forest kila zbila Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Hej Rozglądając się za perełkami 120mm trafiłem na te wentylatory, jedne z najlepszych wg spcr ( w piątce rekomendowanych ), w innych tetach rozprawił się np z 800rpm s-flexem ;] I tu następuje seria pytań: 1. Czy da się je kupić w polsce ? Gdzie i za ile ? 2. Ile był byś gotów zapłacić za te wentylatory gdyby pokazały się na allegro ? nówki sztuki ale z gw uruchomieniową, w sumie i tak się nie ma co psuć ;-) Pozdro :) foto1 foto2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Z tego co wiem nie ma ich w Polsce, w temacie o wentylatorach 120 mm ktoś dawał namiar na jakiś sklep, ale okazało się, że od kilku lat (sic!) nie uaktualniali bazy danych. Kiedyś sprzedawał je na allegro ?znajomy beriama, spytaj. Moim zdaniem nie ma sensu się w nie pakować, bo: - jeżeli będą używane różnie może zachowywać się łożysko (a to jest w cichych wentylatorach najważniejsze), - jest u nas całkiem sporo wentyli, również na łożyskach ślizgowych, które można spowolnić i jak sądzę będą zbliżone (nie umiem powiedzieć, czy lepsze czy gorsze) pod względem ciszy i wydajności do D12SL-12 - Papsty, Noiseblocker BlackSilent XL1 (44 zł), Scythe S-Flex SFF21D i E, itd. Dla mnie bez spowolnienia się nie obejdzie, te 1000 (pomarańczowy Nexus Real Silent) albo 1200 (Yate Loon) obrotów to wciąż za głośno :) Jak masz chęć, to poszukaj zepsutch Fortronów na Allegro, mają D12SM-12 - medium speed, czyli są nieco szybsze / głośniejsze od D12SL-12. Na pc-experience.de jest test stodwudziestek, między innymi Yate Loon D12SL-12, do tego Papsty i Scythe. PS. Przed chwilą skończyłem maltretować proca (9x 278 @ 1,375 V) po 12 h SP2004 i spowolnienie obydwu Papstów 4412 F/2GLL z 12 V na 5 V spowodowało wzrost temperatury na procesorze o 2 stopnie, do 45. Buda zamknięta, w pokoju gorąco jak w piekle. Dodatkowo pasywny Scythe Ninja + wentyl w zasilaczu @ 740 obrotów. Więc opłąca się kupić wentylator około 1400 - 1500 obrotów i spowolnić go do 5 V a nie kombinować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 kurde a ja mam takiego 1 skubańca w psu chiefa by delta-tylk oon jakoś cichy nie jest -nawet na 5v szumi jeszcze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Szumi pewnie powietrze owiewające radiatory, jak go wsadzisz do budy powinno być lepiej. Cudów nie ma, jak wieje to musi być coś słychać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Wentyl z tej pierwszej fotki mam w jakimś badziewnym zasilaczu 500W. Zasiłka Akyba LPK19, to jedyna dobra część w tym szmelcu, który podrzucił mi kolega :lol: To ta rozpacz: http://www.ropla-computers.pl/akyga.php?produkt=C02564 4,7V i 13,1V :mur: Wszystko default: - Sempron 2600+ - 2x256 333 Goodram - Radek 9600 Pro - Barka 120GB - GB VT600 - nagrywarka + dvd - modem i takie napięcia, niezły lol. Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Ropla - i wszystko jasne :lol: (ale wentyl fajny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 oczywiście wentyl do spowolnienia, nie ma szans żeby jaki kolwiek wentylator przy >1000rpm był cichy (w moim jak i pewnie wiekszości zainteresowanych pojmowaniu ciszy..), ideałem wydaje mi się 6v ~700rpm i niesłyszalna wentylacja obudowy gotowa co wynika z tego testu - yl jest całkiem wydajny, np 800rpm i wydajność taka sama jak ishbinleise @ >1000 i a gdyby ten wentylatorkosztował 30zł ? :) jak niegdyś świetne imo crystale.. Pewnie ze bym się interesował papstami ale jest pewna bariera.. odpycha mnie ona też od kolejnycyh fanderów, sflexa i kilku innych swietnych wentylatorów, cena i taki mały ot - ciekawe czemu na spcr nie trafiły jeszcze fandery ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Dziś w Cooling.pl znalazłem Fandera 120 po 39 zł więc raczej wolałbym Fandera niż Nexus'a (ta [ciach!]iana zasiłka kosztuje ponad 100 zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 oczywiście wentyl do spowolnienia, nie ma szans żeby jaki kolwiek wentylator przy >1000rpm był cichy (w moim jak i pewnie wiekszości zainteresowanych pojmowaniu ciszy..), ideałem wydaje mi się 6v ~700rpm i niesłyszalna wentylacja obudowy gotowa Achtung, D12SL-12 nie startuje @ 5 V, a niektóre egzemplarze mają problemy przy siedmiu... (z forum spcr.com). No i podstawa: odizolowanie wentyla od obudowy. a gdyby ten wentylatorkosztował 30zł ? :) jak niegdyś świetne imo crystale.. Pewnie ze bym się interesował papstami ale jest pewna bariera.. odpycha mnie ona też od kolejnycyh fanderów, sflexa i kilku innych swietnych wentylatorów, cena Wiesz co, przy 700 obrotach chyba każdy wentyl na ślizgowym łożysku będzie cichy, więc nie wiem w czym problem. Ja mam Papsty, bo kiedyś za grosze udało mi się ściągnąć je zza Odry. W przeciwnym wypadku pewnie wziąłbym XL1, jak pisał Grimlock Fandera, albo jakiś wentyl z allegro, zerknij na to: 2277433[/snapback] i taki mały ot - ciekawe czemu na spcr nie trafiły jeszcze fandery ? ;] Zenfist się do nich nie zgłosił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 ja sotatnio myśle nad czarną akasą-wentyl ala amber ale czarny i na ślizgach... musze gdzieś go dorwać na żywo czy jest cichy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Wiatm Jesli chodzi o Nexusy 120 to sa nie osiagalne w PL i raczej nie beda, choc tej polityki nie rozumiem ... Mialem i powiem szczerze ze spokojnie moga konkurowac z Fanderami ! http://www.nexustek.nl/120mmcasefan.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Pytałem kiedyś w BestComie, mówili, że kiedyś sprowadzali ale im się nie opłacało czy coś. Co jest najbardziej dziwne mają inne produkty tej firmy a wentylatorów nie sprowadzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Obstaje za tymi wentylami scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Wyciągnę tego wentyla z zasiłki (włożę jakiś inny), której i tak kolega się pozbędzie i sprawdzę jak chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 czekam na info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie mam porównania do Fandera, ale Yate Loon Electronics D12SH-12 DC 12V 0.30A - nie wypadł jakoś rewelacyjnie. Ma tylko dwa kabelki więc nie mogłem zobaczyć obrotów. Porównywałem tylko na napięciu. I tak: - 12V - wichura, szum powietrza jak i podmuch wyczuwalny, gdy trzymałem go w dłoni pionowo czuć było wyrażnie drgania i tak jakby terkot :?: - 7V - słychać szum powietrza ale niewielki, na pewno nie jest bezgłośny, łożysko pracuje znacznie ciszej niż przy 12V. - 5V - trzeba mu było pomóc palcem przy starcie, nie słychać łożyska, pracuje bardzo cicho, przepływ powietrza raczej słaby. Niestety czuć wyraźne drganie przy 12V, przy 7V już znacznie mniejsze - mało wyczuwalne, ale w obudowie po przykręceniu śrubami raczej na pewno da się usłyszeć w nocy. Może dla ambitnych zasiłek Akyba dali gorszy sort, tego nie wiem. Nie mam Fandera stąd brak mi porównania. Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten wentyl ma prawie rok i w tej zasiłce non-stop pracował pod 12V. Myślę, że przy 6-6,5V do tego w niskiej cenie, sporo niższej niż Fander nadawałby się do obudowy czy na np. Ninję. PS. Przy takich samych napięciach (5-7V) odrobinę cichszy niż ThermalTake Thunderblade 120x120 :wink: Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Nie mam porównania do Fandera, ale Yate Loon Electronics D12SH-12 DC 12V 0.30A - nie wypadł jakoś rewelacyjnie. Nic dziwnego, końcówka SH oznacza co prawda łożysko ślizgowe (S), ale i wysokie obroty (H). Ma tylko dwa kabelki więc nie mogłem zobaczyć obrotów. Porównywałem tylko na napięciu. 2281533[/snapback] Niestety czuć wyraźne drganie przy 12V, przy 7V już znacznie mniejsze - mało wyczuwalne, ale w obudowie po przykręceniu śrubami raczej na pewno da się usłyszeć w nocy. Może dla ambitnych zasiłek Akyba dali gorszy sort, tego nie wiem. Nie mam Fandera stąd brak mi porównania. Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten wentyl ma prawie rok i w tej zasiłce non-stop pracował pod 12V. Racja, dwanaście miesięcy pracy non stop w zasilaczu robi swoje. Poza tym wydaje mi się, że uwielbienie dla tych wentylatorów na stronach za Oceanem (np. spcr) bierze się stąd, że nie mają tam dostępu do Papstów, Noiseblockerów i tym podobnych, które są dokupienia u nas i jak sądzę zbliżone jeżeli chodzi o osiągi / poziom hałasu. Wciąż uważam, że o ile Yate Loon / Nexus to fajne wentyle, to i tak nie ma co płakać, tylko kupować coś z naszego rynku i puszczać na mniejszym napięciu - będzie ciszej i zawsze zostanie jakaś rezerwa na cieplejsze dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...