Skocz do zawartości
kubcio

Który ? Gf 4 Ti-4200 jest najwydajnijszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie ktorego kupic... czaje sie na Asusa gf4 ti-4200 V8420 Deluxe

Za te pieniadze (ok1000 zl) czy nie lepiej zakupic R9500pro-sporo wydajniejszy w 3d i obraz lepszy!!! Nawet jesli by Ci udalo sie go mocno podkracic to przy r9500pro wysiada!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubcio sluchaj ja tez neimialem wogle przekonania do Ati, chlopaki z forum mnie namowili, i w ostatniej chwili zmienilem zdanie i zamiast gf3 ti kupilem radka 8500, i sie niezawiodlem ani troch!, chwala im zato.

Kup tego radeona 9500 pro, statysfakcja gwarantowana :), jest zsybszy od gf 4 no i mozesz sobie wlonczyc anizo x8 albo x16, przy ktorym gf4 wysiada kompletnie, a na radku dzieki temu mozes cieszyc sie swietną jakoscia textur mniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez chce zmienic swojego gainwarda na cos innego: MSI lub Asus.

Zmieniam go poniewaz u mnie pokazuje sie slawan jusz rewia kolorow, a u mojego kumpla nie i chyba w serwisie tez im dzialal skoro mi go oddali :(

Wiec co mozecie mi doradzic - wazne zeby bylo tansze niz gainward :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msi sie bardzo dobrze kreci ponad 600 na ramie spokojnie wchodzi

Nie tak całkiem spokojnie, tylko 64 powyżej 600 chodzą spoko (608-640). Dla 128 to jest max..

Pozdr.

mechl!n'a Msi 128 mb wyciąga 640 Mhz na pamieciach :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ASUSa o którym piszesz od około pół roku.

Kręci się nieźle (Samsungi 3.3ns), niestety nie napiszę do ilu konkretnie go podkręciłem, bo było to już kilka miesięcy temu i musiałbym poszukać notatek.

Standardowo chodzi u mnie na fabrycznych ustawieniach 225/551 (i tak "podkręconych" w stosunku do referencyjej 4200 nVidii) - po prostu cenię sobie ciszę :wink:

Na tych ustawieniach i przy moim konfigu mam 10085 3DMarków.

Z zalet mogę wymienić:

-miedziany radiator (niestety nie obejmujący pamięci)

-VIVO bardzo dobrej jakości

-spory potencjał do podkręcania

-ASUS

Nie śmiejcie się z tego ostatniego, ale lista dodatków jest IMHO imponująca:

-DVD Player

-WinCoder, WinProducer

-VideoLive Mail 4

-gierki

-aplikacja ASUS Smart Doctor: monitorująca napięcia na karcie, temperatury chipsetu i pamięci karty i prędkości wiatraczka; dodatkowo umożliwia ona dynamiczne chłodzenie (poprzez zmniejszanie częstotliwości taktowania, kiedy duża moc graficzna nie jest potrzebna), itp.

Nie wiem czy jeszcze ją gdzieś dostaniesz - ASUS już jej nie produkuje. Zamiast tego robi 4200 na AGP 8x. Ta nowa w wersji Deluxe jest jeszcze bardziej wypasiona (radiatory miedziane na RAMy, fabrycze podkręcenie prawie do poziomu 4600 itp.)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pisz na priva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręci się nieźle (Samsungi 3.3ns), niestety nie napiszę do ilu konkretnie go podkręciłem, bo było to już kilka miesięcy temu i musiałbym poszukać notatek.

Standardowo chodzi u mnie na fabrycznych ustawieniach 225/551 (i tak "podkręconych" w stosunku do referencyjej 4200 nVidii) - po prostu cenię sobie ciszę  :wink: 

.

Ten GEFORCE chyba jakis niedotaktowany na rdzeniu ;)

Bo standardowo powinien miec 250 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo chodzi u mnie na fabrycznych ustawieniach 225/551 (i tak "podkręconych" w stosunku do referencyjej 4200 nVidii) - po prostu cenię sobie ciszę  :wink: 

.

Ten GEFORCE chyba jakis niedotaktowany na rdzeniu ;)

Bo standardowo powinien miec 250 :D

Masz rację. :?

Przez pomyłkę wpisałem chyba taktowanie chwilowe spisane ze SmartDoctora (miałem włączony dynamic cooling)- oczywiście ustawienie fabryczne taktowania chipa to 260.

Niezła recka ASUSów Delexe jest pod adresem: http://www.digit-life.com/articles2/gf4/as...4ti-deluxe.html

Tam podkręcili ją do: 300/650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam go poniewaz u mnie pokazuje sie slawan jusz rewia kolorow, a u mojego kumpla nie i chyba w serwisie tez im dzialal skoro mi go oddali

Wiec co mozecie mi doradzic - wazne zeby bylo tansze niz gainward 

Grzechu walcz z cholerna MMV i odsylaj tego Gainwarda z powrotem jako zwalona. U mnie (config w podpisie) byly identyczne objawy (rewia kolorow plus zwis a po resecie jakies krzaki przy bootowaniu w DOS) i obecnie jade na Matroxie G200 a karte wyslalem do MMV. Wina lezy po stronie Gainwarda ktory w partie kart z serii GF4 Ti4200 wlutowal nieodpowiednie kondensatory. Tu masz linki na dowod

http://nvidia.pl/?200301120120500

(tylko panowie z Nvidia.pl pochrzanili zdjecia - prawidlowo dzialajace karty maja kondensatory z zielonym brzegiem)

A tu samo zrodło

http://www.excessivehardware.com/modules.p...order=0&thold=0

Wez pod uwage akapit "We just received an email from Gainward and they are preparing an official statement. According to our PR contact, "Gainward will take care of our customers. This situation is NOT taken lightly by Gainward."" Wiec firma wie o tym problemie i niech dystybutor MMV nie robi sobie wala z klientow. Jak mi odesla moja karte z informacja ze prawidlowo dziala to jej nie odbiore i pisze prosto do Tajwanu a ludzikom z MMV narobie niezlego brudu we wszystkich serwisach o sprzecie w naszym pieknym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tak całkiem spokojnie, tylko 64 powyżej 600 chodzą spoko (608-640). Dla 128 to jest max..

Pozdr.

mechl!n'a Msi 128 mb wyciąga 640 Mhz na pamieciach :twisted:

A czym go chłodzisz :?: Freonem :?: Ja żeby podkręcić pamięć mojego MSI GF4 4200 na 128MB powyżej 620 musiałem kompa wystawić za okno na mróz :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MSI GF4 4200 128MB DDR-RAM domyślnie 250/513 a jak jest dobrze chłodzony to wyciąga nawet 310/610 i sa nieliczne artefakty.

Kumpel Prolinka kręci na 315/625... 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MSI GF4 4200 128MB DDR-RAM domyślnie 250/513 a jak jest dobrze chłodzony to wyciąga nawet 310/610 i sa nieliczne artefakty.

tylko niewiele z tego wynika

daj compare do wyniku z 315/610 i do 315/625

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko niewiele z tego wynika

daj compare do wyniku z 315/610 i do 315/625

Czyli pamiątki już wymiękają i jest nawet spadek osiągów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...