tomek85 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witam! Przeglądam dość często to Forum, ale jest to mój pierwszy post i na dodatek trochę głupi :) Zaszła więc potrzeba wyciszenia procesorka K6-2 500MHz. W obecnej chwili jest na nim jakiś Titan, który mnie trochę denerwuje. Wpadłem na pomysł, aby zamontować tam jakiś spory radiator bez wentylatora, pytanie co się tam zmieśći??? W sąsiedztwie socketu jest kilka kondensatorów, więc sama podstawa radiatora musi mieć wymiary max 50x50mm. Myślałem o np. tym, a może coś innego(tańszego :))? Zawsze można coś dociąć... Płyta to Gigabyte GA-5AX rev. 5.2. Z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witam na forum! Procesor możesz spokojnie chłodzić pasywnie dużym radiatorem, wszystko zależy od wielkości obudowy i przewiewu powietrza. Możesz też poszukać czegoś w rodzaju Titana D5TB i wymienić sam wentylator 80 mm na jakiś niskoobrotowy. Post głupi nie jest, ale na forum jest dużo informacji co zrobić, żeby komputer pracował ciszej. Użyj szukajki, zajrzyj do archiwum, na pewno coś znajdziesz. No i oczywiście lektura obowiązkowa: silentpcrview.com, dział Do-It-Yourself Systems. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam! Przeglądam dość często to Forum, ale jest to mój pierwszy post i na dodatek trochę głupi :) Zaszła więc potrzeba wyciszenia procesorka K6-2 500MHz. W obecnej chwili jest na nim jakiś Titan, który mnie trochę denerwuje. Wpadłem na pomysł, aby zamontować tam jakiś spory radiator bez wentylatora, pytanie co się tam zmieśći??? W sąsiedztwie socketu jest kilka kondensatorów, więc sama podstawa radiatora musi mieć wymiary max 50x50mm. Myślałem o np. tym, a może coś innego(tańszego :))? Zawsze można coś dociąć... Płyta to Gigabyte GA-5AX rev. 5.2. Z góry dzięki i pozdrawiam Sorki za OT: Ale kogo ty chcesz zrobić w bambuko ? Początkujący uczestnik Grupa: Użytkownik Dołączył: Dzisiaj, 16:03 Dobra teraz na temat : Ten cooler ci nie podejdzie bo nie pasuje pod twoj socket :) Prawdopodobnie masz proca na podstawce 370 i wlasnie pod nia szukaj coolera ;] Ten co podales jest na socket A (462) wiec nie bedzie pasowal [; Pozdro Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez M@St3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Sorki za OT: Ale kogo ty chcesz zrobić w bambuko ? Początkujący uczestnik Grupa: Użytkownik Dołączył: Dzisiaj, 16:03 [ot ON] To że się zarejestrował pare minut przed napisaniem postu nie oznacza, że tu kogoś robi w "bambuko". Żeby przeglądać forum nie trzeba być zarejestrowanym/zalogowany. Co innego jeśli chcesz pisać posty [; [ot OFF] Co do wyciszenia to tak jak napisał @Bartolomius, kupić tego Titana i nawet wymieniać wentyla nie trzeba tylko go skręcić na 5v ;) Powinien dać radę, a głośny nie będzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Ale kogo ty chcesz zrobić w bambuko ? Początkujący uczestnik Grupa: Użytkownik Dołączył: Dzisiaj, 16:03 Forum można przeglądać bez rejestrowania się, w czym problem? Na spcr zarejestrowałem się kilka miesięcy temu, choć forum przeglądam od kilku lat. Dobra teraz na temat : Ten cooler ci nie podejdzie bo nie pasuje pod twoj socket :) Prawdopodobnie masz proca na podstawce 370 i wlasnie pod nia szukaj coolera ;] Ten co podales jest na socket A (462) wiec nie bedzie pasowal [; Pozdro Co do "porady", oczywiście wiesz mistrzu, że cooler z SocA da się założyć na S370? Dokształć się gościu, bo po raz kolejny się ośmieszasz... EDIT: Lanc - uprzedziłeś mnie :wink: , a co do Titana to skręcony na minimum dawał sobie radę z Duronem 700. tomek85 - może trafisz w dobrej cenie? Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez Bartolomius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Ten cooler ci nie podejdzie bo nie pasuje pod twoj socket :) Prawdopodobnie masz proca na podstawce 370 i wlasnie pod nia szukaj coolera ;] Ten co podales jest na socket A (462) wiec nie bedzie pasowal [;Hmm... Ten K6 jest na Socket 7, wiec zapinka bedzie pasowac Zapinki od Socketu A pasuja do 370 i 7 ;) Tego Titana mozesz sprobowac puscic na 5v, powinien byc w miare cichy EDIT: Opcja hardcore http://allegro.pl/item122701319__licytacja..._100_alcu_.html Ale dosc tanio jest, wiec mozna sprobowac, ja mam Q92-Al na Cwelku 433 :P Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek85 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Ja to umiem kontrowersyjnego posta zrobić :) Sorki za OT: Ale kogo ty chcesz zrobić w bambuko ? Początkujący uczestnik Grupa: Użytkownik Dołączył: Dzisiaj, 16:03 Dobra teraz na temat : Ten cooler ci nie podejdzie bo nie pasuje pod twoj socket :) Prawdopodobnie masz proca na podstawce 370 i wlasnie pod nia szukaj coolera ;] Ten co podales jest na socket A (462) wiec nie bedzie pasowal [; Pozdro a po co miałbym robić kogoś w bambuko, żeby się podlizać,czy co??? nie rejestrowałem się bo nie było potrzeby do czytania bieżących postów Oczywiście w kwestii zapinki to wiem(w przeciwieństwie do kolegi), że sockety 7, A, 370 są kompatybilne, chodziło mi raczej o odpowiednio wydajny radiator, który mi nie będzie o nic haczył(nowsze płyty na socket A miały raczej trochę luzu koło socketu). Faktycznie rozejrzę się za tymi TITAN-ami, ewentualnie może wymienię sam wiatrak na np. ten. Piszą, że cichy :) Wymienię jeszcze brzęczka w kieszeni HDD na taki sam, tylko 40mm, oraz na GF2 założę niebieskiego Zalmana i komp do OpenOffice-a i mp3 gotowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Podaj plytke to zobaczymy co tam wejdzie :wink: Swoja droga przy srednim radiatorze nawet arctic z regulacja predkosci powinien dawac rade [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek85 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 model płyty podałem w pierwszym poście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Rzeczywiscie... A upierali sie ze spiryt nie byl z Rosji... Hmm malo miejsca to subtelne stwierdzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 tomek85 - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w pracy odłączenie tych wentylatorków w kieszeniach ani trochę nie zmieniło (nie pogorszyło) temperatur dysków, bo najszęściej wentylator taki wieje na tył dysko, co NIC nie daje. Spróbuj go po prostu wyłączyć, albo jak możesz to wywal kieszeń i kombinuj dalej z wyciszaniem HDD - temat na naszym forum, do tego kilka ciekawych postów z silentpcreview.som. Orgiusz - no to zdrówko, nie ma to jak trzy Belfasty z biedronki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) passive bedzie pewnie kosztował cię sporo kombinowania IMO wywal ( nie tylko odlacz bo jak nie wywalisz to będzie blokował przepływ ) ten wiatraczek co tam jest a na sam radiator daj starym indiańskim sposobem ( poprostu wymyśl sposób mocowania ) wentylator 80 mm i puść go tak żeby się kręcił no ok 1500RPM - zapewniam, że spod zasilacza go nie usłyszysz :] może wymienię sam wiatrak na np. ten. Piszą, że cichy :) 20 dBa to nie jest żadna cisza a tym bardziej przy 3,5K rpm ... ( no i takie małe $#%$@ za 20 zł ... n/c ) Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...