julas Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 witam od dluzszego czasu uzywam w domu komputera w charakterze routera/serwera, jednakze sprzet jest juz troche sfatygowany i powtarzajace sie przypadki braku stabilnosci, sklonily mnie do inwestycji w nowe podzespoly. jako ze komputer chodzi non-stop bardzo wazne sa dla mnie 2 sprawy: cisza i energooszczednosc. obudowe juz wybralem (taka), wymusila ona zastosowanie standardu mATX co znacznie ograniczylo wybor plyt glownych (na szczescie nie jest az tak zle). sporo sie rozgladalem, wybralem troche sprzetu, ale jak to zwykle bywa nie moge sie zdecydowac, wiec wlasnie Was drodzy forumowicze chcialem w tym momencie prosic o uwagi, opinie i propozycje ;) a oto moje proponowane zestawy wraz z malym komentarzem: zestaw 1 - amd sempron 2800+ am2 | link - AsRock AM2NF4G-SATA2 | link - 512mb ddr2 ram ten zestaw wydaje mi sie najrozsadniejszy. nie mam jeszcze doswiadczenia z technologia cool'n'quiet ale wyglada obiecujaco, oby tylko byla obslugiwana przez systemy unixowe... jedynym minusem jest cena (najdrozszy z tych zestawow) ps. zdecydowalem sie na podstawke am2 bo roznica cenowa miedzy nia a s754 jest minimalna a wole pozostawic sobie mozliwosc ew rozbudowy zestaw 2 - intel celeron d326 lga775 | link - jakas plyta glowna. tutaj prosze o rade, bo nie jestem na biezaco w platformie intela | lista modeli do wyboru (uwzgledniajaca moje preferencje, tj: matx, zintegrowana k. graf, sata, itd...) - 512mb ddr albo ddr2 ram intel nadrabia cena (najtansza oferta) ale straszy wysokim taktowaniem a co za tym idzie pewnie wysokimi tempertaturami (i halasem), chociaz moge sie mylic - nie mam doswiadczenia z platforma intela. zestaw 3 - amd athlon geode nx2001 | link - tutaj pojawia sie problem ze znalezieniem fajnej plyty mATX posiadajacej zintegrowana karte graf i SATA, ale cos tam moznaby wykopac na allegro... - 512mb ddr ram nowosc. kusi niskim poborem pradu i mozliwoscia pracy bez albo z minimalnym chlodzeniem, ale z drugiej strony jesli mam ustawic procesor za ponad 200pln na 1000mhz to juz wole kupic zwyklego athlona 1000 za 100pln. lepszym rozwiazaniem chyba bedzie jednak cool'n'quiet z mozliwoscia dynamicznej zmiany taktowania... (jesli dobrze zrozumialem zasade dzialania tego mechanizmu) a wiec, drodzy forumowicze, pomozcie, poradzcie ew. zaproponujcie lepsze rozwiazanie. tylko prosze, nie kazcie mi kupowac starych pentiumow II albo III, bo za duzo juz mnie to nerwow kosztowalo... z gory dziekuje za pomoc pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 zestaw pierwszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...