Skocz do zawartości
Ripper

Podkrecanie laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o konsultacje!

Mam starego laptopa Scenic Mobile 800 (niech zyje niemiecka mysl techniczna). Proc - Mobile Pentium II 266 MHz. Max montowany w tych laptopach to PII 300. Ja wkrecilem Mobile Celerona 466 MHz :) (max. co mozna dostac na slot MMC-1).

Bios widzi proca jako PII 466

Komp chula, czasem 2 minuty, 10 w porywach do 30 ale zawsze pada - przestaje reagowac na klawiature.

Celek normalnie grzeje sie do ~65 stopni (stary PII 266 o 10 stopni mniej)

Prosze o kontakt jezeli ktos ma jakies sugestie co moze byc powodem padania systemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o konsultacje!

Mam starego laptopa Scenic Mobile 800 (niech zyje niemiecka mysl techniczna). Proc - Mobile Pentium II 266 MHz. Max montowany w tych laptopach to PII 300. Ja wkrecilem Mobile Celerona 466 MHz :)  (max. co mozna dostac na slot MMC-1).

Bios widzi proca jako PII 466

Komp chula, czasem 2 minuty, 10 w porywach do 30 ale zawsze pada - przestaje reagowac na klawiature.  

Celek normalnie grzeje sie do ~65 stopni (stary PII 266 o 10 stopni mniej)

Prosze o kontakt jezeli ktos ma jakies sugestie co moze byc powodem padania systemu.

Pozdrawiam

Uważam że zdecydowanie temperatura.

Skoro komp chodzi i po ewnym czasie się zawiesza prawdopodobnie temperatura jakąwtedy osiąga jest za duża no i zwis oczywiście.

Zadbaj o lepsze chłodzenie i powinno byc po kłopocie.

Nie wiem jakw tym laptopie ale być może ma on jedynie radiator.A jak tak to dołoż wiatrak i powinno być lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok temperatura.

Tyle tylko, ze puszczalem go na 100% mocy Celka przez dluzszy okres czasu (np. symulacje Metoda Elementow Skonczonych), nagrzewal sie nawet do 80 C ale nigdy w trakcie nie padal.

Zwis zalicza zawsze gdy go na chwile zostawie samemu sobie. Mam na stale odpalony program monitorujacy temp. - czesto w chwili zwisu pokazuje 40 - 50 stopni (temp. przy jakiej normalnie dzialal stary PII 266)

Dzieki za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być tak że blok zasilania (nie jestem elektronikiem nie wiem jak to się fachowo nazywa) nie jest w stanie dostarczy tylu amperów co potrzebuje Cel 466. Po prostu jest obliczony na moc P2 266 i nie da więcej i to że płyta jest w stanie obsłużyć szybszego proca tu nie pomoże. W laptopie wszystko jest zintegrowane i w razie przeciązenia bloku zasilania możesz mieć połowę części do wymiany. Ja bym go zostawił taki jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...