Skocz do zawartości
Richie

musze DZIS kupic mobo, ale NIE Epox, doradzcie cos prosze

Rekomendowane odpowiedzi

niestety, moj Epox 8KHA+ wyzional ducha tydzien temu, a NOWY elegancki Epox wysylkowo z Pronoxu jest od razu padniety, nie wstaje post nawet, wyswietlacz nie startuje ani proc ani nic innego 8K5A2 :(

w Wawie niestety nie ma Epoxow zjezdzilem wczoraj przez 4 godziny pol miasta, gielde pod Gusem, iles sklepow i qpa :(

musze miec kompa sprawnego i zdecydowalem, ze moge dzis kupic plyte, ale nie wiem jaka, ktora by miala opcje w Biosie do podkrecania Athlona1700xp 0,13 ktory na Epoxie chodzi jak chce 12x185fsb, 10x200fsb itd

ktora plyta do 450zl na kt333 ma opcje mnoznika, fsb co 1mhz, napiecie na chipset, na ram, dzielniki 1/5 (to chyba kazda na kt333) Gigabyte, Asus, jest jakas, ktora z czystym sumieniem do krecenia i jednoczesnie jakosci Epoxa mozna kupic od reki w Wawie? chyba, ze ktos chce 8K5A2 sprzedac dzis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze to mnie zmyliliscie... myslalem ze zaproponujcie GA7 VAXP bo na to sie szykowalem :o a o Abicie nie widzialem tutaj zbyt wiele pochlebnych opinni do krecenia raczej tylko posty o wspolpracy z ECS i ze to juz nie sa dobre plyty :o teraz to dopiero mam do myslenia. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapala sie nawet wyswietlacz wlasnie :(

dioda na plycie sie zapala, wszystko sie kreci, proad jest ale plyta ani wyswietlacz nawet nie wstaje

resetowalem zworka bios 2 razy ale to nic nie dalo

coolera nie wpinalem bo mam WC, ale tak czy siak gdyby to byl powod albo cokolwien innego wyswietlacz i tak powinien pokazac jakis blad na nim prawda? a tu nic tylko i wylacznie dioda sie zapala na plycie NIC wiecej

nie przestawialem switcha na 133 tylko z tego co mowisz, hm ktory to mam w tej chwili jeszcze plyte w pracy moge sprobowac ewentualnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, moj Epox 8KHA+ wyzional ducha tydzien temu, a NOWY elegancki Epox wysylkowo z Pronoxu jest od razu padniety, nie wstaje post nawet, wyswietlacz nie startuje ani proc ani nic innego 8K5A2 :(

w Wawie niestety nie ma Epoxow zjezdzilem wczoraj przez 4 godziny pol miasta, gielde pod Gusem, iles sklepow i qpa :(

musze miec kompa sprawnego i zdecydowalem, ze moge dzis kupic plyte, ale nie wiem jaka, ktora by miala opcje w Biosie do podkrecania Athlona1700xp 0,13 ktory na Epoxie chodzi jak chce 12x185fsb, 10x200fsb itd

ktora plyta do 450zl na kt333 ma opcje mnoznika, fsb co 1mhz, napiecie na chipset, na ram, dzielniki 1/5 (to chyba kazda na kt333) Gigabyte, Asus, jest jakas, ktora z czystym sumieniem do krecenia i jednoczesnie jakosci Epoxa mozna kupic od reki w Wawie? chyba, ze ktos chce 8K5A2 sprzedac dzis ;)

Dzielnika 5 nie ma msi kt3-ultra z oznaczeniem "c". Podobno ni zawsze na shuttle są(jedni twiedzą że mają) w innych testach wynika e nia ma.

A jak byś mógł wybierać wśród kx7 to sprawdź kilka sztuk. Ta która miał Lancer do testów chodziła przy cpu command na ultra na magistrali 200, druga która miał już tylko do ok. 170. MOja działa tylko na ultra do 150-155.

Ma napięcie na procka do 1,85 ( u mnie płyta zawyża do 1,9-1,92) napięcie na ramy do 2,85 (realnie 2,88), napięcie i/o 3,5 lub 3,65

Magistala do 250. Prócz tego mnóstwo ustawień w biosie( m. in. można dać enchance for benchmark dla cpu, mem, agp).

No i napięcie na agp mam teraz 3,52 choć wcześniej było 3,36 na całym tym samym sprzęcie.

Wszystko napięcia mierzone z biosu bo miernik się cośzacina (muszę jakiścyfrowy kupić)

Dzielniki ręcznie z poziomu biosu i oczywiście możliwośc asynchronicznej pracy. nie wiem co jeszcze mogę o niej napisać.

Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz podac numer albo namiar? niestety potrzebuje plyty na JUZ najpozniej jutro rano! :(

a to tak ci nie sprowadza.........

za 3 dni bys mial (to z jakiejs hurtowni biora)........

ale numer 6691619, o ile pamietam.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobny problem co ty. Jakiś miesiąc temu wymieniłem Epoxa 8KHA+. Poszedłem do sklepu kupiłem Epoxa 8k5a2, oczywiście dokupiłem odrazu Athlonka 0.13, niestety mobo się jakoś gryzło niewiadomo z czym mozlwe że z grafą itd... pojechałem do domu zdemontowałem i ujebałem kawałek ide ( takiego plastiku bo za szybko wyciągnołem :D) przyjechałem do sklepu gostek zaczoł oglądać mobo na szczęście nie zauważył ( dobrze że go zagadałem :) no i została mi chwilka na wybór płyty do wybotu miałem asusa,ecsa,abita na kt333 kd7 nie było, iepoxa na kt400 oraz wszystkie gigabyty, więc zdecydowałem sie na 7VAXP. przyjechałem do domu wsi hula HURA HURA po całym dniu spędzonym na latania po serwisie ucieszyłem się niezmiernie.

Płyta jest wypas ale ma pare błędów

* zabezpieczenie termiczne dopiero od 108 stopni :/

* zworki do mnoznika na mobo tylko do 12x ustawiasz ręcznie jak chcesz dalej to dajesz na auto sam wykrywa :/

* wkurza mnie to że jak chce wejść do zaawansowanego ustawienia pamięci to trzeba ciągle wciskac w biosie CTRL+F1 :/

* tego wentyla mogliby zrobić lepszego :/

no i dziwne temperatury mi odczytuje :/ http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=20830

tak pozatym mobo jest extra, kręci się na nim wybornie, wydajność też niezla, pozatym ma zajebiste wyposażenie !!! OGOLNIE POLECAM :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ty Bartezjusz nie pomozesz to nie wiem juz co zrobie..

pojechalem na test plyty do sklepu A - plyta sprawna! pan powiedzial ze zjaral mi sie proc przez srebrna paste... jednak oczyscilem proca i takze on wstal, a wiec hurra niby mam w koncu nowa plytke Epoxa 8K5A2 wymarzona i wymarzonego procka 1700xp 0,13 B0 ktory u kolegi na 8KHA+ wstaje na 12x185,10x200, pieknie prawda? a tu gowno nic nie jest tak jak powinno byc :( nie wiem co jest grane

proc wykrywany jest przez kazdy benchmark na defaulcie 133fsb jako Duron 1.43ghz, plyta unknown manufacturer, chipset via vt cos tam

proc chodzi tylko na defaulcie, po podkreceniu nawet 11x166 wchodzi do windy i blue screen sprzetowy po 10 sekundach, podnoszenie vcore o 0,1v nawet nic nie zmienia, ram przestawia sie po pierwszym bsodzie na 166 z 133 i znika w biosie opcja powrotu do 133, a na 166 Epox pokazuje na wyswietlaczu C1 czyli jakby testowanie pamieci i komp w ogole nie wstaje, nie wiem co jest grane proc uu innych moj chodzi, ram chodzi duzo wyzej, u mnie ani podkrecic nic, ani napiecie podniesc, ani nie jest w windzie dobrze rozpoznawany, plyta niby sprawna.. mam dosc kompow jak nigdy w zyciu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram chodzil 11x162fsb przy pallomino na turbo wsio na maxa

teraz na fsb 166 wstaje komp ale wali sie juz przy wejsciu do windy jakies errory wyskakuja, komunikaty to przewaznie IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL a raz to nawet jakby o grafe chodzilo problem z plikiem NV_DISP_4costam

ale faktycznie wyglada jakby ram, wstaje tylko na 133 i 166(166 tylko raz) bios mam na razie ten co oryginalnie 12.08.2002 jutro wgram nowszy bo flopp tez mi padl

jutro zapodaje Bios najnowszy jaki jest, wolam kolege z jego ramem samsunga 333 dobrym cas2 turbo, jego zasilaczem jeszcze i probuje, jak wszystko bedzie kupa to jednak musi cos byc z mobo, bo proc wstawal u Lovtzy na kt266 10x200,12x185 bez problemu... czemu nie kupilem p4 1.8@2.7ghz ? aa no tak AMD i Via jest tanie ;) bede walczyl wszelkie pomysly mile widziane i thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stare madre przyslowie mowi:"nigdy nie jest tak zle, zeby nie moglo byc gorzej" :(((

z ramem kolegi, z jego zasilaczem wszystko bez zmian, albo BSODY albo komp nie wstaje na roznych magistralach w ogole zatrzymujac sie niby na C1 lub C3 na plycie pokazuje czyli niby ram ale ram jest ok

zostalo wiec tylko : zwalony proc, zwalona w plycie obsluga ram powyzej 133fsb

aby wyeliminowac proca wzielismy go do kolegi i... spalil sie przy pierwszym odpaleniu na maxa az z drugiej strony plytki widac prostokac wybrzuszony :(

dzis biore nowego proca i bedzie jasne, jak pojdzie OK to naczy ze proc byl zwalony, jak bedzie to samo, to jednak odsylam tego Epoxa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...