Skocz do zawartości
Mane

Dobry Wybór Taganem 380w (tg380-u1) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przysly konfig to :

MOBO : DFI Infinity NF Ultra II-M2

CPU : AMD Athlon 64 3000+ Orleans (ewentualnie cos moze sie tu zmienic)

RAM : GoodRAM DDRII 1GB PC800 CL5 PRO (ewentualnie dokupie na jeszcze 1GB ale na poczatek pewnie bedzie to tylko 512)

GRAFA: Galaxy GeForce 7600GS 256MB (chociaz tutaj moze sie jeszcze cos zmienic, a i tak na poczatek pewnie wstawie ... jakas

RIVE TNT2 :)

HDD: 4 sztuki ATA100 (z czasem pewnie zamienie co nieco na SATA ... albo dokupie cos na SATA)

DVD+/-RW : NEC DVD_RW ND-3500AG

PCI : 4 sztuki (karta sieciowa Intel, karta muzyczna SB Live!, karta telewizyjna, karta satelitarna SS2)

Plus jakies wentyle w obudowie.

Szukam do tego jakiegos w miare taniego PSU oczywiscie do mniejszego/wiekszego O/C, zastanawialem sie nad Taganem 380W (TG380-U1) (245zl w ecs), bo moj Megabajt 350W nowego konfigu juz pewnie nie pociagnie :) Chociaz obecnie ciagnie zestaw ABIT

NF7+A1800+1GB+pozostale komponenty (HDD+PCI), czwarty rok, zero zwisow i innych resetow, oczywiscie, bez O/C. Czy ten Tagan pociagnie powyzszy cfg i pozwoli na "komfortowe" O/C ? Ewentualnie moze ktos moglby polecic cos za podobna kase ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Config spokojnie pociagnie, ale lepiej brac cos z mocna linia 12V / wieloma liniami 12V. Seria U01 jest najlepsza pod platformy ciagnace z linii 5V.

U01 maja bardzo ciche wentylatory, ale wyraznie slychac w niektorych egzemplarzach (to chyba zalezy od serii) aktywne pfc. tagan+ticking&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Config spokojnie pociagnie, ale lepiej brac cos z mocna linia 12V / wieloma liniami 12V. Seria U01 jest najlepsza pod platformy ciagnace z linii 5V.

U01 maja bardzo ciche wentylatory, ale wyraznie slychac w niektorych egzemplarzach (to chyba zalezy od serii) aktywne pfc. tagan+ticking&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official.

Czy ja wiem, czy Tagan U01 jest na platformy 5V (duzo starsze niz zasilacz)? Moze stare FSP (250W ladnie ciagnel XP@2200MHz, ale juz przy plycie 12V nawet na def. 1.6GHz nie dawal rady), ale nie te Tagany. To raczej konstrukcje nowszej generacji (wystarczy jak popatrze na mojego 480W), juz przeznaczone na 12V (chociaz 5V na papierku maja tez ladne ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze teraz moda na enermaxa zapanowala - Benito 1 czy 2 razy polecil i juz teraz wszyscy polecaja:) jak komus nie zalezy na ciszy -niech kupuje sobie chiefa 400 /450 GPS AAA i styknie az nadto a ile kasy w kieszeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wczoraj od ponad roku czasu w czasie wczytywanie win. szczelil mi chieftec 420 ( szkoda że po gwarancji).

Moja konf. to amg 64 4400+, 2 giga ramu 7900gt,160 giga,2xnagrywarka

Zasilacz wcześniej miał napiecie w normie 12v i5v w czasie obciążenie niespadały poniżej tych 12v i 5v.

Dzisiaj kupiłem Tagan TG430-U22 podłączyłem (uziemienie też, takie drobiazgi cieszą w zasilaczu) i wszyatko działa, awięc chieftec odszedł sam, włączyłem everesta a napięcia 5v- 5,08 3v-3,36v i jak skała zadnych wachań!!!!, pomyślałem włącze f.e.a.r i alt+tab obadam napięcia w czasie stresu i niechciało mi sie wieżyc jak zobaczyłem to samo 5v- 5,08 3v-3,36v, myśle sobie coś everest padł że w stresie napiecia te same i czekam i czekam i nagle po 2 min z 3,36 skoczyło na sec na 3,34.

Szukałem recenzji swojego zasilacza i snalazłem to : w tej recenzji tak samo miedzy load a idle takie same wartości mało tego jak skała.

Polecam wszystkiem taki zasilacz jak dla mnie rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://overclock.pl/index.php/artykul,test..._doskonalosci,3

Edytowane przez Niko123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bo everest to wyrocznia :/

Człowieku biez w lape miernik i dopiero mow cos o napieciach !!

Co do testu jakos taki malo dokaldny(aby nie pwiedziec profesjonalny) :/ Te napiecia mogl rownie dobrze wyssac z palca czy programu bo nie wiadomo czym je mierzyl :/.

Do tego recenzent chyba nie widzial jak zachowuje sie porzadny zasilacz wachniecie rzedu 0.08v jest nie do pomyslenia w takim topowerze p7 przy konfigu: d805@3.6GHz i 6600GE, napiecie 12v mierzone w trybie combine oczywiscie miernikiem ;) utrzymywalo sie caly czas na 12.09 z sekundowymi wachnieciami o 0.01. I taki stan rzeczy morzna dopiero nazwac niemal idealnym porzadek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje everest to bieda ale jak napisalem na tym samym kompie, na tym samym everescie na poprzednim chiefteku 420w były wachania w evereście i napewno duża rużnica miedzy load a idle a teraz tego niema, wiec coś w tym jest :)

Zresztą inna cena inna jakośc chieftec 420w - 210 zł , tagan 430w -320zł i 3 lata gwarancji

Edytowane przez Niko123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Mierniki na plycie (te z ktorych korzysta everest) sa na tyle neidokladne ze moga wykazywac wachania nawet gdy takich nie ma i na odwrot. wiec nimi nie mozna sie wogole sugerowac. chyba za zaczynaja pokazywac naprawde niepokojace wartosci wtedy jest sygnal ze nalezy siegnac po miernik.

PS. Mierzyles caly czas napiecie w idle po tym jak wyszedles z gry aby zerkanc na everesta grafika jzu nei obciazala tak psu ;) a ona mimo wszystko porzera sporo ;)

PS2.za 327zł mozna miec topowera p3 450W, jest cichrzy od tagana i jezeli chodzi o linie 12v ma ja zapewne stabilniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze teraz moda na enermaxa zapanowala - Benito 1 czy 2 razy polecil i juz teraz wszyscy polecaja:)

Ja dziele się swoimi doświadczeniami. Te zasiłki to prawdziwe skały. Zresztą po osiągnięciu pewnego pułapu trudno cośkolwiek zapromować gdyż wszystkie zasilacze w pełni spełniają swoje zasadnie. Kwestia tylko przywiązania do firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po pomiarach miernikiem DT-838, ustawiłem DCV na 20. i jazda.

Włączyłem f.e.a.r i musze powiedziec że everest zaniża wartości.

everest pokazywał np 5v -5.08 a miernik 5,12 i do tego win i w grze to samo 5,12 i jak skała, co do 12v to mi everest nie pokazywał a miernik win 12,22v, w grze 12,14v, 3,3v niemieżyłem bo mam cieszki dostep do zasilania płyty.

Jak na konfig. amg 64 4400+, 2 giga ramu 7900gt,160 giga,2xnagrywarka to jak dlamnie tagan 430 to rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj potym jak spalił mi sie chieftec 420 szukałem wszedzie jakiś recenzji, testy, forum wszystko na temat zasilaczy, i nowego chiefteka tego 450aa niechce bo gorsza jakośc i mało ma amperków dla 3,3v i 5v mysłałem nad NeoTEC Maximus 440W No-Noise Series 19dB cena koło 270 zł i napewno dobry stosunek cena/jakośc ale wolałem dołożyc i miec zasilacz na przyszłośc. tagana 430 -cena330zł

Moja propozycja dla ciebie to NeoTEC Maximus 440W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

everest pokazywał np 5v -5.08 a miernik 5,12 i do tego win i w grze to samo 5,12 i jak skała, co do 12v to mi everest nie pokazywał a miernik win 12,22v, w grze 12,14v, 3,3v niemieżyłem bo mam cieszki dostep do zasilania płyty.

Jak na konfig. amg 64 4400+, 2 giga ramu 7900gt,160 giga,2xnagrywarka to jak dlamnie tagan 430 to rewelacja.

Takie odchyły przy zasilaczu za 3 stowy to IMO nie jest jakas tam rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciach...

Buehehe :D Oto jak wtopić ponad trzy stówy :lol2:

BTW. Jak już Wolan napisał jest wiele zasilaczy zdecydowanie lepszych od staruszka Tagan'a, wystarczy wspomnieć o Topower'ach P3/6/7 czy Enermax'ie Liberty skończywszy na Seasonic'u :mrgreen:

A w temacie to jak nie zależy na ciszy to z powodzeniem można brać Delte 400/450W :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie taki chief/delta 400 styknie az nadto i cena kolo 160-180zl nowki na allegro

ronin -masz doswiadczenia z jakimi zasilaczami ?na jakim sprzecie testowales itp ze ciegle tego enera polecasz-ktroy fakt jest bardzo dobry ale tez i cene ma wysoka...

ja sam mam seasonica 401HT( podobno to 430 oem ) i ciagnie mocny sprzet , podlaczylem chiefa 450 i 400 od delty i tak samo sobie dawaly rade -tylko glosnosc juz pozostawiala wiele do zyczenia. ale to montowalem osobom ktore nie zostawiaja kompow na noc itp i moc oraz stabilosc w polaczeniu z jak najnizsza cena byly priorytetem .

sam myslalem na poczatku ze te chiefy to jakies slabe beda-dopoki nie przeczytalem paru opini na ofrum i nie przetestowalem

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mieżyć napięcia i wypowiadać się na ich temat to moim zdaniem należy mierzyć w każdym możliwym miejscu. Nikt kto nie rozgrzebie zasilacza na czynniki pierwsze nie może ze 100% pewnością powiedzieć, że na tej wtyczce mamy napięcie z jednej lini 12V a na tej z innej lini. Może się okazać, że mierzymy 12V na lini kóra jest prawie nie obciążona, natomiast na drugiej lini napięcie będzie skakać jak sprężyna. Na nowych zasilaczach nie zawsze jest informacja z którą normą atx jest on zgodny. Wypadało by dokonywać pomiaru przynajmniej na wtyczce atx oraz 4pin12V.

To moje skromne zdanie, jeśli ktoś uważa,że się mylę to proszę nie bić tylko wyprowadzić mnie z błędu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ronin -masz doswiadczenia z jakimi zasilaczami ?na jakim sprzecie testowales itp ze ciegle tego enera polecasz-ktroy fakt jest bardzo dobry ale tez i cene ma wysoka...

Już widziałem sporo, zarówno shit'u jak i dobrego sprzętu. Polecam Enermax'a bo go mam i nie zamienił bym go na żadnego innego. Drogi? Hmm... <_< Nowy komp po jaranku szajsowatego PSU droższy. Wart swojej ceny...

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niko123 popelnil standardowy blad patrzyl sie na Ampery przy liniach 3.3v i 5v. Widzac ze tagan ma ich wiecej niz konkurencja wziol tagana nie wiedzac ze wybiera konstrukcje starsza (dlatego mial te dodatkowe A na prawie jzu nei obciazanych liniach 3.3 i 5v).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to że stany, jak ma więcej stary amperków niż nowy to wole stary, poza tym w evereście jak i miernikiem napiecia są różne ale jak skała i o bardzo małych a nawet 5v i 3,3v niezmiennych watrościach miedzy load i idle wiec poco mi jakiś topower jak pod obciążeniem mam np 5v- 5,12v i 12v -12,14, po co mi inny zasilacz jak dla mnie lepiej byc nie może.

Jedno jest pewne miedzy taganem 430 i chieftekiem 420-302df jest duża różnica w trzymaniu napięc i ich wahaniom.

Edytowane przez Niko123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne bo ja mialem chiefa 420 hpc rev 2 od sierteca i trzymal 7800GT i x2 po oc i napiecia tylko minimalnie sie zmienialy. a ten moj config po oc i podniesionych napieciach calkiem sporo ciagnal ..

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to że stany, jak ma wiecej stary amperków niż nowy to wole stary, pozatym w evereście jak i miernikiem napiecia są rużne ale jak skała i o bardzo małych a nawet 5v i 3,3v niezmiennych watrościach miedzy load i idle wiec poco mi jakiś topower jak pod obciążeniem mam np 5v- 5,12v i 12v -12,14, poco mi inny zasilacz jak dla mnie lepiej byc nie może.

Jedno jest pewne miedzy taganem 430 i chieftekiem 420-302df jest duża rużnica w trzymaniu napięc i ich wachaniom.

zacznij pisać normalnie bo aż sie zrozumieć tego nie da

a już o evereście nic nie wspominaj

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niko lepiej byc moze i o to w tym wszystkim chodzi ;)

za cene tego tagan mozna dostac zasilacz na ktorym zadna linia pod dowolnym ociazeniem nie wachnela by cie bardziej niż pozwala na to błąd pomiaru miernika ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi