Skocz do zawartości
mute

Jak Sprawdzic Taktowanie Pamieci?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Mam taki zgryz - jesli w biosie pamieci sa ustawione 533MHz - wszelkie programy pokroju cpu-z dzialaja.

Jesli sie ustawi 667MHz, mozna sie doczytac tylko timingow, ale o czestotliwosci pamieci ani slowa.

Plyta to 775dual-VSTA.

Jakies pomysly?

Przy okazji, na jakiej zasadzie plyta dobiera dzielnik pamieci? Kombinuje z dostepnymi dzielnikami tak aby pamiec chodzila jak najblizej zalozonej czestotliwosci?

Jesli tak, to jak wymusic 1:1? Jesli bios potrafi sobie tym manipulowac, to musi sie to dac zrobic manualnie.

Z gory dzieki za pomoc.

M.

Edytowane przez mute

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chlopaki. tyle specow tu siedzi i zaden mi nie powie jak sprawdzic taktowanie pamieci?

a jaka to filozofia ? ;d

Jesli w biosie pamieci sa ustawione 533MHz - wszelkie programy pokroju cpu-z dzialaja.

Jesli sie ustawi 667MHz, mozna sie doczytac tylko timingow, ale o czestotliwosci pamieci ani slowa.

Czytanie ze zrozumieniem lukas :wink:

@mute

Everest itd też ? Może zapytaj w topicu o tej mobo (jeśli takowy istnieje). Może też flash biosu na najnowszy poprawi ten bubel ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytanie ze zrozumieniem lukas :wink:

@mute

Everest itd też ? Może zapytaj w topicu o tej mobo (jeśli takowy istnieje). Może też flash biosu na najnowszy poprawi ten bubel ;]

Umiem czytac ;)

Wystarczy skorzystac z kilku programow... albo poprostu nowego cpu-z

everest/cpuz/wcpuid/sandra itp

swoja droga skoro ustawiasz 667 no to tyle jest.... ;d

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem, tzn dotyczy on temp procka, otoz zaden z wymienionych programow (everest, speedfan, sandra itp) nie pokazuje mi nic, tylko oryginalny program od producenta ktory jest na plytce dolaczonej do mobo, moze cos podobnego asrock dodaje to i moze on sam pokaze taktowanie pamieci, albo zostaje liczyc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi