Skocz do zawartości
neomagnet

Problem Z Maxtorem

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

mam problem z moim maxtorem na sata 160gb. Otóz nie jest on wykrywany przez instalator windows. W biosie i systemie jest wykrywany. miałem na nim zainstalowany windows z starego axp. Podłaczyłem sprzet z siga i chce zrobic formata i widze czarny ekran, probowałem kilka razy. twardziel jest wykrywany na innych mobo. i teraz mam pytanie: da sie do niego wgrac nowszy soft czy bios, ktos mi mówił ze mozna cos takiego zrobic. No i gdzie go znalezc??

edit: dokładny model dysku to 6L160M0

Czyżby nikt nie wiedział czy da sie cos z tym zrobic??

używaj guzika EDYTUJ

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo trudno zrozumieć .....

1. Gdzie jest widziany ?? a gdzie nie jest ??

2. Gdzie był podpięty a gdzie ma być ??

Z tego co zrozumiałem:

Miałeś na tym dysku winde xp zainstalowaną na starym kompie z athlonem XP.

Jaka to była płyta główna i czy miała kontroler wbudowany w mostek czy dodatkowy ?? Jeśli dodatkowy to czy nie był to przypadkiem raid ??

Jaki kontroler ma nowa pyta ?? Jeśli dodatkowy to podczas uruchomienia instalacji windy F2 i dodaj sterownik ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt jak w sigu, Na dysku jest zainstalowany windows xp ze starego AXP i da się go uruchomic. Wbiosie dysk tez jest widziany normalnie (w biosie kazdej mobo). Problemy są z instalacją windy. Jest tylko napis ze instalator sprawdza konfiguracje sprzętową a potem juz tylko czarny ekran. Natomiast na epoxie mozna normalnie winde zainstlowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj w biosie na czas instalacji ograniczyć kontroler SATA - tzn powino być ustawienie w jakim trybie ma działać - może instalator windy nie rozpoznaje co tam siedzi i dlatego są problemy.

Albo z drugiej "mańki" - jeśli kontroler SATA jest wbudowany w mostek płyty głównej (a nie jako dodatkowy kontroler) to nie ma potrzeby dodawać sterów podczas instalki - nie wciskaj F6 i nic nie dodawaj.

Napisałeś, że bios płyty widzi dysk więc ma ona kontroler w mostku - nic nie dogrywaj, sprawdź czy "goła" instalacja przejdzie.

Możesz też sprawdzić, czy nie ma nowszych sterów do płyty głównej.

Bo to wygląda na problem na poziomie sterowników a nie sprzętu.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, wywaliłem starego posta i napisze nowy. Teraz juz nie wiem czy to problem mobo czy twardziela, ale system startuje bardzo powolutku, zaraz po tym jak jest pasek ładowania od windy to pokazuje sięczarny ekran i trzeba czekac czasami nawet minute, a czasami odpali normalnie. Co może być przyczyną tego?? I jeszcze takie coś ze po resecie biosu musze aktywowac winde, a dokładniej po 2 uruchomieniu od resetu biosu jak juz ustawie normalną date i godzine. Dlaczego tak się dzieje. Jeszcze wczoraj byłem pewny że to powolne startowanie windy było spowodowane memkami ustawionymi na 1T, bo na 2T urochomiło sie normalnie, ale teraz znowu ładuje sie powoli (jest 2T).

A, co to za funkcja SATA PhyDelimiter??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi