Skocz do zawartości
sucker

Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie czy nie przyszedl czas na modernizacje.

Mam trzy priorytety.

Najwazniejszy to to aby procek byl wielowatkowy.

Drugi to cena. Im taniej tym lepiej.

Trzeci to 2GB ramu.

Mam kilka mozliwosci.

1. zestaw.

CPU - Pentium PIV 531 ~305zl.

MOBO - GIGABYTE GA-8I945P-G-RH ~370zl.

RAM - 2x KingMax DDR2 1GB 667 ~600zl.

PSU - TAGAN TG480-U15 ~400zl.

Grafa - Galaxy GF 7300GT 128MB 128 Bit TV DDR3 ~335zl.

suma: ~2010zl.

2. zestaw

To co pierwszy zestaw tylko procek to PIV D805 ~390zl.

suma: ~2095zl.

3. zestaw

CPU - A64 X2 3800+ ~600zl.

MOBO - ASROCK 939Dual-SATA2 ~220zl.

RAM - 2xPamięć KINGMAX DDR 1024 MB ~700zl.

PSU - TAGAN TG480-U15 ~400zl.

Grafa(opcjonalnie moge zostawic obecna - narazie wystarcza ale do takiego procka to chyba grzech :P) - Galaxy GF 7300GT 128MB 128 Bit TV DDR3 ~335zl.

Suma: ~2255zl.(bez grafy 1920zl.)

4. zestaw.

Zaszalec i kupic conroe+GF7900GT ewentualnie conroe+GF7300GT/7600GS :P

Jak wyzej napisalem nie potrzebuje super kompa. Grac gram ale nie duzo(najczesciej Heroes III i ostatnio V ale w bardziej wymagajace czasem rowniez np. FEAR, PREY itp.). Nowa grafa pewnie przydalaby sie(obecna to DX8.1+64MB wiec low-low-low end ale jakis sobie jeszcza radzi :P).

Zalezy mi na wielowatkowosci bo pracuje z obrobka video. Do tego zgrywam tez obraz z TV i potem go konwertuje(DIVX)/przerabiam.

Obecny procek niestety nie daje sobie rady z programowym tunerkiem ktorego posiadam, czasem nawet przy zrzucaniu na HDD w mpeg2 z najlepsza jakoscia CPU zajety jest w 100% co powoduje ze czasem obraz zgrywany jest z skokami.

Co do kasy to mam troche oszczednosci, ktore wystarczylyby na kupno nawet cornoe 4MB+GF7900GTX ale nie mam ochoty wydawac wiecej niz 2500zl. na zestaw.

Poza tym limitem kupie jeszcze jeden HDD pewnie jakis 300GB lub 2x160GB oraz pewnie nowy naped DVD-R/RW DL z LS oraz lepsze chlodzenie dla procka.

Dodam ze ceny sa orientacyjne, linki podalem do dwoch sklepow ale to nie ma nic wspolnego ze akurat tam musze kupic. Poprostu chcialem aby odrazu bylo wiadomo jak wyglada dany sprzet. Sprzet najlepiej jaby byl nowy(sczegolnie procesor w wersji BOX) jednak nie wykreslam uzywanych czesci warunek to aby mialy jescze gwarancje przynajmniej rok oraz aby gwarancja byla realizowana w Polsce bez wiekszych problemow :). Allegro wchodzi w gre ale wolalbym nie ale jak ma wyjsc znacznie taniej to oki.

Czekam na wasze propozycje i sugestie.

Pewnie znajda sie osoby ktore powiedza doloz 50zl. doloz 100zl. OKI rozumiem ze czasem warto troszke wyjsc poza poczatkowe zalozenia, licze sie z tym ale blagam niech po takim dokladaniu z planowanch gora 2500z. nagle wyjdzie 4000zl. :). Mozna czasem dolozyc pare zlotych ale z glowa :)

Jeszcze raz dziekuje za wszystke sugestie i zainteresowanie :)

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako ze jestem za AMD w PC-tach ( Intel w laptopach - sam mam centrino w laptopie :) )....

Konfiguracja 3-cia. Zamiany:

Zasilacz Tagan U01 420W - http://zenfist.pl/pID/58.htm - kupuj w ZenFist'cie, dla forumowiczow Tweaka i PurePC jest przesylka za darmo :D

Dlaczego w 3-cim konfigu jest plyta ASRock pod DDR I i do tego 2 Gb pamieci DDR II ? :| To nie AM2 ;] Poprawka jesli chodzi o pamieci - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17706

Procek OK , grafe bierz 7300 , albo jak Ci Twoja wystarcza to poczekaj , ceny bardzo teraz ida w dol , wiec za 2-3 miesiace bedziesz mial o jakies 60-70 zł taniej...

Mobo - OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomylka z tymi ramami ;) Chodzilo mi o DDR1 oczywiscie ;)

Zaraz poprawiam :)

EDIT:

Juz poprawione. Tak to jest czasem ze maly chochlik sie wkradnie :P. Ale ze tego nie zauwazylem :mur: .

EDIT2:

Pamiatki ciekawe. Troche drozej wyjdzie ale chyba sie oplaca.

Co do zasilki to dlugo sie zastanawialem. Wiem ze ten 420W wystarczy ale czy nie lepiej zainwestwowac teraz troche wiecej tak na przyszlosc gdybym mial cos jeszcze dolozyc np. lepsza grafe?

EDIT3:

Zapomnialem napisac ze ekstremalne a nawet jakies wieksze OC nie interesuje mnie. Conajwyzej troche podkrecic ale zabawy w wyciaganie jak najwiecej MHz to nie dla mnie. Standard OC w zupelnosci wystarczy.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi