Skocz do zawartości
Gość mycha

Jaka Płyta Pod D805

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jaka kupić płyte po Pentium d805 zeby mozna było go troszke podkrecić ponieważ teraz mam płytke intele na ATI XPRESS200 i nie ma mozliwosci krecenie .Tylko płytka musie posiadać PCI-E oraz DDR 400 mhz

Zwracam sie na forum ponieważ wiekszosc płyt ktore widziałem to jak obsługują juz tego D805 to maja DDR 2 a ja mam 2 gb ddr i nie chciałbym ich zmieniać

Kasa nie ma znaczenia.

Dzieki za szybka odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie o kombinację DDR "1" + PCI-E i żeby się to jakoś kręciło. Tzn. można płytę z takim zestawem znaleźć, ale z OC kiepsko będzie.

Co najwyżej mamy DDR + AGP (to co u mnie w podpisie) albo DDR2 + PCI-E (tu już sens kupowania tylko płyt z obslugą Conroe - chociażby podstawowych). No w zasadzie jest jedna opcja - właśnie Asrock łapiący już Conroe. Jest to istne combo, bo ma DDR 1 i 2, AGPx8 oraz PCI-E x4. Jedyny minus to to obcięte PCI-E, ale jesli masz grafikę na poziomie serii GF 6800/7600 albo słabszą, to specjalnych różnic nie powinienneś odczuć (było to gdzieś testowane - bardziej "boli" dopiero przy mocniejszych grafach)

Info o płycie http://www.asrock.com/product/775Dual-VSTA.htm

Co do OC, to szyna nie będzie przy D805 problemem, bo płyta ciągnie do ~300MHz. Problem to brak możliwości podnoszenia napięcia z poziomu biosu. To już zależy ile chcesz kręcić i jaką masz sztukę D805 - u mnie do 3560 na default vcore. Jeśli chcesz wyżej, to jest już z tego co pamiętam lista modów do tej płyty (malowanie ołówkiem albo lutowanie - do wyboru), były gdzieś fotki/linki podawane (chyba w tym temacie)

Przy okazji możesz w przyszłości płynnie przejść na conroe + DDR2, a jak juz będziesz miał komplet, to wymienić ostatecznie płytę na coś solidniejszego. Jest to obecnie jedna z najtańszych mobo (200zł - porównanie na Skąpcu), więc wiele nie stracisz.

PS. A jeśli kasa faktycznie nie ma znaczenia i nie lubisz półśrodków, to... poczekaj miesiąc i wówczas kup już dobrą płytę pod conroe (potanieją) oraz wymień ramy na DDR2. A za jakiś czas procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi