Skocz do zawartości
homzik

Co Lepsze? Plyta Na Nforce 430 Czy Nforce 550?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam sie do zakupu plyty glownej i w zwiazku z tym chcialbym zapytac szanownych Panstwa czy lepiej wybrac plyte Gigabyte GA-M55plus-S3G oparta o chipset nForce 4 430 (z wbudowana grafika) czy moze nieco nowszy Gigabyte GA-M55S-S3 oparty o nForce 550. Niby patrzac na zestaw funkcji, chipsety specjalnie sie nie roznia, cena tez jest podobna. Jednak w przypadku starszej plyty mam zawsze zapasowa grafike, a takze 2 kanaly/porty ATA (nowszy model ma tylko 1)...

Co do wspomnianych portow, to czy jesli podlacze do jednego kontrolera dysk ATA100 i nagrywarke DVD (pewnie ATA33) to czy nie beda sie wzajemnie zwalniac? Bo kiedys cos takiego slyszalem, ale to bylo w zamierzchlych czasach:) Tak czy inaczej, gdybym wybral starsza plyte (nForce 4), mialbym 2 kontrolery ATA i problem z glowy:)

Ponadto, ktora plyta wg Was ma lepsze ulozenie portow? Bo np. roznia sie umiejscowieniem gniazda zasilacza ATX

nForce 4:

Dołączona grafika

nForce 550:

Dołączona grafika

Porównanie obu płyt

Niestety innych ciekawych plyt na AM2 bez SLI nie widze... chyba, ze Wy cos macie... nie mowie tu o Asusie na GF 6150 ani o MSI Neo bo jakos bym ich nie chcial:)

PS Co bedzie lepszym wyborem jesli przewaznie komputera uzywa sie jako stacji roboczej (internet, mp3, rozpakowywanie plikow itp.), a gra sie sporadycznie - AMD Athlon 64 3500+ czy AMD Athlon 64 X2 3800+? Chcialbym pozniej nie zmieniac komputerka przez 2-3 lata, dlatego moze warto zainwestowac te ok. 250 zl wiecej w dwa rdzenie i miec spokoj...

PS2 Pamiec RAM DDR2 - Geil PC800 CL5 czy Geil PC667 CL4? Niby 800-tki powinny chyba chodzic po odkreceniu na 667 jako CL4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co Wy się tak wszyscy upieracie na to AM2, nie roozumiem, przecież to nic nie daje, weź Asrocka 939dual-sata, tam masz PCI-E, AGP, Sata2, i magiczny port Future_Cpu_Port i jak Ci się w przysżłości zamarzy AM2 to wrzucisz sobie kartę AM2 Board i po krzyku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche za drogie rozwiazanie

fakt dobre płyty są trochę drogie ale wydajność jest dudo większa

a to co masz do wyboru to nie wiem czy się opłaca pakować w AM2 jak i tak za niedługo ma wyjść AM3...a przecież za 2 lata na AM2 nie bedą już produkować procków...więc na twoim miejscu wybrał bym 939s. a za 2 czy 3 lata komp na AM2 i tak będzie do wymiany...

Edytowane przez HA98M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe, tylko ja sie zastanawiam czy mi nie wystarczy athlon 64 3500+ (bo lepiej sie oplaca niz 3000+ albo niz sempron 3400+), skoro komputera uzywam glownie do netu i mp3, a gram sporadycznie...

z tego co czytalem, to procesory am3 maja byc zgodne z socketem am2... a z 939 to juz nie beda na pewno...

i czy w ogole athlon 64 3500+ bedzie wydajniejszy od starego athlona xp (barton) 2800+? wymienic i tak wymienie bo mam okazje wlasciwie za friko, tak tylko pytam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czy w ogole athlon 64 3500+ bedzie wydajniejszy od starego athlona xp (barton) 2800+?

wydajniejkszy na pewno jest ale jak masz okazję za free to nie wiem czy nie wybrać tego X2 bo to bardziej przyszłościowy proc a z drugiej strony jak to ma być tylo do mp3 i netu to w zupełności wystarcyz 3500+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za free to mam kompa do ok. 1300-1400 zl... czyli troche do tego musze jeszcze dorzucic... tylko nie wiem czy warto inwestowac te dodatkowe 250 zl w x2... niby pozniej kompa nie chcialbym juz zmieniac przez 2-3 lata, wiec moze warto od razu wziac 2 rdzenie bo pewnie z czasem (vista) sie przydadza... a w koncu jakbym kiedys chcial sobie wymienic procesor to tez pewnie bedzie mnie to kosztowalo wlasnie kilka stowek...

Powiedz, ile masz kasy na wszystko i czy już coś kupiłeś, to będzie można Ci doradzić.

nic nie kupilem jeszcze... z kasa to nie wiem, za free mam do ok. 1500 zl, ale za to nic nie kupie, wiec kilka stowek bede musial wylozyc z wlasnej kieszeni...

a chcialbym kupic:

jakas plyte glowna pod am2 bez sli

athlona 64 x2 3800+ albo zwyklego 64 3500+

2x512 ddr2 geil pc800 cl4 (a moze goodramy pro albo twinmosy?)

galaxy 7600gs zalman edition 1,2ns

artic cooling freezer 64

i tyle w sumie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie mozna kupic tego biostara? bo tylko w imperium.net.pl widze... jest gdzies jeszcze?

i czemu nie ma go na oficjalnej stronie biostara?:(

a co do zasilacza to stary chieftec 420W DualFan - powinien chyba wystarczyc?

Myslalem o Taganie 430W U15 EasyConn (o ile sie nie pomylilem), ale to cholernie duzy wydatek... i nie wiem czy potrzebny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagana z serii u15 nie ma po co kupować. W tej cenie jest Enermax Liberty 400W, który jest lepszym wyjściem.

Ale myślę, że chyba nie trzeba będzie wymieniać zasilacza. Jednak polecam zapytać się ekspertów od PSU (np. BENITO, Zenfist)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi