymiennka to : 40cm rury 35mm, w niej spirala z 3metrów rurki 8mm. No niestety, zeby miec super temp trzebaby zrobic większy wymiennik, lepszy kompresor i wszystko zajmowaloby tylko 1m^3 ;) A tak mamy i tak nieźle, niegłośno (przyjemny szum powietrza :P) i tylko 30cm x 50cm calosc :P Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja na Venice 3GHz 1.8V + 6600GT GPU @1.7V miałem pod obciazeniem -15/-20'C (w zaleznosci ile gazu bylo w ukladzie) Układ był na asperce 1/2HP (12ccm), wymiennik z rurki 10mm zawinietej w spirale, R290 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) ale mówisz o temperaturze wody, czy temperaturze wymiennika ? BTW, te temperatury co podałem to temp cieczy zaraz za procesorem. Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Temp cieczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Dlaczego Co proponujesz wlac samo borygo? borygo + spiryt, ewentualnie solanke mozesz zrobic, na bank bym pomke zmienil, bo mi sie ona nie widzi przy cieczy -20 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja używalem castrol anti freeze z woda w stosunku 50:50 i dawało rade do ok -28/-30'C. Przy -35'C miałem zielony śnieg :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 u mnie w samochodowym jest plyn do chlodnic co pisze na nim, ze do -35 nie zamaraza - moze to byc prawda bo przy -30 jest dalej normalny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 na bank bym pomke zmienil, bo mi sie ona nie widzi przy cieczy -20 why? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 dziwne te temperatury.. nie dałeś rade zrobić podwójnej czy potrójnej nawet spiralki z rurki 6mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Nie upchnąłbym tego w rurce 35mm, poprostu się nie da. No to mnie zadziwiliście szczerze wam powiem, z tymi temperaturami. Też sie zastanawiam, gdzie mierzyliście temperatury ? W wymienniku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Ja mialem parownik (spirala) razem z pompką w "rezerwuarze" ok 30x30x25cm, temp mierzona bezposrednio w nim Edytowane 28 Lipca 2006 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) huh, no to już czuje się lepiej :) Myślałem, że ogolnie w układzie taką temp ciecz miała, jednak mój pomiar jest troszkę bardziej miarodajny jak to wygląda. Temperature mierzę w odpowietrzniku, ktory znajduje sie tuż zaraz blokiem na procesor, wiec woda jest juz odpowiednio nagrzana, nawet o te parę *C. Spróbuje zmierzyć temperaturę w wymienniku, prawdopodobnie będzie koło -30*C. Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 why? bo testowalem kilka pompek i rozne plyny na SLABYM wfc, a to zapewne jest pare stopni wydajniejsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) bo testowalem kilka pompek i rozne plyny na SLABYM wfc, a to zapewne jest pare stopni wydajniejsze ;) ale co padła Ci taka, czy cu? Bo ja co prawda za długo na fwc nie posiedzialem, jak dostało mi sie CB za chwile, ale nic nie zauwazylem niepokojącego..... Edytowane 28 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Temperature mierzę w odpowietrzniku, ktory znajduje sie tuż zaraz blokiem na procesor, wiec woda jest juz odpowiednio nagrzana, nawet o te parę *C.Że co? że blok ogrzewa wode o pare stopni podczas jednego obiegu ? :lol: To są dziesiate stopnia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Że co? że blok ogrzewa wode o pare stopni podczas jednego obiegu ? :lol: To są dziesiate stopnia.. Hińcó, mierzyłeś to, że wiesz, że to są dziesiąte stopnia ? ? Bo dla mnie ciecz która ma -x*C jak wpada do bloku, to musi to ciepło odebrać, czyli jednak tą temperature łapie, potem pompa co która na 3 biegu 60W niby ma, a potem dopiero chłodnica, która odbiera ciepło z wody. Oczywiście, mogę sie mylić Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Hińcó, mierzyłeś to, że wiesz, że to są dziesiąte stopnia ? ? Bo dla mnie ciecz która ma -x*C jak wpada do bloku, to musi to ciepło odebrać, czyli jednak tą temperature łapie, potem pompa co która na 3 biegu 60W niby ma, a potem dopiero chłodnica, która odbiera ciepło z wody. Oczywiście, mogę sie mylić Ja nie, ale niektórzy tak mówią. Wydaje mi sie że ktoś to mierzył.. ale tematu nie pamiętam, ale poszukam ; ]]] Edit: coś tam mało wiarygodnego.. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2166129 btw, Luke, chyba masz możliwość zmieżyć temp przed i za blokiem, pobaw sie dla ogółu :) Edytowane 28 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja nie, ale niektórzy tak mówią. Wydaje mi sie że ktoś to mierzył.. ale tematu nie pamiętam, ale poszukam ; ]]] Edit: coś tam mało wiarygodnego.. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2166129 btw, Luke, chyba masz możliwość zmieżyć temp przed i za blokiem, pobaw sie dla ogółu :) luke ma racje - duzo ciepla idzie w błoto, bo niedos ze to fwc, to na wezach nie ma izolacji, tu roznice sa wieksze niz w wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Dokladnie W WC temp wody może być conajwyżej taka sama jak temp otoczenia, nie mniej (mowie o zwykłym WC). nie ma żadnych strat względem temperatury otoczenia, bo obie (temp wody i temp otoczenia) są zbliżone. Przy użyciu FWC, temp cieczy jest już poniżej 0*C, węże są zimne, a temp powietrza wokoło ? 28*C, zobaczcie jaka delta. Nie zdziwiłbym się, gdyby obciążenie powietrza na niezaizolowanych węzach w FWC (tak jak to było dziś) to było ponad 60-70W... Nie chce teoretyzować, ale spojrzcie choćby na temp evapa...zwykle czujkę przyjkeja sie na boczną sciankę, a na to kawalek otulinki grubej i tak sie mierzy temp. Nawet nie wiecie, ile *C niższe temp będą, jak sie zaizoluje spód evapa (który notabene zwykle jest goły, bo fajny szron potem jest ;) ), a najlepiej zawinie całą głowicę otulinami, ścierkami i wrzuci do reklamówki i sie ją zamknie. Temp będą niższe, bo odizolujemy spód od temperatury na zewnątrz, wtedy obciążenie na evapie będzie wynosić 0W (lub minimalnie, ~1W)...przy gołym to obciążenie jest znacznie większe. BTW, Jodlasty już jedzie do mnie :) Za 3h będzie na miejscu i będe mu musiał oddać ten unit, chociaż będe walczył ! :) Edytowane 28 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Dokladnie W WC temp wody może być conajwyżej taka sama jak temp otoczenia, nie mniej (mowie o zwykłym WC). nie ma żadnych strat względem temperatury otoczenia, bo obie (temp wody i temp otoczenia) są zbliżone. Przy użyciu FWC, temp cieczy jest już poniżej 0*C, węże są zimne, a temp powietrza wokoło ? 28*C, zobaczcie jaka delta. Nie zdziwiłbym się, gdyby obciążenie powietrza na niezaizolowanych węzach w FWC (tak jak to było dziś) to było ponad 60-70W... Nie chce teoretyzować, ale spojrzcie choćby na temp evapa...zwykle czujkę przyjkeja sie na boczną sciankę, a na to kawalek otulinki grubej i tak sie mierzy temp. Nawet nie wiecie, ile *C niższe temp będą, jak sie zaizoluje spód evapa (który notabene zwykle jest goły, bo fajny szron potem jest ;) ), a najlepiej zawinie całą głowicę otulinami, ścierkami i wrzuci do reklamówki i sie ją zamknie. Temp będą niższe, bo odizolujemy spód od temperatury na zewnątrz, wtedy obciążenie na evapie będzie wynosić 0W (lub minimalnie, ~1W)...przy gołym to obciążenie jest znacznie większe. BTW, Jodlasty już jedzie do mnie :) Za 3h będzie na miejscu i będe mu musiał oddać ten unit, chociaż będe walczył ! :) trzeba tez pamietac ze kawałeczek nie zaizolowany w fc moze powodowac tempy gorsze o 10 stopni - co wydaje sie nie mozliwe, a jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Dokładnie, temperatura otoczenia robi swoje, to jednak jest ogromne obciążenie dla układu. BTW, ostatnia fotka u mnie Jodlasty Unita : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...