mute Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Hej! Mam taki zgryz - jesli w biosie pamieci sa ustawione 533MHz - wszelkie programy pokroju cpu-z dzialaja. Jesli sie ustawi 667MHz, mozna sie doczytac tylko timingow, ale o czestotliwosci pamieci ani slowa. Plyta to 775dual-VSTA. Jakies pomysly? Przy okazji, na jakiej zasadzie plyta dobiera dzielnik pamieci? Kombinuje z dostepnymi dzielnikami tak aby pamiec chodzila jak najblizej zalozonej czestotliwosci? Jesli tak, to jak wymusic 1:1? Jesli bios potrafi sobie tym manipulowac, to musi sie to dac zrobic manualnie. Z gory dzieki za pomoc. M. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez mute Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 wszystko przeciez jest w biosie jesli chodzi o dzielniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mute Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 W biosie jest nic. Wybor jest ograniczony do Auto, 533, 667. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 W biosie jest nic. Wybor jest ograniczony do Auto, 533, 667. szukaj w innym miejscu, nie w taktowaniu ! jak jest nic to jakas kiepska mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 szukaj w innym miejscu, nie w taktowaniu ! jak jest nic to jakas kiepska mobo... asrocj sie kwalifikuje do tych kiepskich imo, wiec nie ma co sie dziwic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mute Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 no chlopaki. tyle specow tu siedzi i zaden mi nie powie jak sprawdzic taktowanie pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 no chlopaki. tyle specow tu siedzi i zaden mi nie powie jak sprawdzic taktowanie pamieci? a jaka to filozofia ? ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 no chlopaki. tyle specow tu siedzi i zaden mi nie powie jak sprawdzic taktowanie pamieci? a jaka to filozofia ? ;d Jesli w biosie pamieci sa ustawione 533MHz - wszelkie programy pokroju cpu-z dzialaja. Jesli sie ustawi 667MHz, mozna sie doczytac tylko timingow, ale o czestotliwosci pamieci ani slowa. Czytanie ze zrozumieniem lukas :wink: @mute Everest itd też ? Może zapytaj w topicu o tej mobo (jeśli takowy istnieje). Może też flash biosu na najnowszy poprawi ten bubel ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Czytanie ze zrozumieniem lukas :wink: @mute Everest itd też ? Może zapytaj w topicu o tej mobo (jeśli takowy istnieje). Może też flash biosu na najnowszy poprawi ten bubel ;] Umiem czytac ;) Wystarczy skorzystac z kilku programow... albo poprostu nowego cpu-z everest/cpuz/wcpuid/sandra itp swoja droga skoro ustawiasz 667 no to tyle jest.... ;d Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 boze, a umiesz liczyc? jezeli uzycie kalkulatora nie sprawia Ci wiekszego provblemu mozesz sobie to sam wyliczyc :/ (a jak Ci sprawia to nie tykaj sie biosu, ot co). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Sprobuj everesta u mnie na Twinsie to jedyne co poprawnie wykrywa timingi i taktowanie ramu. Zreszta poczytaj temat o 775twins byc moze ta ustawia czestotliwosci pamieci w podobny sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 ja mam podobny problem, tzn dotyczy on temp procka, otoz zaden z wymienionych programow (everest, speedfan, sandra itp) nie pokazuje mi nic, tylko oryginalny program od producenta ktory jest na plytce dolaczonej do mobo, moze cos podobnego asrock dodaje to i moze on sam pokaze taktowanie pamieci, albo zostaje liczyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...