Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Witam. Kupiłem ostatnio 7300GT i teraz trochę mi się nudziło i "pobawiłem" ze starym Gerofce 2. Przedtem miał małe pasywne chłodzenie (4x4 albo 5x5cm) i bardzo się grzał. Postanowiłem temu zaradzić Może nie zrobiłem tego w profesjonalny i zbyt esestyczny sposób ( :lol: ) ale cos mi wyszło. Z braku jakiejkolwiek pasty termoprzewodzącej (a na gpu była tylko malutka ilośc silikonowej) postanowiłem wyposażyć kartę w większy radiator oraz wentylatorek. Pierwszym problemem był montaż pierwszego radiatora - nie chciało mi się w niczym wiercić czy może czegoś ciąć a nie mam na stanie taśmy termoprzedowdzącej więc zastosowałem nitkę (tak, NITKĘ), oplotłem radiator tak aby prowizorycznie się trzymał. Z wentylatorem był drugi problem - aby go zamontować potrzebował jakiegoś zaczepu - idelanie pasował drugi radiator więc przy pomocy ww. nitki "doczepiłem" go do pierwszego. Założyłem wentyl z boxowego chłodzenia athlona 64 3000+ - jest stabilny i poprawia mocowanie tamtych 2 radiatorów aprzy okazji dosyć wydajny (i głośny przy 4500 RPM). Niby byłoby już ok ale miałem na stanie jeszcze jeden radiator - przymocowałem go do spodu karty (rownież nitką). Całość "wzmocniłem" taśmą klejącą (CHYBA nie przewodzi prądu więc nie powinno być problemu). Oto karta GEFORCE 2 MX 32mb po przeróbkach: Mam teraz małe pytanie - pomiędzy radiatorem głównym a gpu jest tylko BARDZO niewielka ilośc pasty (i to silikonowej papki). Czy karta się upiecze czy będzie działać prawidłowo :lol: ? Wiem że nie mozecie mi tego powiedzieć ale chcę poznać waszą opinię.. co o tym sądzicie? :lol: Myslę o wstawienieu jeszcze radiatora na te 2 kości pamięci które widać :lol: może wtedy dołożyć 2 wentylek :D :D :D Przepraszam jeżeli temat w nieodpowiednim miejscu ale zdawało mi się że tutaj będzie pasował najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Im mniej pasty i równo rozprowadzona to ok. Ciekawe chłodzenie nie wadzi z slotem AGP?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Jak narazie widziałem to nie, karta wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 szkoda marnowac al na taka karte polowa tego metalu wystarczy do chlodzenia karty pasywnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Ale pewnie będzie niezłe OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam teraz małe pytanie - pomiędzy radiatorem głównym a gpu jest tylko BARDZO niewielka ilośc pasty (i to silikonowej papki). Czy karta się upiecze czy będzie działać prawidłowo :lol: ? Wiem że nie mozecie mi tego powiedzieć ale chcę poznać waszą opinię.. co o tym sądzicie? :lol:opinię hmm .. nie do końca widze logike podejścia do tego moda w senscie dwa w sumie spore boksy na jedno gpu i "silikonowa papka" imo lepiej działałby maly wiatraczek i porządna pasta :) będzie pewnie v-mod bo jezeli nie to dalej nie jarze po co to wszystko :? Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów.to pewnie super oc ani superwynikow nie bedzie - może tak temat na oślą a radiatory wek i nakręć filmik jak sie 2mx pali :D - bedzie ciekawiej :] Edytowane 22 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów. Kartę w kompie już i tak mam, nieco lepszą (patrz sig ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Ale pewnie będzie niezłe OC Nie będzie v-moda bo nie jestem w stanie go zrobić. Zrobione od tak, z nudów. Kartę w kompie już i tak mam, nieco lepszą (patrz sig ;) ) Czyli nie będzie o/c. IMO sztuka dla sztuki. Ja robiłem takie 'czóś', ale z myślą o vmodzie - no i nie chłodziłem topu grafy - nie było nawet potrzeby. A radiator był taki dość szitny z Celerona 533MHz. Także IMO marnacja materiału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Tzn. tutaj nie ma problemu z materiałem - bierzesz nożyczki i masz znowu radiatorki ;) . A moze jednak zrobię vmoda.... czy moge poprzez niego uszkodzić coś OPRÓCZ karty??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Tzn. tutaj nie ma problemu z materiałem - bierzesz nożyczki i masz znowu radiatorki ;) . A moze jednak zrobię vmoda.... czy moge poprzez niego uszkodzić coś OPRÓCZ karty???Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Wy tu się z 2MX nie śmiejcie :lol: Sam miałem kiedyś 2MX od Creativa na DDR, no i standardwo nie miał ŻADNEGO chłodzenia, kompletnie nic!! Ale działał bez zarzutu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Zauważyłem pewien brak - przy nitkach radiator nie stykał się nawet z rdzeniem (dobrze że nie podłaczałem) !!! Długo myslałem jak to zrobić bez kupowania taśmy dwustronnej... znalazłem w domu kropelkę :D nie wiem jak to będzie działać ale wygląda na SOLDNIE przymocowane. A tak trochę od tematu (za co serdzenie przepraszam): Słyszałem że nie ma róznicy pomiędzy "cenioną" taśmą 3M a zwykłą taśmą dwustronną... Prawda to jest? Przy takiej różnicy cenowej za 2zł moge mieć w sklepeij zapas taśmy na rok przynajmniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Zauważyłem pewien brak - przy nitkach radiator nie stykał się nawet z rdzeniem (dobrze że nie podłaczałem) !!! Długo myslałem jak to zrobić bez kupowania taśmy dwustronnej... znalazłem w domu kropelkę :D nie wiem jak to będzie działać ale wygląda na SOLDNIE przymocowane. A tak trochę od tematu (za co serdzenie przepraszam): Słyszałem że nie ma róznicy pomiędzy "cenioną" taśmą 3M a zwykłą taśmą dwustronną... Prawda to jest? Przy takiej różnicy cenowej za 2zł moge mieć w sklepeij zapas taśmy na rok przynajmniej ;) Co za pr0 kuling ;] Szkoła się zaczęła a tobie się jeszcze nudzi? ;) Ale kombinuj, może zadziała ;] Co do taśm, to zależy jakiej grubości masz tą 2stronną, bo 3m można nazwać "błoną" termoprzewodzącą. Kiedyś też na taką 2stronną z castoramy (nie była zbyt gruba) przykleiłem radiatorki na mosfety, efekt - godzina pracy i radiatorki na glebie :) 3m jeszcze wtedy nie stosowałem, ale teraz mam na nią przyklejony radiator na SB i trzyma mocno, nawet gdy jest nagrzany. Jak jest z przewodnością - niestety nie wiem. Edytowane 4 Września 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...