Saimek Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Witam takie pytanie na szybko. Kupuje laptopa ma 1 kosc DDR2 256 533. Czy moge dokupic druga kosc o poj 512 mb i wszystko bedzie smigac? z laptopami nie mam za duzo do czynienia i stad takie dziwne moze trywialne pytanie :D wiem ze duala pewnie miec nie bede bo jak ale nie zalezy mi na tym za bardzo :] wazne tylko czy to bedzie smigac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 ja mam kosc 1 gb i 256 mb obie innych producentow ale obie ddr2 i takowowane 533mhz i dwa programy ktorymi sprawdzalem to jest Everest i Cpu-z wskazuja ze kosci dzialaja w dualu. Napewno sie nie gryza ani nic takze mysle ze kupuja 512mb bedzie wszystko okej! moze jeszcze w dualu zatrybia. Chodz mnie to dziwi, ale czy everest klamie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 zdanek napisał(a): ja mam kosc 1 gb i 256 mb obie innych producentow ale obie ddr2 i takowowane 533mhz i dwa programy ktorymi sprawdzalem to jest Everest i Cpu-z wskazuja ze kosci dzialaja w dualu. Napewno sie nie gryza ani nic takze mysle ze kupuja 512mb bedzie wszystko okej! moze jeszcze w dualu zatrybia. Chodz mnie to dziwi, ale czy everest klamie? :)mam 256 + 512 MB, innych producentów, taktowanie to samo w obydwu i nie mam duala (przynajmniej w CPU-Z, w Evereście nie sprawdzałem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ślawski Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 seboxxl napisał(a): mam 256 + 512 MB, innych producentów, taktowanie to samo w obydwu i nie mam duala (przynajmniej w CPU-Z, w Evereście nie sprawdzałem) bo w dualu działają tylko kości o tej samej pojemności (np. 2x512) a co do tematu to powinno działać bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 jak w dualu dzialaja tylko dwie takie same kosci to czemu ja mam duala na 1gb+ 256mb ?? kto mi to wyjasni? niby w teori tak nie powinno byc ale w rzeczywistosci dwa programy mi wyswietlaja ta sama informacje a wiec jak to jest... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 zdanek napisał(a): jak w dualu dzialaja tylko dwie takie same kosci to czemu ja mam duala na 1gb+ 256mb ?? kto mi to wyjasni? niby w teori tak nie powinno byc ale w rzeczywistosci dwa programy mi wyswietlaja ta sama informacje a wiec jak to jest... ?no właśnie dlatego napisałem że ja mam różne i nie mam duala. też jestem ciekaw jak to jest że zdanek ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Teoretycznie jest tak: Dual-channel architecture DDR SDRAM describes a motherboard technology that effectively doubles data throughput from RAM to the memory controller. Dual Channel-enabled memory controllers utilize two 64-bit data channels, resulting in a total bandwidth of 128 bits, to move data from RAM to the CPU. In order to achieve this, the DDR SDRAM memory modules must be installed into matching memory slots, which are usually color coded on the motherboard. Each memory module in each slot should be identical to the one in its matching slot. It's also possible to use similar memory sticks from different manufacturers or different production series as long they are of the same size, specification, the same number of memory chips and internal organization. However, several motherboard manufacturers only support configurations where a "matched pair" of modules are used. For this reason, most memory manufacturers now sell "kits" of matched pair DIMMs. W praktyce różnie to bywa, czasem działają pamięci o różniej wielkości, czasem pamięci o tych samych parametrach się gryzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 no to ja mam chyba farta ze smiga mi w dualu. Jako dowod screen z cpu-z , moze ja cos zle odczytuje ale jak woł jest napisane #channels dual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertB Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 seboxxl napisał(a): no właśnie dlatego napisałem że ja mam różne i nie mam duala. też jestem ciekaw jak to jest że zdanek ma. Z tego co się oriętuję to na Celeronie nie będzie duala, może się mylę, ale u mnie tak było (dwie identyczne kości i brak duala) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 RobertB napisał(a): Z tego co się oriętuję to na Celeronie nie będzie duala, może się mylę, ale u mnie tak było (dwie identyczne kości i brak duala) masz rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 hpx4000 napisał(a): masz rację.aha, no to sprawa jasna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...