Skocz do zawartości
brandy

Szukam Nowe Ram Do Mojej Płyty

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie, szukam markowej pamieci ram, chcę 1 Gb do mojej płyty :

płyta główna firmy BIOSTAR [VIARAMA U8788 (5PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio).

Szczegóły odnośnie konfiguracji -EVEREST :

------Mostek północny (Northbridge): VIA VT8753E Apollo P4X266E ]----------

Kontroler AGP:

Wersja AGP 2.00

Stan AGP Włączone

Urządzenie AGP MSI G4MX440

(MS-8878)

Producent mikroukładu płyty głównej:

Nazwa firmy VIA Technologies,Inc.

Szybkość procesora:

Częstotliwość taktowania procesora 2399.50 MHz

(oryginalny: 2400 MHz)

Mnożnik procesora 18.0x

Procesor FSB 133.31 MH (oryginalny: 133 MHz)

Pamięć fizyczna 256 MB (PC2100

DDR SDRAM)

proszę o wskazanie jaka będzie pasować.

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. ale konkretne propozycje bo nie wiem jakie wybrać.

Najtańsze ;] Jeśli nie myślisz o OC, to bierz najtańsze DDR400 jakie znajdziesz, choćby elixiry :) Chyba że chcesz mieć z wyższej półki, to weź jakieś kingstony hyperx, ok. 400-500 PLN ;]

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsze ;] Jeśli nie myślisz o OC, to bierz najtańsze DDR400 jakie znajdziesz, choćby elixiry :) Chyba że chcesz mieć z wyższej półki, to weź jakieś kingstony hyperx, ok. 400-500 PLN ;]

na benchmarku ktoś mi napisał ,cyt: ''Niestety nie podales jakie predkosci RAMU są obslugiwane przez twoją plyte, ale jesli masz tam AGP x2 to podejrzewam ze będą to SDRAM 133 mhz. Dziś juz raczej nie ma ich w sklepach, możesz sprobowac kuipic z komisu lub allegro, a moze jeszcze w jakims sklepie dostaniesz...''

czt sdram to coś innego niż ddr i tak trudno je już znależć czy facet się nie zna?

może konkretne pamiątki ktoś poleci, dobre i w miare niedorogie?

Pozdrawiam

Edytowane przez brandy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na benchmarku ktoś mi napisał ,cyt: ''Niestety nie podales jakie predkosci RAMU są obslugiwane przez twoją plyte, ale jesli masz tam AGP x2 to podejrzewam ze będą to SDRAM 133 mhz. Dziś juz raczej nie ma ich w sklepach, możesz sprobowac kuipic z komisu lub allegro, a moze jeszcze w jakims sklepie dostaniesz...''

czt sdram to coś innego niż ddr i tak trudno je już znależć czy facet się nie zna?

może konkretne pamiątki ktoś poleci, dobre i w miare niedorogie?

Pozdrawiam

Chlopie ty masz DDR a SDRAM to calkiem inne pamieci.A jakis tam Highend pamieci to tej przestarzalej plyty niemasz co nawet kupowac bo te najtansze DDR400 i tak niewykorzystasz bo PX266E obsluguje DDR266 bo jakim dobrym OC to dojdziesz do DDR333 lub troszke wiecej ale to zalezy od producenta i modelu plyty.

Odpisz temu kolesiowi zeby wiecej sie nieudzielal bo P4X266E nigdy nieobslogiwalo SDR..

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopie ty masz DDR a SDRAM to calkiem inne pamieci.A jakis tam Highend pamieci to tej przestarzalej plyty niemasz co nawet kupowac bo te najtansze DDR400 i tak niewykorzystasz bo PX266E obsluguje DDR266 bo jakim dobrym OC to dojdziesz do DDR333 lub troszke wiecej ale to zalezy od producenta i modelu plyty.

Odpisz temu kolesiowi zeby wiecej sie nieudzielal bo P4X266E nigdy nieobslogiwalo SDR..

a gdybyś miał kupować to jakie byłyby to markowe pamięci do tej płyty w miarę nie takie drogie, co radzisz?

co sądzicie o pamięci takeMS

http://www.pearl.de/p/PE2808-takeMS-1GB-DD...-PC400-CL3.html

http://www.pearl.de/p/PE2809-takeMS-1GB-DD...C333-CL2-5.html

Pozdrawiam

Edytowane przez brandy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się bardzo rzadko, ale się zdarza, że niekiedy 2 kostki nie chcą razem wspólpracować, czy to w trybie dual czy single chennel (w twoim przypadku single). Pozatym 2 kostki ciągną więcej prądu ;) Z kolei może być tak (ale nie musi), że twoja płytka nie obsłuży kości 1GB, bo poprostu jest trochę archaiczna. Ja jednak skłoniłbym się w stronę 2x512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi