DRuMah Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Witam wszystkich zainteresowanych. Config: A64 3500+ DFI LP NF4 U-D 2 x 512 DDR GF 6800GT CD-ROM DVD-RW 2 x HDD 2 x coś na PCI Będzie o/c na poziomie warunków domowych (na tyle na ile pozwoli chłodzenie, żadnych wc itp.) Czym to nakarmić? Podrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Czym to nakarmić?Krupnikiem z kartoflami :mur: Na pierwszej stronie widnieje chyba z 4 albo 5 takich samych topiców w których można odnoaleść odpowiedź na Twoje pytanie ale NIE! lepiej założyć nowy temat! Masz szczęście że nie mogę robić pewnych rzeczy na tym forum... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211592 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211562 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211583 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211495 Jeszcze wypisywać :?: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Topower 400 p5 oem Chieftec GPS 400/450 Modecom MC-400 to juz chyba wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) ' date=' 9 wrz 2006, 09:36' post='2310503'] Krupnikiem z kartoflami :mur: Na pierwszej stronie widnieje chyba z 4 albo 5 takich samych topiców w których można odnoaleść odpowiedź na Twoje pytanie ale NIE! lepiej założyć nowy temat! Masz szczęście że nie mogę robić pewnych rzeczy na tym forum... 2310590[/snapback] Topower 400 p5 oem Chieftec GPS 400/450 Modecom MC-400 to juz chyba wszystko ;) Mają jakieś zady/walety względem siebie? Czy poprostu kupić najtańszy? :P Jak się mają bajki typu "Platin Power taki jak Chieftec" albo "Topower lepszy niz chieftec" do rzeczywistosci? Edytowane 9 Września 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Chyba źle mnie zrozumiałeś. wyobraź sobie, że czytałem wszystkie z powyższych tematów zanim założyłem swój i odpowiedzi nie znalazłem, bo: 1)zasilacze do 300 zł 2) zasilacze do 100 zł 3) brak argumentów dlaczego ten a nie inny (nie jestem kompletnym laikiem i umiem rozróżnic Chiefa od Tracera, ale nie wiem którą linię będę potrzebował mocniejszą pod ten config, ile powera potrzebuję (wstępnie policzyłem po o/c ~398W), fortrony odpadają bo mają za mało odpowiednich końcówek itp. itd. Bez urazy, ale właśnie może dlatego nie masz uprawnień do robienia pewnych rzeczy na forum, bo podchodzisz do sprawy zbyt nerwowo, przez co tracisz obiektywizm. Krupnik z kartoflami mu nie smakuje. Mają jakieś zady/walety względem siebie? Czy poprostu kupić najtańszy? :P Jak się mają bajki typu "Platin Power taki jak Chieftec" albo "Topower lepszy niz chieftec" do rzeczywistosci? Cóż, skoro przeczytałeś te tematy to rzeczywiście możesz mieć problem. Przecież temat "do 300 zł" jest dość zbliżony do tego którego ty poszukujesz. Przecież w tym przedziale cenowym nie ma zasilaczy które są kiepskie. Niektóre mają mocniejsze linie +12V inne 5V ale wszystkie są godne uwagi. Znowu się kłania szukanie. Na temat Enermaxów, Taganów, Chiefteców czy Made Comów było już tyle tematów co gwiazd na niebie. Wystarczy tylko poświęcić troszke czasu a nie zakładać nowy topic. Naprawde. Druga sprawa. 400W po O/C to sporo a Ty poszukujesz zasilacza do 250 zł. Hmm, owszem znajdziesz takie które spokojnie pociągną taki config za taką kase ale osobiscie bym się bardzo bał ;) Trzecia sprawa. Nie jestem nerwowy ani nie podchodze do rzeczy zbyt poważnie ale przeciwieństwie do innych staram się zachować porządek na forum. Każdego dnia pojawiają się tematy takie jak Twoje w każdym możliwym miejscu. Dział zasilacze, Co kupić, Zagadnienia podstawowe tonie w topicach o tym samym. Ja bym znalazł na to lekarstwo ale to nic nie da jeśli inni będą robić bałagan. Czwarta sprawa. Kup Enermax'a 400W za ~300zł. Oczywiście to nie jest kwota do 250 zł ale spokojnie pociągnie ten Twój config. Dotego dochodzą odpinane kable, bardzo cichy wentylator, stalowe napięcia i piekne wykonanie. Taka jest moja subiektywna rada. Jesli uważasz że wciąż "Cię nie rozumiem" to trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 DruMah - nie czytales :wink: Odpowiedz na twoje pytania mozna znalesc, padly wielokrotnie. Jesli nie widzisz ich w ustatnich tematach, to uzyj szukajki i jazda. Do lektury masz spory kawalek dzialu, calkiem fajnie sie czyta :wink: Juz sam fakt linii. Z jakiej linii ciagna nowe karty graficzne i DFI to padlo juz naprawde wiele razy. Szukaj zasilaczy z mocna linia 12V (najlepiej dwiema lub wiecej), mniej wazne sa 3.3 i 5V. Zasilki z mocna linia 5V sa bardziej z epoki socketA, gdzie wiekszosc plyt wlasnie czerpala z tej linii (np tagany U01). Nie znaczy to ze te zasilki nie pociagna dfi - sek w tym ze za te pieniadze mozna kupic zasilacz bardziej dopasowany. Moc? 400W ktore naliczyles, jest w praktyce zawyzone mniej wiecej 2x. Patrzac rozsadnie (biorac pod uwage zuzywanie sie zasilacza, spadek parametrow, zapas w razie kupna mocniejszej grafy) - 300W starczy z nawiazka. Jako ze na rynku rownie tanie i raczej dostepniejsze sa 350tki to bedzie najlatwiejszy wybor. Z zasilaczy do 200zl do tego konfiga polecalbym np: Topower P5 U12 400W (199zl) - dosc cichy, 120mm, dobrze wykonany 2 linie 12V, wielki zapas mocy, dobra firma, bdb stusunek cena/mozliwosci Seasonic S12 330W (<200zl, ja kupilem za 169) - bardzo cichy, wysoka sprawnosc, 2 linie, nowoczesna zasilka. Jedyna wada to mozliwosc problemow z kompatybilnoscia z DFI, niby maja ja wyzsze modele, nie jestem pewien co do tej 330stki. Jak dostane to zweryfikuje, bo tez mam DFI. Jesli seasoniki 330 chodza z dfi lanparty, to doskonaly wybor za te pieniadze. Chieftec 450AA-101A (195zl, lub modele oznaczone 400W - taniej, niewielkie roznice) - gorzej z cisza, firma rowniez gorsza od w/w, ale niezla zasilka za te pieniadze parametrami. Szukalbym tanszych wersji jesli juz zdecydowalbym sie na chiefa w okolicach 170zl) Mowa o zasilaczach nowych na gwarancji. Z tanszych wchodzilby jeszcze Modecom. Czesc ludzi poleci ci fortrony z mocna linia 12V (mdnr, albo mdn revA), osobiscie odradzam, mialem 2 wadliwe egzemplarze, jednak niesie to za soba takie wlasnie ryzyko. Sporej czesci forum jednak te zasilki chodza - wiec zdania sa podzielone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Mają jakieś zady/walety względem siebie? Czy poprostu kupić najtańszy? :P W zasadzie kwestia gustu do mnie bardziej przemawialo to co znalazlem na forum o chieftekach od delty ;) Zreszta ktory bys nie bral powinien byc ok - co do tych 400W to poczytaj temat o rzeczywistym zmierzonym poborze pradu z gniazdka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Problem polegał nie na tym, że nie doczytałem co inni piszą, tylko poprostu potrzebowałem pomocy w wyborze zasilacza konkretnie do mojego configu, bo na chwilę obecną jest już z czego wybierać. Fakt- mogłem spędzić 2 godziny na studiowaniu zawartości forum, czego nie zrobiłem, ale naprawdę nie mam na to chwilowo czasu. Muszę naprawdę szybko coś sklecić bo naczelny zlecił mi sporą dawkę zadań do wykonania- bynajmniej p3 500 im nie sprosta. BTW. Ten topic jest przykładem na to, że shoutbox/chat byłby jednak przydatny. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc, moje wątpliwości zostały częściowo rozwiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Z zasilaczy do 200zl do tego konfiga polecalbym np: Topower P5 U12 400W (199zl) - dosc cichy, 120mm, dobrze wykonany 2 linie 12V, wielki zapas mocy, dobra firma, bdb stusunek cena/mozliwosci Seasonic S12 330W (<200zl, ja kupilem za 169) - bardzo cichy, wysoka sprawnosc, 2 linie, nowoczesna zasilka. Jedyna wada to mozliwosc problemow z kompatybilnoscia z DFI, niby maja ja wyzsze modele, nie jestem pewien co do tej 330stki. Jak dostane to zweryfikuje, bo tez mam DFI. Jesli seasoniki 330 chodza z dfi lanparty, to doskonaly wybor za te pieniadze. Chieftec 450AA-101A (195zl, lub modele oznaczone 400W - taniej, niewielkie roznice) - gorzej z cisza, firma rowniez gorsza od w/w, ale niezla zasilka za te pieniadze parametrami. Szukalbym tanszych wersji jesli juz zdecydowalbym sie na chiefa w okolicach 170zl) Po 1: Topower P5 U12 nie ma dwóch dwunastek Po 2: Na jakiej podstawie uwarzasz że Delta jest gorszą firmą od pozostałych? Jeśli tylko ceny jej zasiłek to wybacz, ale bzdury gadasz. To tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Po 1: Topower P5 U12 nie ma dwóch dwunastek Po 2: Na jakiej podstawie uwarzasz że Delta jest gorszą firmą od pozostałych? Jeśli tylko ceny jej zasiłek to wybacz, ale bzdury gadasz. To tyle. 1. Zgaduje ze ma wspoldzielone te "linie" tak tez myslalem, ale nie chcialem wdawac sie w szczegoly. Cos jak w taganie U15. 2. A co do chiefa, nie wypowiadam sie tutaj za "bebechy", nie mam zastrzezen do wlasciwosci pradowych tego zasilacza, tylko firmy ktora sprzedaje go juz w opakowaniu jako gotowy produkt. Chodzi tez o wyglad, jakosc wykonania obudowy, wentylatora ect - pod tym wzgledem chief odstaje, ale tez to jedyna dzialka chiefa - bo srodek ma od delty. Dlatego moja ocena tyczy sie firmy Chieftec ktora wykonuje i odpowiada za cala otoczke :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 A co zlego jest w obudowie chiefteca? Bo montujac go nie zauwazylem zadnej tandety. Co do glosnoci to jako posiadacz dwoch 12 cm thermaltakow wiejacych na max rpm to sie nie wypowiem :D Kable tez normalne , glowna wiazka opleciona. Nie wiem jak dla mnie ok - porzadne wykonanie bez zbednych bajerow. In minus 2 lata gwarancji przy 3 topowera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Powiem inaczej: Czy słyszałeś żeby jakaś Delta padła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Powiem inaczej: Czy słyszałeś żeby jakaś Delta padła? Sam mam w 1 kompie delte :wink: Jesli krzycza za zasilacz 200zl, to moglby nie odstawac zewnetrznie od np modeli ktore podalem. Zgodze sie ze to kosmetyka, dla niektorych nie ma to najmniejszego znaczenia. Chcialem jakos odroznic te zasilacze - tyle. Jak Chief chce to moze, w seri CFT np, tylko znacznie drozej juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) ile powera potrzebuję (wstępnie policzyłem po o/c ~398W), fortrony odpadają bo mają za mało odpowiednich końcówek itp. itd.ten komp Ci w zyciu tyle pradu nie zje... ogólnie porządna 400w Ci ze spokojem wystarczy (bedzie z pewnym zapasem). Ta delta 450w (chieftec) to bardzo dobry wybor :) Edytowane 9 Września 2006 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) @DRuMah jak ci sie wzielo po oc prawie 400W(398),,cos zaduzo prawie o 50W. plyta 45w proc 2700 1.55v 108w 2 kosci 15w 6800gt pc 420/1150 65w w burn 2xHDD 30w cdrom 20w dvdram 30w 2xpci 20w 2xusb 5w 2xwentyl120 10w total 348 i to musi chodzc wszystko naraz (burn mode) zeby tyle osiagnac!! Edytowane 10 Września 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 wentyle 10w? haha dobre... myśle ze ten komp max 300w pociagnie i to przy ostrym katowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Płyta 30W procek góra 100W 2 kości 20W grafa 65W 2xhdd 30W cdrom 15W dvd 20W 2xpci 10W 2xusb 5W 2x wicher 120 5W Flop 3W Razem nie sądzę żeby to pociągnęło 300W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Przeczytałem sobie poradnik od zenfista i już powoli zaczynam się w tym wszystkim orientować. ~398 W wyszło mi w/g kalkulatora z http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php Podczas liczenia uwględniłem pewne urządzenia dodatkowe jak np. dodatkowe dyski czy jakieś karty na pci, katody itp itd- lepiej mieć sprzęt za mocny niż za słaby ;] Edytowane 10 Września 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Tylko wez pod uwage ze sumujesz maksymalne moce kzdej odzielnej czesci zestawu. Normalnie nie da sie nawet zblizyc do takiego poboru, bo nie mozna zaprzegnac calego sprzetu do pracy na 100% mozliwosci. W praktyce dobrze jakby sie dalo osiagnac 200W na tym sprzecie rzeczywistego poboru. Inna sprawa ze margines nigdy nie zawadzi, ale te dane lepiej traktowac orientacyjnie i jako zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Popatrzcie co znalazłem: http://allegro.pl/item126695296_profesjona...sata_pci_6.html Brać? EDIT: Ma tylko 1 linie +12... to bardzo zle? :D Edytowane 10 Września 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Nie ma roznicy w dzialaniu. To jest dobra zasilka , ale jest sprowadzana z jakiejs hurtowni gdzie przelezala ilestam lat i nie wszystkie egzemplarze sa sprawne ;) Co prawda nie ma problemow z wymiana (zreszta Aerial zapewne bedzie mial w tym temacie wiecej do powiedzenia ) Jak chcesz fortona to masz nowki z normalna sklepowa gwarancja: http://zenfist.pl/pID/208.htm Edytowane 10 Września 2006 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 To czekamy na opinie Aeriala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 To czekamy na opinie AerialaOdradzam. Jest to zreszta w temacie o frotronach. Kupilem dokladnie od tego sprzedawcy zasilacz. Pierwszy egzemplarz doszedl, przestal dzialac po podpieciu pod mobo. Nie startowal nawet z wtyczki pod duzym obciazeniem. Sprzedawczyni wymienila mi go po odeslaniu (10zl w plecy za wysylke) na nowy - ten okazal sie w ogole nie dzialac... nawet z wtyczki, probowany na 2ch roznych platformach :wink: Dogadalem sie na zwrot kasy. Bede w sumie w plecy o 3 wysylki, czyli ponad polowe wartosci tego zasilacza. Nie polecam. Komenty: Co prawda otrzymany zasilacz nie działał prawidłowo, ale miss_Ania bez problemu mi go wymieniła. Nowy egzemplarz przyszedł w ekspresowym tempie i sprawuje się wyśmienicie. UCZCIWA i GODNA POLECENIA sprzedawczyni. Pierwszy zasilacz przyszedł do mnie w kiepskim stanie wizualnym i nie chciał sie uruchomić Jednak po zlozeniu reklamacji natychmiastowo został wymieniony na nowy Choć i jego nie moglem na poczatku uruchomić Po paru godz dziala idealnie POLECAM! Z tym 2gim userem sie kontaktowalem i okazuje sie ze i tak ten psu mu nie dziala. Sa problemy z bootem, ktore zaczely wystepowac po pewnym czasie, tez bedzie chcial zwrotu kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Ok, dzieki- na zasiłce nie będę oszczędzał. Zatrzymałem się na ToPower P5 i Cheiftec 450-AA Są porównywalne czy któryś ma jakąś istotną zaletę? Nie musi być ładny, świecić itp., ma tylko stabilnie działać i być względnie cichy. Zastanawialem sie nad tym seasonic'em 330 (jest w Komputroniku za 169), ale czy czasem 8 i 14 A na 12V to nie za malo? Edytowane 10 Września 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Oba są godne uwagi. Poczytaj specyfikacje obu PSU i wybierz ten który bardziej Ci pasuje. Ja bym brał Topower'a na Twoim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Rzeczywiscie, ten Topower jakos tak bardziej do mnie przemawia, ale sprawa jeszcze do rozważenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Zastanawialem sie nad tym seasonic'em 330 (jest w Komputroniku za 169), ale czy czasem 8 i 14 A na 12V to nie za malo?Poczytaj testy tego zasilacza. Jesli bedzie dzialac bezproblemowo na DFI to chyba najlepszy wybor. Sa to dwie odzielne linie 12V, a mozliwosci tej zasilki sa naprawde DUZE. Napewno jest z tych 3 najcichsza (niezaleznie od revizji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Klamka zapadla. Zamowilem Topower'a 400W P5 U12- mam nadzieje, ze nie bede zalowal :P Dziekuje wszystkim za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Ja bym wziął GPS-a. Lepszy do nowych konfigów niż topower P5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Teraz to możemy gdybać, jak już szef poszedł w odstawke :P Jeszcze raz dzięki wszystkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...