EDDY Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 mam taki problem otoz, zakupilem Epox 8RDA rev. 1.1(5? na plycie jest 1.1, a sterowniki mam do wersji 1 oraz 1.15 ;-)) i mam problem z normalnym odpaleniem Athlona 1800+ na rdzeniu Palomino, plyta choc ma wsadzona zworke, ktora domyslnie powinna odpalac sie na FSB 133/166, uruchamia sie na FSB 100MHz, a w biosie choc ustawiam na 133 wlacza sie alarm przed przegrzaniem, ale nie wiem czemu, w biosie przez dluzszy czas bylem i temp. siegala <40°C, Vcore chyba jest zle, bo na monitoringu widzialem napiecie 1.78-1.8V, a powinno byc przeciez domyslnie 1.75V, a do tego proc chodzi na FSB 100MHz, czyli na 1150MHz! wiec w ten sposob udalo mi sie przeinstalowac system, ale juz przy koncewej fazie instalacji, gdzie sie ustawia caly system nastepuje znow ten sam problem! w trybie awaryjnym chodzilo normalnie, a kazda proba podniesienia fsb, czy zmiana vcore konczyla sie znow zatrzymaniem kompa - czyzby plyta miala problemy z Palomino? dodam jeszcze, ze problem jest ze wszystkim co mam w kompie i bez tych rzeczy (dyski, lan etc.) rowniez, sprawdzalem na dwoch zasilaczach, moim starym Trax'ie oraz na nowym Codegenie, obydwa 300W, wiec co sie dzieje? 29.01.03 wyszedl nowy bios, ale watpie by to cos pomoglo, teraz troche pozno, ale sprobuje chyba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 Vcore jest dobrze bo całkiem sporo płyt zawyża napięcie o ~0,05V, a niektóre nawet o 0,1V. A może to twoje pamięci są winne i nie wytrzymują magistrali 166? Daj synchronicznie na 133 i może będzie ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 ale wlasnie widze w opacji, jakie ma byc taktowanie pamieci, przestawiam na 133 i pamiec od razu mi tez tak przeskakuje na 133, wiec to nie o to chyba chodzi, w ogole dziwna sprawa :(( - dzis chyba kupie Thoroghbred'a, mam nadzieje, ze z nim nie bedzie problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 widze, ze kazdy zachwala te plyte, a jak jest jakis problem, to juz nie potrafia pomoc :( zmienilem bios na 29.01.03 i jest jeszcze gorzej niz bylo! teraz po kilku sekundach komp przechodzi w stan, hmm, hibernacji? zmienilem cooler (tak przy okazji), pamiec wsadzilem w pierwsze gniazdo (bo mialem przy samym procku) no i wlasnie ten cholerny bios, mialem zreszta wielkie szczescie, bo doslownie 3s po flashowaniu komp znow zrobil to co robi :?, ale by bylo, jakby to zrobil wczesniej ;D jakims cudem udalo mi sie jeszcze na nowym biosie wylaczyc funkcje CPU Thermal-Throttling na nowym biosie i to nic nie daje :( ciagle mam 1150 i wylaczenie kompa po kilku sekundach :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Hej stary, chyba cie uratuje :!: :D Miałem dokładnie ten sam problem. Musisz najpierw załadować ustawienia optymalne w biosie (load optimal settings) i zrobić reseta. Wtedy Ci pokarze prawidłowego proca i będziesz mógł kręcić. Niestety po każdym resecie cmosu będziesz musiał to powtórzyć :roll: Ja cieszyłem się moją tylko przez jeden wieczór, bo mi padła i będzie może dopiero za tydzień :cry: :evil: :cry: :evil: :cry: :evil: Ale antek poszedł na 1877! :twisted: :twisted: :twisted: 8RDA RULEZ :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 probowalem juz z optimized oraz fault, na oryginalnym biosie dzialalo tylko na tym drugim ustawieniu, a na pierwszym zaraz po bootowaniu znow ten sam problem :( ale moze na nowym sie uda, tylko tez po kilku sekundach komp sie wylacza, ale moze zdarze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 ja mialem to samo i wiesz co sie stalo??? wymienilem pamici i wszystko fungowalo......... zmien biosa na wszelki wypadek....... ale i tak cos mi tu nie gra wzialem te pamieci co teraz mam do wujka i poszlu loozem na 140 a u mnie to nawet 135 nie pojdzie.,..... ach te epox'y........... takie piekne ale trza sie z nimi nacierpiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 ja mialem to samo i wiesz co sie stalo??? wymienilem pamici i wszystko fungowalo......... zmien biosa na wszelki wypadek....... ale i tak cos mi tu nie gra wzialem te pamieci co teraz mam do wujka i poszlu loozem na 140 a u mnie to nawet 135 nie pojdzie.,..... ach te epox'y........... takie piekne ale trza sie z nimi nacierpiec nieuwaznie czytasz, napisalem, ze zmienilem bios z dnia 29.01.03 i jest jeszcze gorzej niz bylo, pamieci tez bede mial nowe, wiec mam nadzieje, ze sie uda i bedzie chodzic :), a chcialem zobaczyc ile mi sie uda wycisnac na 1800+ na tej plycie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...