Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Czy Można Coś Takiego Podłączyć...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Witam. Kupiłem ostatnio 7300GT i teraz trochę mi się nudziło i "pobawiłem" ze starym Gerofce 2. Przedtem miał małe pasywne chłodzenie (4x4 albo 5x5cm) i bardzo się grzał. Postanowiłem temu zaradzić Może nie zrobiłem tego w profesjonalny i zbyt esestyczny sposób ( :lol: ) ale cos mi wyszło.

Z braku jakiejkolwiek pasty termoprzewodzącej (a na gpu była tylko malutka ilośc silikonowej) postanowiłem wyposażyć kartę w większy radiator oraz wentylatorek. Pierwszym problemem był montaż pierwszego radiatora - nie chciało mi się w niczym wiercić czy może czegoś ciąć a nie mam na stanie taśmy termoprzedowdzącej więc zastosowałem nitkę (tak, NITKĘ), oplotłem radiator tak aby prowizorycznie się trzymał. Z wentylatorem był drugi problem - aby go zamontować potrzebował jakiegoś zaczepu - idelanie pasował drugi radiator więc przy pomocy ww. nitki "doczepiłem" go do pierwszego. Założyłem wentyl z boxowego chłodzenia athlona 64 3000+ - jest stabilny i poprawia mocowanie tamtych 2 radiatorów aprzy okazji dosyć wydajny (i głośny przy 4500 RPM).

Niby byłoby już ok ale miałem na stanie jeszcze jeden radiator - przymocowałem go do spodu karty (rownież nitką). Całość "wzmocniłem" taśmą klejącą (CHYBA nie przewodzi prądu więc nie powinno być problemu).

Oto karta GEFORCE 2 MX 32mb po przeróbkach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam teraz małe pytanie - pomiędzy radiatorem głównym a gpu jest tylko BARDZO niewielka ilośc pasty (i to silikonowej papki). Czy karta się upiecze czy będzie działać prawidłowo :lol: ? Wiem że nie mozecie mi tego powiedzieć ale chcę poznać waszą opinię.. co o tym sądzicie? :lol:

Myslę o wstawienieu jeszcze radiatora na te 2 kości pamięci które widać :lol: może wtedy dołożyć 2 wentylek :D :D :D

Przepraszam jeżeli temat w nieodpowiednim miejscu ale zdawało mi się że tutaj będzie pasował najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz małe pytanie - pomiędzy radiatorem głównym a gpu jest tylko BARDZO niewielka ilośc pasty (i to silikonowej papki). Czy karta się upiecze czy będzie działać prawidłowo :lol: ? Wiem że nie mozecie mi tego powiedzieć ale chcę poznać waszą opinię.. co o tym sądzicie? :lol:

opinię hmm .. nie do końca widze logike podejścia do tego moda w senscie dwa w sumie spore boksy na jedno gpu i "silikonowa papka" imo lepiej działałby maly wiatraczek i porządna pasta :)

będzie pewnie v-mod bo jezeli nie to dalej nie jarze po co to wszystko :?

Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów.

to pewnie super oc ani superwynikow nie bedzie - może tak temat na oślą a radiatory wek i nakręć filmik jak sie 2mx pali :D - bedzie ciekawiej :] Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów. Kartę w kompie już i tak mam, nieco lepszą (patrz sig ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pewnie będzie niezłe OC

Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów. Kartę w kompie już i tak mam, nieco lepszą (patrz sig ;) )

Czyli nie będzie o/c. IMO sztuka dla sztuki. Ja robiłem takie 'czóś', ale z myślą o vmodzie - no i nie chłodziłem topu grafy - nie było nawet potrzeby. A radiator był taki dość szitny z Celerona 533MHz.

Także IMO marnacja materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Tzn. tutaj nie ma problemu z materiałem - bierzesz nożyczki i masz znowu radiatorki ;) . A moze jednak zrobię vmoda.... czy moge poprzez niego uszkodzić coś OPRÓCZ karty???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zauważyłem pewien brak - przy nitkach radiator nie stykał się nawet z rdzeniem (dobrze że nie podłaczałem) !!! Długo myslałem jak to zrobić bez kupowania taśmy dwustronnej... znalazłem w domu kropelkę :D nie wiem jak to będzie działać ale wygląda na SOLDNIE przymocowane.

A tak trochę od tematu (za co serdzenie przepraszam):

Słyszałem że nie ma róznicy pomiędzy "cenioną" taśmą 3M a zwykłą taśmą dwustronną... Prawda to jest? Przy takiej różnicy cenowej za 2zł moge mieć w sklepeij zapas taśmy na rok przynajmniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem pewien brak - przy nitkach radiator nie stykał się nawet z rdzeniem (dobrze że nie podłaczałem) !!! Długo myslałem jak to zrobić bez kupowania taśmy dwustronnej... znalazłem w domu kropelkę :D nie wiem jak to będzie działać ale wygląda na SOLDNIE przymocowane.

A tak trochę od tematu (za co serdzenie przepraszam):

Słyszałem że nie ma róznicy pomiędzy "cenioną" taśmą 3M a zwykłą taśmą dwustronną... Prawda to jest? Przy takiej różnicy cenowej za 2zł moge mieć w sklepeij zapas taśmy na rok przynajmniej ;)

Co za pr0 kuling ;] Szkoła się zaczęła a tobie się jeszcze nudzi? ;) Ale kombinuj, może zadziała ;]

Co do taśm, to zależy jakiej grubości masz tą 2stronną, bo 3m można nazwać "błoną" termoprzewodzącą. Kiedyś też na taką 2stronną z castoramy (nie była zbyt gruba) przykleiłem radiatorki na mosfety, efekt - godzina pracy i radiatorki na glebie :) 3m jeszcze wtedy nie stosowałem, ale teraz mam na nią przyklejony radiator na SB i trzyma mocno, nawet gdy jest nagrzany. Jak jest z przewodnością - niestety nie wiem.

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi