vojt Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam, jako że na poprzednim kompie miałem macierz i byłem z RAID-u 0 zadowolony (2 x ATA 100, Seagate 80GB), postanowiłem po przejściu na SATA II ponownie przyspieszyć sobie system. I mam dylemat: jakie będą najlepsze dyski do RAID 0 pod SATA II ? Drugie: Czy lepiej zastosować większe dyski SATA II (2x160GB ?, 2x200GB ?, 2x250GB ?) czy pozostać przy 2 x 80 GB ( w sumie chciałem nawet 2 x 40) ponieważ chciałem i tak mieć sam system na raidzie ze względu na bezpieczeństwo - w razie padnięcia jednego z dysków nie ma dużych strat. W wypadku 2 x 80 to będzie i tak 160 GB więc 1 partycja na system a druga na filmiki. Jeśli ktoś zakładał RAID 0 na SATA II (najlepiej na dyskach Seagate serii 7200.10) to proszę o opinie i opisy jak to działa z testami najlepiej. Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 chciałem i tak mieć sam system na raidzie ze względu na bezpieczeństwo - w razie padnięcia jednego z dysków nie ma dużych strat.Przecież jak padnie jeden dysk w RAID 0 to tracisz 100% danych :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...