Skocz do zawartości
kavoo

Dzwiek na EP-8RDA+ - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jakos nie znalazlem tego ani na forum, ani w recce Soundstorma.

Czy fakt, ze Soundstorm dekoduje dzwiek Dolby Digital oznacza, ze do odsluchu sygnalu DD na zestawie glosnikow 5.1 potrzebny jest do nich wzmacniacz (jak np. w zestawach Creative) podlaczony do wyjscia S-PDIF, czy wystarczy zestaw glosnikow bez wzmacniacza podlaczony do zwyklego line-out?

Teoretycznie wyjscie analogowe (oprocz dokladania wlasnego szumu) nic z sygnalem nie robi, tylko czy same glosniki "polapia sie" :wink: ktory ma co grac?

Temat mnie bardzo interesuje, bo 8RDA+ juz mam, a nad kupnem zestawu glosnikow sie zastanawiam. No i wlasnie nie wiem czy musze sie pchac w zestaw za >1000 zl (na ktory na pewno sobie nie pozwole), czy wystarczy mi jakis tanszy bez wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same glosniki dzialaja na zasadzie przetwarzania sygnalu ANALOGOWEGO na drgania membrany glosnika, wiec niby jak chcesz sygnal cyfrowy ze zlacza SPDIF skierowac na same glosniki ???? ;-)

wzmachol jest nieodlacznym elementem (no chyba ze masz wzmacniacz zintegrowany z glosnikami)

pytanie czy wzmacniacz musi posiadac dekoder Dolby Digital 5.1 ??? - wg mnie nie bo dekoduje to APU (Soundstorm) i przesyla dalej na SPDIF , ale moge sie mylic.

wysjcie analogowe niestety nie posiada wyjscia analogowego DD 5.1 o ile takie w ogole istnieje bo wg mnie nie ;-)

o ile mi wiadomo zdekodowany sygnal leci do wyjscia cyfrowego to amplitunera, ktorzy przetwarza sygnal cyfrowy na analogowy kierujac po wzmocnieniu do opowiednich wyjsc glosnikowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same glosniki dzialaja na zasadzie przetwarzania sygnalu ANALOGOWEGO na drgania membrany glosnika, wiec niby jak chcesz sygnal cyfrowy ze zlacza SPDIF skierowac na same glosniki ???? ;-)

Alez ja nigdzie nie napisalem ze same glosniki zamierzam podlaczyc do SPDIF... przeciez sie nie da :) Zapytalem "czy wystarczy zestaw glosnikow bez wzmacniacza podlaczony do zwyklego line-out?" :wink:

wzmachol jest nieodlacznym elementem (no chyba ze masz wzmacniacz zintegrowany z glosnikami)  

pytanie czy wzmacniacz musi posiadac dekoder Dolby Digital 5.1 ??? - wg mnie nie bo dekoduje to APU (Soundstorm) i przesyla dalej na SPDIF , ale moge sie mylic.

wysjcie analogowe niestety nie posiada wyjscia analogowego DD 5.1 o ile takie w ogole istnieje bo wg mnie nie ;-)

No i tutaj wlasnie mam mieszane uczucia :wink:

Mam Creative DVD-Encore (ze sprzetowym dekoderem dxr2 oczywiscie) i jesli przez line-out puszcze dzwiek zwyklym kablem jack-cinch na wieze z zestawem glosnikow 5.0 (nie mam subwoofera), to filmy z DVD spokojnie ogladam w Dolby Surround Pro-Logic (bo taki dekoder mam w wiezy). Tak wiec nierozkodowany Surround przez zwykly analogowy line-out wychodzi bez stresu.

Pytanie tylko czy rozkodowany przez Soundstorma dzwiek AC-3 bedzie wychodzil przez line-out na glosniki, czy bedzie musial isc przez SPDIF a przez line-out bedzie wychodzil "splaszczony" do zwyklego stereo?

Troche jest to dla mnie wazne, bo nie chcialbym utopic powiedzmy 500-600 zl w zestaw 5.1 i miec to samo co na 2 glosniczkach za 100 zl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... sam sobie odpowiem, bo znalazlem rozwiazanie lamiglowki :D Jak przwaznie w takich sytuacjach bywa, pomocny przy znalezieniu rozwiazania problemu okazal sie standardowy skrot RTFM :roll:

No i wyszlo na to, ze nie masz racji z tym, ktoredy jaki sygnal idzie limerro :wink:

Na tylnym panelu EP-8RDA+ sa 3 gniazda audio:

1. MIC-IN (pink)

2. LINE-IN (blue)

3. LINE-OUT (green)

Teraz tak... w trybie 2CH gniazda te dzialaja tak, jak sa wyzej opisane. Natomiast jesli sie przelaczy audio na tryb 6CH, gniazda te dzialaja tak:

1. Center/Subwoofer Out (pink)

2. Rear Out (blue)

3. Front Out (green)

Tak wiec zadnego wzmacniacza nie trzeba - wystarczy zestaw samych glosnikow 5.1 i Dolby Digital zap***la :wink: jak burza Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh nie zgodze sie z Twoim optymizmem :P

wyjscia sa i owszem ale zastanow sie po co producent dal wyjscie SPDIF na plycie i czemu specyfikacja Sounstorm zawiera punkt aby na wyjsciu tylnego panelu mobo byly dwa wyjscia cyfrowe ;-)???

zreszta wystarczy spojrzec na zakladke panelu Soundstorm w sterach - format wyjscia CYFROWEGO na DD 5.1, czyli wlaczone sprzetowe kodowanie DD 5.1 jest wlaczony tylko dla wyjscia CYFROWEGO ,dla analogowego niedostepne jest to ustawienie.

a wyjscia analogowe, ktore opisales mozesz podlaczyc w przypadku zestawu 5.1 - takie wyjscia maja teraz prawie wszystkie plyty (oparte w wiekszosci na ukladzie Realtek ALC 650 albo CMI xxxx) i bynajmniej nie maja dekodera DD 5.1 ,no chyba ze uzyjesz kodeka softwareowego AC-3 (PowerDVD tez chyba ma takie cos).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cos chyba krecisz Limerro ;)

Z tego co wiem Soundstorm ma sprzetowe AC3 ... ale oczywiscie moge sie mylic ;) i fantastycznie sie spisuje w filmach nawet na analogu 5.1 :)

Sprawdzalem to na pozyczonym zestawiem 5.1 i sygnal byl prawidlowo wysylany na odpowiednie kanaly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie dolacze do watku i zadam pytanie:

czy jakosc dzwieku jest duzo nizsza na wersji bez plusa od wersji z plusem? chodzi mi o zwykle podlaczenie sluchawek (Technics F350), wiec mysle, ze nie warto wtedy inwestowac te 50-60PLN za SoundStorm, a jutro, wlascwie juz dzisiaj bede miec 8RDA :-))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche odswieze temat, bo kolejny problem mi sie wyklul :wink:

Ale najpierw male reply:

na wyjsciach analogowych jest tylko Dolby Surround :)

A niby dlaczego tylko surround? Mozesz rozwinac swoja mysl? :wink:

Przeciez masz trzy analogowe wyjscia, kazde obsluguje jedna pare kanalow 5.1. Czyli na kazde wyjscie masz podawany sygnal DWUKANALOWY, mozna rzec stereo :)

Teraz wspomniany problem.

Skoro przy przejsciu w tryb 6-CH wszystkie trzy gniazda sluza jako wyjscia sygnalu, to co zrobic jesli potrzebuje w tym czasie zapodac cos DO karty?

Chodzi mi o korzystanie z dzwieku 5.1 przy jednoczesnym korzystaniu z mikrofonu. W trybie 6-CH Soundstorm zamienia MIC-IN na Center/Subwoofer Out, wiec gdzie mam wpiac jacka od "majka" zeby mi dzialal? :?

Any suggestions? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wyjsciach analogowych jest tylko Dolby Surround :)

to ze masz obsluzony zestaw 5.1 nie znaczy ze masz DD 5.1  ;-)))

Chlopak dobrze gada.to wasze grajace cos potrafi wyslac sygnal cyfrowy ktory moze zostac przeksztalcony w DD 5.1 ale potrzebny jest dekoder (np.amplituner lub wlasnie jakis sprzetowy z glosniczkow chocby creativa).Nie ma bata zeby z anologowego sygnalu zrobic cyfrowy.Dolby Surround to co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: :oops: :oops:

Znowu sie nie popisalem i zadalem pytanie przed zajrzeniem do manuala :wink:

A manual mowi co innego niz limerro :wink: Podpinajac zestaw glosnikow 5.1 do wyjsc analogowych DA sie z mikrofonu korzystac :D

EP-8RDA+ ma cos takiego jak Front Panel Audio Connector. I wystarczy :wink:

In 2-Channel audio mode, Mic-In is shared for both front panel and rear panel.

In 6-Channel audio mode, Mic-In is dedicated for front panel used, and rear panel Mic-In function will switch to Center ans Subwoofer support.

Czyli musze teraz wykombinowac sledzia z gniazdami typu jack i podlaczyc je do front panela i mikrofon bedzie dzialal :D

Zas co do dzwieku DD na analogowych wyjsciach to niestety limerro ma racje...

Opis driverow:

Dolby Surround Encoding - Enables audio to be encoded for playback on home theater receivers (using analog stereo outputs only)

Dolby Digital Encoding - Enables audio to be encoded for playback on 5.1 home theater receivers (using SPDIF output only)

Coz... pozostaje sie pogodzic z tym faktem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kavoo

pisalem o samym mobo bez zadnych dodatkow i paneli przednich, ktore nie sa dostarczane standardowo do plyty.

co do EAX to napewno dziala bo na kazdym kodeku Realtek ALC 650 jest cos takiego jak emulacja srodowiska EAX ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, a softwareowe dekodery Dolby Digital (np z PowerDVD) potrafia wypuscic sygnal na analogowe wyjscia i skorzystac z glosnikow 5.1 ale bez zewnetrznego (sprzetowego) dekodera?

a jesli potrafia, to czy potrzebny jest jeszcze soundstorm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy wzmacniacz musi posiadac dekoder Dolby Digital 5.1 ??? - wg mnie nie bo dekoduje to APU (Soundstorm) i przesyla dalej na SPDIF

hm, a softwareowe dekodery Dolby Digital (np z PowerDVD) potrafia wypuscic sygnal na analogowe wyjscia i skorzystac z glosnikow 5.1 ale bez zewnetrznego (sprzetowego) dekodera?

a jesli potrafia, to czy potrzebny jest jeszcze soundstorm?

Albo można to zrobić softwarowo na dowolniej karcie 5.1. Bawiłem się tym dekoderem zawartym w PowerDVD i powiem że poza odtwarzaniem DVD do niczego innego się nie nadaje - divx dekoduej tylko na 2 kanały i puszcza na 5.1 :| - najlepszy IMHO dekoder AC3 do divxów to AC3 Filter - na nim działa dopiero pełne 5.1 z divxów - poza tym można za jego pomoca wypuścić sygnał po spdif :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sama nazwa wskazuje Dolby DIGITAL 5.1 to sytem kodowania/przesylania dzwieku droga CYFROWA o 6 kanalach dzwiekowych. Z plyty wychodzi kabelek SPDIF ktory przesyla dane cyfrowe do wzmacniacza i tam sygnal jest dekodowany i rozdawany na poszczegolne glosniki po wzmocnieniu oczywiscie. Jak juz ktos zauwazyl nie ma wiekszego problemu zeby zainstalowac plug-in typu AC3 Filter zeby dekodowanie odbywalo sie softwerowo w komputerze i dzwiek 6-cio kanalowy Surround wychodzi z gniazd analogowych w komputerze. Wtedy potrzeba juz tylko wzmacniacza 6-cio kanalowego i odpowiadajace mu glosniki. Proste jak budowa cepa :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke nie trafia to do mnie. czyli sygnal z dvd ac3 nie bedzie dekodowany bezposrednio na wyjscia analogowe? tylko na spdif? no to niezly szajs z tego SS. to chyba live wrzucal na glosniki ac3.

skoro "dekoduje" to powinien rozdzielac. zeby wyslac przez spdif nie musi przeciez dekodowac sygnalu ac3. taka jest roznica miedzy dekodowaniem, a wysylaniem np. w dvd. czesc dekoduje, a czesc tylko puszcza na amp spdifem. Jesli jest napisane, ze dekoduje, to powinien dawac sygnal analogowy.

Cos tu mi grubo nie pasuje. Zastanowcie sie.

UPD: w zakladce panelu SS faktycznie DD dziala tylko przy cyfrowym wyjsciu. Co za GÓWNIANA karta!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SoundStorm jest poniekąd oparty na chipie z Xboxa miałem xboxa bez wyjśćia cyfrowego i o Dolby Digital można było zapomnieć więc myśle że bez wyjśćia cyfrowego nieobejdzie sie a co do analoga to oczywiscie prze ruznego typu programy np dvd bedziesz miał analogowe Dolby Digital ale gry nie maja takiej możliwosci dlatego w grach masz tylko EAX i 3DSound ale SB Audigy ma mozliwosc dekodowania Dolby Digital przez swój procesor i naprawde fajnie to wychodzi!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SoundStorm jest poniekąd oparty na chipie z Xboxa miałem xboxa bez wyjśćia cyfrowego i o Dolby Digital można było zapomnieć więc myśle że bez wyjśćia cyfrowego nieobejdzie sie

i to wlasnie jest sciema. cyfrowo to mozna wyprowadzic sygnal DD z prawie kazdej karty lacznie z mintem za 40zl pewnie. Bardzo sie wkurzylem w tej chwili, wlasnie mialem kupowac glosniki 5.1 do komputera, ale widze, ze najpierw musze dolozyc jakas prawdziwa karte.

Czy np. Hercules Fortissimo III wyprowadza analogowo sygnal DD czy jest taka sama sciema?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a bez wzmacniacza nie pojdzie?

No nie za bardzo. Na wyjsciu masz standardowy sygnal "liniowy" a nie "mocy" Glosnik to za duze obciazenie dla takiego wyjscia. Ale zrobic sobie prosty wzmacniacz 5x20W to nic trudnego a przy tym mnostwo frajdy. No chyba ze kupisz cos gotowego czyli jakiegos Creative'a.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, czyli wystarczy byle jaki wzmacniacz, byle mial wyjscie na 6 glosnikow a wejscie cyfrowe? czy wejscie moze byc analog?

Moze byc wejscie analogowe. Tylko jezeli chcesz miec Surround w filmach to tak jak wczesniej pisalismy musisz zainstalowac dekoder AC3. Jezeli jedziesz z plyty DVD to prawdopodobnie zalatwi to program odtwarzajacy np PowerDVD. Jezli z Divx to np. AC3 FIlter pod warunkiem ze sciezka dzwiekowa tego Divx zostala zakodowana w AC3.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...