Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Problem Z Nagrywarką Nec 3520a

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Od pewnego czasu mam dziwny problem z nagrywaką DVD NEC 3520A - kiedy wkładam płytę (obojętnie czy dvd czy cd) najpierw harczy a potem dopiero zaczyna czytać (trochę nierowo) płytę.

Ostatnio podczas próby nagrywania płytki dvd w nero miałem błąd i komunikat: "Błąd kalibracji mocy"

Mam nagrywarkę już ponad rok - nigdy nie było problemów. Mam najnowsze oficjalne fimware - 3.07 (już od dłuższego czasu).

Nagrywarka pracuje sama na 2 kanale IDE jako master. Jest podpięta taśmą 40 żyłową spiętą (aby usprawnić obieg powietrza).

Co może być przyczyną tych problemów? Zasilanie nagrywaki czy może ta taśma? A moze jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma nie ma tu raczej żadnego udziału. Stawiam raczej na problemy z laserem, wskazuje na to błąd kalibracji mocy i nierówne czytanie płyt. Pewnie w nagrywarce jest dużo kurzu - ma ona swój wiek, mogła się zakurzyć soczewka. Warto oczyścić napęd z kurzu, przedmuchać soczewkę i sprawdzić czy objawy pojawiają się ponownie. Jeśli tak to lepiej oddać napęd do serwisu.

Edytowane przez MBX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Soczewki SAM raczej nie jestem w stanie wyczyścić (chociaż mam gdzieś do tego instrukcję w jakiejś gazecie) ale choociaż wyciągnąć i kurz z środka usunąć.

Postaram się to zrobić i dam znać czy coś pomogło.

EDIT:

Włożyłem do nagrywaki płytę czyszczącą, czyscij już kilka minut ale płyta się kreci (tzn. napęd pracuje) może to coś da..

EDIT2:

Chyba coś pomogło... napęd przestął charczeć po włożeniu do niego płytki a dużo szybciej reaguje na nie. Jeżeli będą problemy z nagrywaniem to czyszczę sam.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi