Gość mycha Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Witam jaka kupić płyte po Pentium d805 zeby mozna było go troszke podkrecić ponieważ teraz mam płytke intele na ATI XPRESS200 i nie ma mozliwosci krecenie .Tylko płytka musie posiadać PCI-E oraz DDR 400 mhz Zwracam sie na forum ponieważ wiekszosc płyt ktore widziałem to jak obsługują juz tego D805 to maja DDR 2 a ja mam 2 gb ddr i nie chciałbym ich zmieniać Kasa nie ma znaczenia. Dzieki za szybka odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Ciężko będzie o kombinację DDR "1" + PCI-E i żeby się to jakoś kręciło. Tzn. można płytę z takim zestawem znaleźć, ale z OC kiepsko będzie. Co najwyżej mamy DDR + AGP (to co u mnie w podpisie) albo DDR2 + PCI-E (tu już sens kupowania tylko płyt z obslugą Conroe - chociażby podstawowych). No w zasadzie jest jedna opcja - właśnie Asrock łapiący już Conroe. Jest to istne combo, bo ma DDR 1 i 2, AGPx8 oraz PCI-E x4. Jedyny minus to to obcięte PCI-E, ale jesli masz grafikę na poziomie serii GF 6800/7600 albo słabszą, to specjalnych różnic nie powinienneś odczuć (było to gdzieś testowane - bardziej "boli" dopiero przy mocniejszych grafach) Info o płycie http://www.asrock.com/product/775Dual-VSTA.htm Co do OC, to szyna nie będzie przy D805 problemem, bo płyta ciągnie do ~300MHz. Problem to brak możliwości podnoszenia napięcia z poziomu biosu. To już zależy ile chcesz kręcić i jaką masz sztukę D805 - u mnie do 3560 na default vcore. Jeśli chcesz wyżej, to jest już z tego co pamiętam lista modów do tej płyty (malowanie ołówkiem albo lutowanie - do wyboru), były gdzieś fotki/linki podawane (chyba w tym temacie) Przy okazji możesz w przyszłości płynnie przejść na conroe + DDR2, a jak juz będziesz miał komplet, to wymienić ostatecznie płytę na coś solidniejszego. Jest to obecnie jedna z najtańszych mobo (200zł - porównanie na Skąpcu), więc wiele nie stracisz. PS. A jeśli kasa faktycznie nie ma znaczenia i nie lubisz półśrodków, to... poczekaj miesiąc i wówczas kup już dobrą płytę pod conroe (potanieją) oraz wymień ramy na DDR2. A za jakiś czas procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...