Misyo Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Witam Niedawno kupiłem sobie panel PowerWatch od AeroCoola. I mam takie pytanie. Jak prawidłowo założyć czujniki od temperatur. W przypadku procesorów z odsłoniętym rdzeniem powiedziano mi, że wystarczy podprowadzić pod niego czujnik i końcóką dotknąć jądra z boku... A jak to sie ma do GPU czy Core2Duo który ma czapke założoną? Jak zainstalować czujnik zeby blok wodny czy cooler idealnie przylegał do powierzchni? Kupiłem paste Colabotary Liquid.. ale co mi po niej jak wsadze czujnik o jakiejś tam grubości pomiędzy spód coolera a procek... Proszę o pomoc bo chciałbym powoli to jakoś zmontować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby czujnik wkładać między np. GPU a bloczek. Po pierwsze spowoduje to złe przyleganie a po drugie przy dokręcaniu bloczka najprawdopodobniej to obce ciało (czujnik) zmiażdży rdzeń np. GPU (gdy rdzeń jest odsłonięty) Czujnik od GPU przykleiłem do PCB po drugiej stronie rdzenia. Czujnik CPU przykleiłem do węża, teoretycznie mierzy mi temperaturę wody w układzie. Dość spójne wskazania z temperaturą wody w rezerwuarze mierzoną termometrem akwaryjnym ;) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 No dlatego założyłem ten topic bo też nie chciałem tego pakowac pod blok. Ale tak. Dotykając 2gą strone pcb jest ona może o 1st wyższa niż temp otoczenia... wiec w sumie zaden pomiar. Co do tego węża to też tak kurcze... ;> A można taki czujnik do wody bezpośrednio wsadzić? Może najpierw zalać jakąś kropelką czy cosik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Ale tak. Dotykając 2gą strone pcb jest ona może o 1st wyższa niż temp otoczenia... wiec w sumie zaden pomiar.Na pewno nie jest to temperatura rdzenia. Ale pod obciązeniem nie jest to też temperatura otoczenia, uwierz mi ... ;) Nie z tą grzałką :) Co do tego węża to też tak kurcze... ;> A można taki czujnik do wody bezpośrednio wsadzić? Może najpierw zalać jakąś kropelką czy cosik...Tak jak pisałem. Mając przyklejony do wężyka czujnik i znając odczyty z panelu porównałem je ze wskazaniami termometru akwariowego "utopionego" w rezie. Różnica może 0,5 st była Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...