Skocz do zawartości
koti

Modernizacja Komputera W Granicach 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Brat dostał właśnie sowite odszkodowanie i postanowił 1/4 z tego przeznaczyć na kompa ;)

Teraz mój brat posiada

Athlon XP 1700+

Jakaś płyta fujitsu

768ddr Elixira

Radeon 9200

Maxtor 80gb

Benq DW1650

Fortron 300W

Komp ma służyć do gier i byc stabilny, bo dlugie uptimy (10-20 dni) to będzie jego codzienność ;)

Założenie jest takie, że dysk, nagrywarka i buda zostaje. Na razie dajemy sobie spokój z SATA.

Trzeba też wybrać, czy ma być to socket 939, czy AM2, bo w c2d z 2000 nie ma się chyba co pchać. Jeżeli 939 to mogą zostać też ramy, tylko zamienię je na moje twinmosy i dokupię jedną kość, ale jeżeli AM2 to trzeba kupić DDR2. To czy komputer ma być podkręcany sam nie wiem, bo ledwo kupię części i będę musiał go oddać, więc nie będę miał czasu się bawić w testowanie stabilności.

W skrócie potrzebne są:

mobo

proc

ramy ddr2, ale tylko jeżeli wybierze się mobo na am2

grafika

zasiłka

2000zł i ani trochę więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales czy komp ma byc tylko do gier czy nie:)

jak am2 to (esc.pl):

AMD Athlon 64 3200+ Orleans (2.0GHz) BOX /AM2/

DFI Infinity NF Ultra II-M2

GoodRam 1GB (2x512MB) PC800 CL5 PRO

HIS Radeon X1800GTO IceQ3 Turbo 256MB /256bit/ ViVo

ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

Razem: 2012zł

Zasilacz moze troche kiepski, ale mozna dac gorszy ram albo gorsza plyte glowna, jesli to mialoby byc niepodkrecane... chyba ze sprzedalbys te swoje ramy i mial wtedy wiecej kasy niz te 2000, to bylby sporo lepszy zestawik:)

a jesli zestaw mialby byc nie do gier to lepiej kupic x2 3800+ i np. 7600gs czy 7300gt od galaxy z zalmanem...

a jak 939 to moze:

AMD Athlon 64 X2 3800+ /2.0GHz/ BOX

DFI NF4 INFINITY (939)

HIS Radeon X1800GTO IceQ3 Turbo 256MB /256bit/ ViVo

Razem: 1717zł

i zostaje 300 zl na dobry zasilacz - topower/seasonic/tagan/enermax

Chyba, ze gorszy procek (3200+) ale lepsza grafika:)

Choc z grafikami to raczej i tak lepiej poczekac jakis miesiac az bedzie radeon x1900xt za 1000-1100 zl... i moze przy okazji cos innego tez stanieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp ma służyć do gier i byc stabilny, bo dlugie uptimy (10-20 dni) to będzie jego codzienność ;)

Napisałem, napisałem ;)

Hmm, wolałbym nie oszczędzać na zasilaczu, a do modecomow z dystansem podchodzę ;)

Może to?

http://cgi.ebay.de/SEASONIC-SS-401HT-ACTIV...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/SEASONIC-SS-500HT-ACTIV...1QQcmdZViewItem

Jak nie kupię u tego to mogę u kogoś innego, bo często widzę te seasonici 400w około 25 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skasowałem ostatniego posta, bo to samo zauważyłem w pewnym teście właśnie ;)

Choc z grafikami to raczej i tak lepiej poczekac jakis miesiac az bedzie radeon x1900xt za 1000-1100 zl... i moze przy okazji cos innego tez stanieje

Można i tak, bo teraz na urlop, a po powrocie może poczekac jeszcze 2 tygodnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi